Video 6 august: ziua în care se împlinesc 107 ani de la Bătălia de la Mărășești VIDEO
0La 6 august 1867 a fost înființată Biblioteca Academiei Române, iar în anul 1929 s-a născut sculptorița Geta Caragiu. În aceeași zi, dar în anul 2015, a murit scenarista Malvina Urșianu.
6 august 1867: A fost fondată Biblioteca Academiei Române
Biblioteca Academiei Române, înființată la București, funcționează sub egida Academiei Române. Instituția, ale cărei baze au fost puse de Ioan Bianu, colectează în colecțiile sale fondul național de manuscrise și tipărituri, ilustrând istoria și cultura românească, precum și istoria și civilizația universală.
6 august 1917: Bătălia de la Mărășești
În urmă cu 107 ani a avut loc cea mai semnificativă operațiune militară a Armatei Române în perioada Primului Război Mondial. Conflictul a fost purtat de armatele României și Germaniei, în zona Vrancei, în spațiul dintre râurile Siret și Putna și aliniamentul Muncelu - Mărășești.
Bătălia de la Mărăşeşti, care a început pe 6 august 1917, a durat până pe 3 septembrie 1917. În timpul conflictului, Armata României a pierdut peste 20.000 de persoane.
„Marea încleştare a durat 29 zile şi a angajat, de ambele părţi, 25 divizii de infanterie, 2 divizii de cavalerie şi o brigadă de cavalerie. 16 din cele 29 de zile au fost marcate de lupte deosebit de înverşunate, de atacuri şi contraatacuri, toate consumate la cea mai înaltă tensiune. Alături de Mărăşeşti, în geografia istorică a românilor şi-au căpătat un loc aparte nume de localităţi, râuri sau păduri: Bizigheşti, Străjescu, Furceni, Doaga, Moara Albă, Şuşiţa, Zăbrăuţ, Chicera, Cosmeşti, Călini, Răzoare, Muncelu. Tentativa inamicului de a străpunge frontul ţinut de Armata 1 română (comandată, succesiv, de generalii Constantin Cristescu şi Eremia Grigorescu) a fost dejucată. Aici, la Mărăşeşti, armata română a repurtat o nouă şi mare victorie, dovedind lumii că pe aici nu se trece”, conform istoricului Constantin Kiriţescu.
Mausoleul de la Mărăşeşti a fost construit pe locul în care armata română i-a ținut piept celei germane.
6 august 1926: Prima femeie din lume care a traversat Canalul Mânecii
Gertrude Ederle, înotătoare americană, a fost prima femeie din lume care a reușit să traverseze Canalul Mânecii. Traversarea a durat mai bine de 14 ore.
Datorită acestei performanțe, ea a fost numită „Regina Valurilor” .
6 august 1929: S-a născut sculptorița Geta Caragiu
Geta Caragiu, sora celebrului actor Toma Caragiu, a fost sculptoriță și profesoară în cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Capitală.
A realizat numeroase lucrări de sculptură, precum „Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul” din Oradea, Bustul lui Grigore Antipa, inaugurat în anul 1995 în Tulcea și statuia istoricului Vasile Pârvan din Bacău.
A fost distinsă cu premiul de excelentă pentru lucrarea „Chivot” la Salonul Internațional de Sculptură Mică „Constantin Brâncuși, care a avut loc la Muzeul de Artă din Târgu Jiu în luna februarie a anului 2008.
Geta Caragiu a murit la 11 martie 2018.
6 august 1945: Lansarea primei bombe atomice
În urmă cu 79 de ani, bomba atomică cunoscută ca „Little Boy” a fost lansată dintr-un avion american deasupra orașului japonez Hiroshima. A fost primul atac cu bombă nucleară lansat vreodată asupra unui oraș.
Bomba atomică a explodat la 580 de metri deasupra Hiroshimei.
După doar trei zile, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca „Fat Man”, a fost detonată deasupra orașului japonez Nagasaki.
În jur de 140.000 de oameni au murit la Hiroshima la 6 august 1945.
6 august 1972: S-a născut actrița Monica Davidescu
Născută la Câmpina, Monica Davidescu a urmat cursurile Universității de Artă Teatrală și Cinematografică. Înainte de a se dedica actoriei, Monica Davidescu a fost învățătoare, dansatoare și model.
În anul 1996, Monica Davidescu și Aurelian Temișan s-au căsătorit.
Din filmografia sa amintim: „Omul zilei”, „Ticăloșii”, „Natură moartă” și „Fix alert”.
6 august 2015: A murit scenarista Malvina Urșianu
Născută la 19 iunie 1927, Malvina Urșianu a urmat cursurile Institutului de muzeografie, paleografie și biblioteconomie de la Arhivele Statului. Ulterior, a urmat cursul experimental de cinematografie ținut de regizorul și actorul Jean Georgescu.
A fost acuzată de sabotaj ideologic, anticomunism și i s-a înscenat un proces de demascare în 1958. În anul 2000, a fost decorată de președintele Emil Constantinescu cu Ordinul naţional „Pentru Merit" în grad de Cavaler.
Din filmografia sa amintim: „Bijuterii de familie”, „Serata”, „Trecătoarele iubiri”, „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” și „O lumină la etajul zece”.