5 februarie, ziua în care s-a născut Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist român din istorie

0
Publicat:

La 5 februarie 1965 s-a născut Gheorghe Hagi, considerat unul dintre cei mai buni fotbalişti români. La aceeaşi dată a venit pe lume, în 1878, şi inginerul André Citroën, creator al mărcii de automobile ce-i poartă numele. 

1851: S-a născut fizicianul Ștefan Hepites, românul care a revoluționat meteorologia lumii

Ștefan Hepites a revoluționat meteorologia în lume FOTO Adevărul
Ștefan Hepites a revoluționat meteorologia în lume FOTO Adevărul

 Una dintre marile personalităţi date de Brăila domeniului ştiinţific este Ştefan Hepites, cel care a înfiinţat, chiar în oraşul natal, prima staţie meteorologică din România. Acesta a fost fiul unui alt brăilean ilustru, Constantin Hepites, cel care a dat ţării noastre primul tratat ştiinţific din domeniul farmaciei. În 1878, împreună cu soţia sa, a înfiinţat la Brăila o mică staţie meteorologică, pentru ca mai apoi să instaleze 11 astfel de obiective de-a lungul Dunării, menite să avertizeze din timp asupra riscului de inundaţii.

La numai 29 de ani, Ştefan Hepites a fost ales membru corespondent al Academiei Române, apoi a fost numit inginer la Serviciul Hidaulic al Ministerului Lucrărilor Publice, profesor de fizică la Şcoala Militară de Artilerie, profesor la Şcoala de Silvicultură, inspector general al Domeniilor Statului. Pe lângă pioneratul din domeniul meteorologiei, Ştefan Hepites a avut o contribuţie importantă şi la apariţia primului Serviciu Macro-Seismic din România, publicând primele observaţii ştiinţifice referitoare la cutremure.

1939: A murit matematicianul Gheorghe Ţiţeica, membru titular al Academiei Române

Gheorghe Țițeica, un matematician strălucit FOTO Adevărul
Gheorghe Țițeica, un matematician strălucit FOTO Adevărul

Gheorghe Ţiţeica este primul matematician român care a publicat un mare număr de lucrări ştiinţifice, iar valoarea acestor lucrări, recunoscută în toată lumea constituie o cinste ce se răsfrânge asupra ţării noastre.

Înaintea lui Ţiţeica şi alţi români publicaseră lucrări remarcabile în periodicele din Occident. Întorşi în ţară însă ei n-au mai continuat aceste lucrări, sub cuvânt că la noi nu sunt condiţii prielnice pentru aceasta. De obicei doctoratul era sfârşitul preocupărilor ştiinţifice, un titlu necesar pentru ocuparea unei funcţii superioare. Ţiţeica a rupt această tradiţie, continuându-şi lucrările în ţară şi ajungând unul dintre cei mai mari geometri ai lumii. Cărţile  sale se bucură de o deosebită preţuire şi au avut o mare circulaţie. 

1953: A murit, în închisoare la Sighet, Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Român (1918-1926)

Iuliu Maniua a sfârșit în închisoarea Sighet FOTO Adevărul
Iuliu Maniua a sfârșit în închisoarea Sighet FOTO Adevărul

În urmă cu 150 de ani, la 8 ianuarie 1873, se năștea Iuliu Maniu, luptător pentru drepturile românilor transilvăneni, făuritor al Marii Uniri din 1918, părinte fondator al Partidului Național Țărănesc și de trei ori prim-ministru.

Opozant al regimului comunist, în 1947 a fost arestat, judecat şi condamnat la închisoare pe viaţă.Iuliu Maniu, supranumit „Sfinxul de la Bădăcin“, a dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc, împotriva dominaţiei lui Ionel Brătianu în viaţa politică şi împotriva sovietizării ţării de către autorităţile comuniste.

Iuliu Maniu a rămas în conştiinţa publică drept liderul permanent al opoziţiei, teren pe care nu a putut fi egalat. Cu Iuliu Maniu în frunte, un întreg lot de oameni de frunte ai României, printre care Ion Mihalache, Nicolae Penescu, Nicolae Carandino, Radu Niculescu-Buzeşti, Ion Mocsony Stârcea, au fost trimişi în judecată de către Direcţiunea Poliţiei de Siguranţă la 22 octombrie 1947. A urmat un simulacru de proces politic care a început la 29 octombrie 1947 şi s-a încheiat la 11 noiembrie 1947. Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Iniţial, a fost trimis la închisoarea din Galaţi, după care a fost transportat la penitenciarul din Sighet. Din cauza condiţiilor grele din detenţie, la 8 ianuarie 1953, marele om politic a murit.

1963: A murit, în penitenciarul din Râmnicu Sărat, Ion Mihalache, învăţător, om politic, unul din conducătorii Partidului Ţărănesc

Ion Mihalache a murit în penitenciarul Râmnicu Sărat FOTO Adevărul
Ion Mihalache a murit în penitenciarul Râmnicu Sărat FOTO Adevărul

A fost în mai multe rânduri ministru al Agriculturii şi Domeniului public (1919-1920 şi 1928-1930) şi de Interne (1930-1931 şi 1932-1933). În noiembrie 1947  a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în procesul intentat de regimul comunist conducătorilor PNŢ.  

1965: S-a născut Gheorghe Hagi, considerat unul dintre cei mai buni fotbalişti români

Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai buni fotbaliști români FOTO Profimedia
Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai buni fotbaliști români FOTO Profimedia

Pe 5 februarie e ziua lui Gheorghe Hagi, născut în aceeaşi zi cu Neymar şi Cristiano Ronaldo. De fapt, respectând cronologia, CR 7 şi brazilianul s-au născut de ziua lui Hagi. Gică împlineşte azi 58 de ani de ani. Lui Gheorghe (Gică) Hagi nu i se spune „Maiestate“, n-are sceptru şi nici coroană, deşi e recunoscut drept „regele“. E monarhul din familia regală a fotbalului românesc. Şi nu doar pentru că a lăsat în şah mat cei mai buni portari lume, dar a fost unul dintre cei mai devotaţi strategi ai jocului cu 11 „piese“ de pe gazon.

2004: Premierul Adrian Năstase a marcat, printr-o declaraţie publică, ratificarea acordului de aderare a României la NATO

România a fost accpetată în NATO în 2004 FOTO EPA EFE
România a fost accpetată în NATO în 2004 FOTO EPA EFE

Documentul adoptat de către Senatul francez a marcat momentul care a încheiat procesul de ratificare a admiterii ţării noastre de către cei 19 membri ai Alianţei nord-atlantice.

România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din noiembrie 2002. La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie. 

2011: Cinci mineri surprinşi în subteranul minei Uricani de o explozie a unei acumulări de metan au decedat

În 2011, la mina Uricani și-au pierdut viața 5 persoane FOTO Shutterstock
În 2011, la mina Uricani și-au pierdut viața 5 persoane FOTO Shutterstock

În 5 februarie 2011, cinci electricieni mineri, cu vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani, au murit după o explozie cu metan, produsă în subteranul Minei Uricani. Angajaţii efectuau o revizie la un transformator de la Orizontul 300, Blocul IV N. În jurul orei 14.30, şeful de lucrare a anunţat că a finalizat operaţiunea şi că a cuplat tensiunea electrică în zonă, însă după 10 minute, deserventul uneia dintre staţiile principale de ventilatoare a văzut o dâră de fum la una din evacuările aerului viciat din subteran şi a dat alarma.

Cinci ore mai târziu, echipele de salvatori minieri intrate în subteran au descoperit cadavrele celor cinci mineri. În jurul orei 22:30, o altă explozie, cauzată de acumularea de gaz metan, a avut loc, însă fără a mai face victime.

Franţa 1878: S-a născut inginerul André Citroën, creator al mărcii de automobile ce-i poartă numele. (m. 3 iul. 1919)

Citroen în perioada interbelică la Timișoara FOTO Colecția Vlad Capotescu
Citroen în perioada interbelică la Timișoara FOTO Colecția Vlad Capotescu

André Citroën a fost un industriaş francez cunoscut în lume datorită automobilului care îi poartă numele. Andre-Gustave s-a născut în 1878 în Paris într-o familie numeroasă, fiind al cincilea copil. Tatăl lui, Levie Citroen, a fost un vânzător de diamante olandez, iar mama lui a fost Masza Amelia Kleinman.

Numele Citroen provine de la „Limoenman“, care în limba olandeză înseamnă „omul cu lămâi mici“, apoi a fost schimbat în Citron (lămâie), apoi când familia s-a mutat la Paris în 1873 numele a suferit o nouă transformare: Citron a devenit Citroën.

În 1908 a fost angajat la automobilele Mors şi a reuşit să crească producţia companiei de la 125 de automobile pe an la 1.200. La vârsta de 24 de ani a pus bazele primei sale companii La Société des Engrenages Citroën (compania de angrenaje), pe care o transformă după Primul Război Mondial într-o companie de produs automobile. Prima maşină Citroën a ieşit de pe linia de asamblare în 1919. De-a lungul anilor construieşte mai multe fabrici în Franţa, iar în 1932 Citroen a devenit al patrulea producător de automobile din lume ca mărime.

1943: S-a născut inginerul, antreprenorul şi creatorul de jocuri video Nolan Bushnell, considerat părintele jocurilor video

Părintele jocurilor video, un inginer american FOTO Shutterstock
Părintele jocurilor video, un inginer american FOTO Shutterstock

Acesta a fondat compania „Atari” (1972-1984) şi a comercializat primul joc video din istorie, „Computer Space”.

Atari a demonstrat că oamenii tineri au capacitatea de a fonda companii mari. Fără acest exemplu, ar fi fost mai greu pentru Steve Jobs sau Bill Gates să facă ce au făcut”, spunea Nolan Bushnell, fondatorul Atari.

Pong, Home Pong, Atari 2600, Asteroids sau Pac Man sunt doar câteva nume care stârnesc nostalgii în rândul celor care şi-au trăit tinereţea în anii ‘70-’80. Toate se leagă de Atari, compania fondată în 1972 care avea să deschidă drumul pentru industria jocurilor video.

Singura întrebare pe care mi-am pus-o a fost cum să dezvolt jocurile video pentru toată lumea, nu numai pentru noi, cei care ne furişăm noaptea în laboratoarele facultăţii”, spunea Nolan Bushnell, referindu-se la faptul că a înfiinţat compania cu scopul de a iniţia industria de jocuri video.

Istoria zilei


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri