Video 4 noiembrie: Un grup de studenți iranieni invadează ambasada SUA la Teheran și iau ostatici 90 de oameni, timp de 444 de zile

0
Publicat:

Pe 4 noiembrie 1979, un grup de studenți iranieni invadează ambasada SUA la Teheran și ia ostatici 90 de oameni, timp de 444 de zile. Tot pe 4 noiembrie, s-a născut fostul președinte al României Traian Băsescu.

Studenţi iranieni şi ostatici americani în faţa Ambasadei SUA FOTO: Historia/Arhivă
Studenţi iranieni şi ostatici americani în faţa Ambasadei SUA FOTO: Historia/Arhivă

1872: S-a născut Barbu Ştirbey, om politic român

Barbu A. Ştirbey (născut pe 4 noiembrie 1872, Buftea-decedat pe 24 martie 1946, București) a fost un om politic din România, cel de-al 30-lea președinte al Consiliului de Miniștri/prim-ministru al României, ministru de interne la Finanțe și la Externe, membru de onoare al Academiei Române. El a jucat un rol deosebit în politica țării până în anul 1931, când a fost exilat de Carol al II-lea.

Barbu Ştirbey a intrat în cercurile regale în 1913, când regele Carol I l-a numit administratorul Domeniilor Coroanei, după moartea lui Ioan Kalinderu. Iar din 1914, după moartea bătrânului rege, a devenit cel mai influent om pe lângă cuplul regal.

Barbu Ştirbey, om politic FOTO: Arhivă
Barbu Ştirbey, om politic FOTO: Arhivă

Barbu Ştirbey a rămas asul din mâneca regelui Ferdinand şi după 1918. Însă după moartea acestuia, în 1927, a înţeles că situaţia avea să se schimbe complet.

Atunci când Carol a fost proclamat rege, la 7 iunie 1930, Barbu a fost nevoit să plece în exil la Paris, unde a stat 10 ani. La Paris, Prințul Știrbey a fost victima unei tentative de asasinat în urma căreia s-a refăcut cu greu. Revenit din exil, după înlăturarea în 1940 a lui Carol al II-lea, Barbu Știrbey a fost trimis în misiune diplomatică la Cairo și Moscova, în încercarea de a trata cu Aliații.

În anul 1945, partidele politice istorice și Regele Mihai doreau formarea unui guvern sub conducerea lui Barbu Știrbey. Dar la 2 martie 1945, guvernul Petru Groza a fost impus de Moscova, astfel că Barbu Știrbey nu a apucat să fie numit prim-ministru. El a murit în mod neașteptat în 1946 de cancer hepatic.

A fost înmormântat, alături de bunicul său, domnitorul Barbu Știrbei, la Capela din parcul Palatului din Buftea. După decesul lui Barbu Știrbey, domeniul Buftea a fost administrat și stăpânit de fiica sa Nadèje, căsătorită cu Șerban Flondor, până în anul 1949, când a fost naționalizat

1922: A fost descoperit mormântul faraonului egiptean Tutankhamon

Pe 4 noiembrie 1922, o echipă de arheologi condusă de Howard Carter a descoperit un indiciu spre intrarea în mormântul regelui Tutankamon.

Când mormântul însuşi a fost descoperit, după mai bine de 3.000 de ani în care nu fusese deschis mulţi au crezut că faraonul a declanşat un puternic blestem asupra tuturor celor care îndrăzneau să-i tulbure somnul veşnic. 

Mormântul faraonului egiptean Tutankhamon FOTO: Shuterstock
Mormântul faraonului egiptean Tutankhamon FOTO: Shuterstock

Tutankamon a fost faraon al Egiptului din dinastia a XVIII-a (1332-1323 i.en.), iar mormântul său a fost descoperit intact în anul 1922, de către arheologul Howard Carter şi lordul Georghe Herbert de Carnarvon, alături de un tezaur fabulos. Mormântul a fost jefuit în antichitate, însă doar obiecte neimportante au fost luate, ulterior fiind restaurat şi de atunci nimeni n-a mai putut intra.

Popularitatea faraonului a crescut după ce s-a răspândit mitul blestemului ce ar fi ucis diferite personalităţi care au intrat în contact cu mormântul şi au atins obiectele faraonului, ce trebuiau să-l însoţească în viaţa de apoi.

Lordul Carnarvon, de exemplu, a decedat la scurt timp după marea descoperire în urma unei ințepaturi de insectă. 

1948: Scriitorul englez lui T. S. Eliot primește Premiul Nobel pentru literatură

Thomas Stearns Eliot (n. 26 septembrie 1888 – d. 4 ianuarie 1965) a fost un poet anglo-american, dramaturg și teoretician literar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1948). Prin arta sa remarcabilă, T.S.Eliot a revoluționat întreaga poezie modernă engleză.

„T.S. Eliot a fost un vizionar, dar a fost şi cât se poate de realist. Poemele lui păstrează aura misterului care e însăşi esenţa poeziei, dar, cu toate că uneori recurge la retorică, poezia sa e o poezie cu totul neretorică. Credinţele lui, chiar şi atunci când susţine lucruri pe care mulţi oameni le-ar considera incredibile, îşi au întotdeauna rădăcinile în raţiune", spunea despre Eliot scriitorul Stephen Spender.

Poetul Thomas Stearns Eliot FOTO: Arhivă
Poetul Thomas Stearns Eliot FOTO: Arhivă

1951: S-a născut Traian Băsescu, fostul președinte al României

Născut la 4 noiembrie 1951, la Murfatlar (Basarabi), în judeţul Constanţa, Traian Băsescu, fiul lui Dumitru şi al Elenei, a absolvit la vârsta de 25 ani Institutul de Marină Civilă Mircea cel Bătrân din Constanţa, Facultatea de Navigaţie, secţia Comercială.

Este un politician român, fost președinte al României între 2004 și 2014. Anterior, din iunie 2000 până în decembrie 2004, a fost primar general al municipiului București, ales din partea PD.

Traian Băsescu a fost în regimul comunist colaborator cu Securitatea ca Poliție politică sub numele de cod Petrov, fapt dovedit la Înalta Curte de Justiție a României, care a admis cererea CNSAS de constatare a calității de colaborator pentru fostul președinte al României.

Traian Băsescu FOTO: Arhivă
Traian Băsescu FOTO: Arhivă

În 2001, a câștigat în cursul alegerilor interne președinția Partidului Democrat, înlocuindu-l pe Petre Roman. A fost copreședinte al Alianței Dreptate și Adevăr, formată din PNL și PD în 2003. În urma retragerii lui Theodor Stolojan (PNL) din cursă, Traian Băsescu (PD) a devenit candidatul Alianței DA pentru președinția României.

La alegerile prezidențiale din 2009 a fost reales președinte al României pentru un mandat de 5 ani, învingându-l pe Mircea Geoană (PSD).

La 1 ianuarie 2007, în timpul mandatului său de președinte, România a aderat la Uniunea Europeană.

1966: Inundații în Veneția și Florența

Pe 4 noiembrie 1966, Florența și Veneți au fost invadate de apa Arno, care a atins o înălțime de până la 5 metri. Inundația a afectat și o mare parte a Toscanei, provocând un total de 35 de victime. 

Aproape un milion de volume din colecția de la Biblioteca Națională, documente de la Arhiva de Stat, tablouri au fost acoperite de apă.

4 noiembrie 1970: A murit Tudor Muşatescu, poet, prozator, dramaturg şi umorist

A fost un poet, prozator, dramaturg și umorist român. Toată viața se dedică trup și suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, de conducător și proprietar de teatru. Criticii l-au considerat un fidel continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialene de moravuri, prin tipologie, situații și dialoguri spirituale. Debutul scenic l-a avut la Paris, în 1923, în piesa Focurile de pe comori. 

Dramaturgul Tudor Mușatescu FOTO: ARHIVĂ
Dramaturgul Tudor Mușatescu FOTO: ARHIVĂ

Cele mai cunoscute piese ale lui sunt „Titanic-Vals” și „…Escu”, dar la fel de prețuite sunt și „Visul unei nopți de iarnă”, „Țara fericirii”, „Madona”, „Profesorul de franceză” sau „Sosesc diseară”.

Multe dintre ele au fost traduse în limbile franceză, engleză, germană, italiană, greacă, poloneză, cehă etc. A fost căsătorit cu actrița Kitty Stroescu. Fiul lui, Bogdan (Bobiță) Mușatescu, a fost actor la TNB.

1979: Un grup de studenți iranieni invadează ambasada SUA la Teheran și iau ostatici 90 de omeni timp de 444 de zile  

În Teheran, în data de 4 noiembrie 1979, circa 400 de studenți ai grupării Daneshjuyane Khate Emam au asaltat și ocupat ambasada Statelor Unite.

90 de oameni din incinta ambasadei au fost declarați prizonieri pentru a forța SUA de a extrăda fostul Padișah al Persiei Mohammad Reza Pahlavi care se afla în New York City sub tratament într-o clinică. Statele Unite au refuzat extrădarea.

În timpul neliniștilor primelor zile, șase americani au reușit să scape și să se refugieze în ambasada Canadei. Ei au putut părăsi Iranul mai târziu folosind pașapoarte false. 13 ostatici - femei și afro-americani - au fost eliberați în data de 19 noiembrie la ordinul Ayatollahului Ruhollah Khomeini. 52 de oameni au rămas în continuare prizonieri. 

În martie 1980, planurile și exercițiile pentru o posibilă intervenție militară limitată erau atât de avansate, încât conducerea militară a SUA a putut prezenta președintelui Jimmy Carter opțiuni militare.

 În 11 aprilie, Carter a decis pornirea operațiunii secrete; numele de cod pentru operațiune fiind „Eagle Claw”. Ca termen de execuție a fost fixat cea mai apropiată dată posibilă, 24 aprilie 1980. În data de 16 aprilie conducerea militară a confirmat că Eagle Claw va putea avea loc.

Carter a intervenit însă asupra planului, interzicând atacuri aeriene cu patru aeronave AC-130H Spectre (gunship) pentru a reduce pierderi de vieți iraniene și pentru a evita o declarație de război din partea Iranului. 

Operațiunea a fost prevăzută ca o acțiune complexă în două nopți. Opt elicoptere grele de transport de tip RH-53D Sea Stallion urmau să decoleze de pe portavionul USS Nimitz (CVN-68) care se afla în ape internaționale în Golful Persic.

Operațiunea, un eșec

Comandantul elicopterelor a ordonat întoarcerea elicopterelor la portavion. Dar elicopterul patru mai avea nevoie de combustibil și pentru a-l aproviziona, trebuia repoziționat elicopterul unu. 

Elicopterul și-a pornit motoarele, s-a ridicat ușor începând să se îndepărteze de avionul care-l aprovizionase, dar atunci s-a ridicat un nor de nisip și elicopterul a atins cu aripile rotorului aripa avionului, s-a înclinat, au sărit scântei și s-a creat o explozie urmată de flăcări. Unele persoane au putut fi salvate cu arsuri, opt persoane au murit.

S-a creat un haos și datorită faptului ca muniția de mitralieră de la bordul aeronavelor începea să puște. Elicopterele pe partea de nord a șoselei au fost abandonate în panică, inclusiv material secret, parțial încă cu turbinele aprinse.

1980: Republicanul Ronald Reagan, ales ce de-al 40-lea președinte al SUA  

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, a fost cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Prin politica sa intransigentă în confruntarea cu Uniunea Sovietică în perioada războiului rece, a avut o contribuție hotărâtoare la prăbușirea comunismului din răsăritul Europei și la afirmarea Statelor Unite ale Americii ca singura super-putere pentru următoarele decenii. Înainte de a deveni președinte, a fost al 33-a guvernator al Californiei, din 1967 până la 1975, după ce a avut o carieră de actor la Hollywood și a fost lider de sindicat.

Președintele Ronald Wilson Reagan FOTO: Arhivă
Președintele Ronald Wilson Reagan FOTO: Arhivă

Ajuns președinte în 1981, Reagan a implementat noi inițiative economice și politice. În perioada primului său mandat a supraviețuit unei tentative de asasinat⁠ și a stimulat lupta împotriva drogurilor⁠.

În timpul celor două mandate, în economie a avut loc o reducere a inflației de la 12.5% la 4.4% și o creștere medie anuală a PIB-ului de 3,4%; în timp ce Reagan a decretat tăieri la cheltuielile discreționare domestice, tăierile taxelor și creșterea cheltuielilor militare au contribuit la creșterea per total a acoperirilor federale, chiar după reglarea inflației. 

1995:A fost asasinat prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin, laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Yitzhak Rabin a fost unul dintre cei mai remarcabili premieri ai Israelului şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 1994, pentru munca asiduă în încercarea de a realiza un proces de pace real cu Autoritatea Palestiniană.

Rabin s-a născut la Ierusalim din imigranți evrei din Europa de Est și a fost crescut într-o familie de sioniști laburiști.

În adolescență s-a alăturat Palmach-ului, forța de comando a Yishuv-ului. În cele din urmă, a avansat în rândurile acesteia, devenind șeful operațiunilor în timpul războiului arabo-israelian din 1948. S-a alăturat Forțelor de Apărare ale Israelului nou formate la sfârșitul anului 1948 și a continuat să crească ca ofițer promițător.

A contribuit la formarea doctrinei de instruire a FDI la începutul anilor 1950 și a condus Direcția de operațiuni a FDI din 1959 până în 1963. A fost numit șef al Statului Major în 1964 și a supravegheat victoria Israelului în Războiul de Șase Zile din 1967.

În 1992, Rabin a fost reales în funcția de prim-ministru pe baza unei platforme care îmbrățișa procesul de pace israeliano-palestinian. El a semnat mai multe acorduri istorice cu liderii palestinieni, ca parte a Acordurilor de la Oslo.

Rabin a semnat, de asemenea, un tratat de pace cu Iordania în 1994. În noiembrie 1995, a fost asasinat de Yigal Amir, un extremist care se opunea termenilor Acordurilor de la Oslo.

Amir a fost declarat vinovat de uciderea lui Rabin și condamnat la închisoare pe viață.

Rabin a fost primul prim-ministru al Israelului născut în Israel, singurul prim-ministru care a fost asasinat și al doilea care a murit în funcție, după Levi Eshkol.

Rabin a devenit un simbol al procesului de pace israeliano-palestinian.

Yitzhak Rabin, prim ministrul israelian (stânga) FOTO: Arhivă
Yitzhak Rabin, prim ministrul israelian (stânga) FOTO: Arhivă

El a avut două mandate la conducerea ţării: primul între 1974-1977 şi cel de-al doilea din 1992 până la asasinarea sa în 1995.

2008: Barack Obama a fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii

 Barack Hussein Obama al II-lea (n. 4 august 1961, Honolulu, Hawaii) al 44-lea Președinte al Statelor Unite a fost primul afro-american ales în această funcție, în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008.

Barack Obam, preşedinte al Statelor Unite ale Americii FOTO: Shuterstock
Barack Obam, preşedinte al Statelor Unite ale Americii FOTO: Shuterstock

A fost învestit în funcție la 20 ianuarie 2009 și l-a înlocuit pe predecesorul său George W. Bush. În 2012, a fost reales, rămânând astfel în funcție pentru încă 4 ani.

Și-a încheiat mandatul la 20 ianuarie 2017, fiind succedat de Donald Trump.

La 9 octombrie 2009, Barack Obama a fost anunțat drept laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2009, „pentru eforturile sale extraordinare în scopul întăririi cooperării între popoare”.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite