30 martie: ziua în care s-a născut Celine Dion și a murit Victor Ion Popa, autorul „Take, Ianke şi Cadîr”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 30 martie 1968 s-a născut Celine Dion. Tot într-o zi de sfârșit de martie a murit Victor Ion Popa, autorul savuroasei comedii „Take, Ianke şi Cadîr”.

1633: s-a născut cronicarul moldovean Miron Costin

Miron Costin s-a născut la Iaşi, în familia unui boier foarte bogat, hatmanul Ion (Iancu) Costin. „Angajat politic faţă de dinastia Movilă, Iancu s-a refugiat în Polonia, la urcarea pe tron a lui Vasile Lupu, adversar al Movileştilor. În 1636, el, împreună cu primii trei fi i ai săi, între care şi Miron, au primit titlul de nobil polon cu blazon”, se arată în „Dicţionarul general al literaturii române”.

Miron Costin studiază la Colegiul iezuit din Bar, Polonia. Dobândeşte o vastă cultură, cuprinzând cunoştinţe de literatură, istorie antică, geografi e, logică, teologie. Învaţă latina, polona, rusa, iar mai târziu turca şi maghiara.

În 1653 revine în Moldova şi, fiind apropiat de logofătul Gheorghe Ştefan, devenit domn al Moldovei (1654-1658), îndeplineşte prima sa misiune diplomatică la curtea munteană a lui Constantin Şerban. Ca dregător în Divanul domnesc urcă treptat în rang, după 1660, de la pârcălab de Hotin la mare comis, mare vornic, până la mare logofăt. Ca oştean, a participat la mai multe campanii militare, un exemplu concludent ar fi prezenţa sa, alături de Gheorghe Duca, la asediul Vienei, în 1683.

Venirea pe tron a lui Constantin Cantemir (1685) îl face indezirabil. Participarea, alături de fratele său, la un complot împotriva lui Cantemir dă acestuia motivul condamnării şi executării sale pentru „hainire”, în decembrie 1691, lângă târgul Roman.

Opera lui cuprinde, pe lângă poemul de meditaţie filosofi că „Viaţa lumii”, lucrările istorice „Letopiseţul Ţării Moldovei de la Aron Vodă încoace”, terminat în 1675 şi care se referă la istoria Moldovei din perioada 1595-1661, şi „De neamul moldovenilor, din ce ţară au ieşit strămoşii lor”.

1853 - S-a născut pictorul Vincent van Gogh

Născut în Groot-Zundert, în sudul Olandei, van Gogh a fost unul dintre pictorii care au influenţat arta secolului al XIX-lea, cu toate că a lucrat numai un deceniu. Nimeni nu își poate imagina lumea fără tablourile „Floarea soarelui“ sau „Noapte înstelată“?, întreabă Google Arts & Culture.

Iniţial, van Gogh voia să devină pastor, ba chiar a lucrat ca predicator în Borinage, în Belgia. Abia la 27 de ani, după ce şi-a pierdut slujba s-a hotărât să picteze, fără vreo pregătire anterioară. 

Van Gogh – o copilărie tăcută jpeg

Vreme de mai mulţi ani, van Gogh a avut probleme de sănătate mentală, iar în 1889 s-a internat la spitalul psihiatric Saint Paul de Mausole din Saint-Rémy, unde a rămas aproape un an. La fereastra de acolo a realizat mai multe tablouri, inclusiv „Noapte înstelată“. După externare s-a mutat la Auvers, un sat de lângă Paris, ca să fie mai aproape de Theo, fratele lui. Dar starea lui mentală s-a tot înrăutăţit şi, pe 29 iulie 1890, s-a împuşcat.

1945: a murit Victor Ion Popa, autorul savuroasei comedii „Take, Ianke şi Cadîr” 

Victor Ion Popa, autorul celebrei piese de teatru „Take, Ianke şi Cadîr“, s-a născut la 29 iulie 1895, în Călmăţui, Comuna Griviţa, Judeţul Tutova. A trăit puţin, doar 51 de ani, dar viaţa lui scurtă a fost compensată de faptul că a fost înzestrat cu toate darurile: publicist, romancier, dramaturg, scenograf, caricaturist, regizor, director de teatre, mare animator şi profesor la Conservator.  S-a stins din viaţă pe 30 martie 1946 la Bucureşti, răpus prematur de viciile sale.

Maestrul Radu Beligan, care a fost unul dintre ucenicii săi, îşi aminteşte cu mare bucurie de V. I. Popa. De altfel, acesta îşi începe volumul “Note de insomniac” printr-o  însemnare din 16 iulie 1938. Pe când era încă elev la Conservator şi se afla în localitatea Brad, la părinţi, a primit o telegramă: „Veniţi neapărat la Bucureşti duminică dimineaţă, angajament! Victor Ion Popa”.

Distribuție de excepție în piesa lui Victor Ion Popa
Distribuție de excepție în piesa lui Victor Ion Popa

„Mă consider şi eu un actor fericit, pentru că l-am cunoscut bine, mi-a îndrumat paşii spre teatru […] Eram prin anul al doilea de Conservator când a cerut directoarei Teatrului Mic, Eugenia Zaharia, să mă angajeze pentru spectacolul Femeia în floare, de Denys Amiel. Mi-aduc aminte de acele repetiţii, cum nu mai întâlnisem pe atunci. Ştia să creeze o atmosferă caldă, prietenească, fără ţipete şi urlete, nu era niciodată panicard. Parcă te lua de mână şi te conducea la întâlnirea cu rolul […] Vorbea încet, aproape şoptit. Avea o figură prelungă, fruntea înaltă şi părul vâlvoi, gura mică, pe care o tot ţuguia formând un fel de cireaşă, cum se rujează unele bătrâne ca să devină sexy. Figura emana blândeţe, ochii pătrunzători erau ajutaţi de un zâmbet şăgalnic. În timpul repetiţiei avea o măsuţă pe care trona o „stacană” de cafea de la Cofetăria Nestor, de jos, şi alături două-trei pachete de ţigări; prietenii glumeau spunând că face economie de chibrituri şi d-aia aprinde ţigară de la ţigară“, scria Radu Beligan în „Note de insomniac“.

1946: s-a înfiinţat Opera de Stat din Timişoara

Actul de întemeiere al instituției va fi decretul semnat de M.S. Regele Mihai I la data de 30 martie 1946. Conducerea nou înființatei instituții va fi încredințată renumitei soprane Aca de Barbu care a reușit în scurt timp cu pricepere și devotament, să formeze o echipă valoroasă de muzicieni.

Colecție Opera din Timișoara
Colecție Opera din Timișoara

Spectacolul inaugural al Operei Române din Timișoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de Giuseppe Verdi. A fost un spectacol de neuitat, de înaltă ținută artistică, un triumf al artei interpretative românești semnalat ca atare de periodicele vremii. Pe scenă, în fața publicului și a înaltei asistențe, (primul ministru de atunci Dr. Petru Groza), dar și prin megafoane, afară în Piața Operei, directorul Aca de Barbu adresa miilor de auditori, următoarele cuvinte: „Iată visul nostru împlinit! Se deschid porțile acestui așezământ de artă lirică pentru a răspândi ca un far luminos arta cântului și a muzicii - citadelă culturală într-o provincie atât de înfrățită cu muzica și poezia. În acest Banat, care prin tradițiile lui este îndreptățit a avea o operă proprie, aici, în țara cântului unde de veacuri răsună melodiile duioase ale doinei românești...

1960: a intrat în funcţiune prima staţie meteorologică automată din România.

2003: a murit actriţa Vasilica Tastaman

Vasilica Tastaman s-a născut pe 6 octombrie 1933, la Brăila. Debutează în teatru de mică, în orașul natal, Brăila. Însă, la 14 ani, rămâne orfană și nu are cine să-i plătească eventualele studii de specialitate. În drumul ei spre teatru o ajută Elvira Petreanu, care îi dă lecţii de dicţie și îi arată cum să meargă și să dea replica pe o scenă.

La 18 ani, era deja actriţă la Teatrul Giuleşti din Bucureşti. „Moni Ghelerter tocmai punea în scenă “Familia Covaci”. Şi el era un regizor care lucra după vechile canoane ale teatrului, potrivit cărora tinerii trebuiau să fie tineri, iar frumoşii, frumoşi… Un an am dormit acolo, pe patru scaune. Aveam și un reşou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine, pentru că în decor apărea câte o sofa şi maşiniştii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă ca să dorm pe ea”, povestea, mai târziu, Vasilica Tastaman.

Vasilica Tastaman
Vasilica Tastaman

Marele ei noroc se va numi Lucia Sturdza Bulandra, care o vede jucând pe Lipscani, în sala Rapsodia. „După spectacol, uşa cabinei mele s-a dat de perete şi am auzit un glas puternic: «Unde-i aia mică?» Era doamna Bulandra, care mi-a pus o mână pe umăr şi mi-a spus: «Eşti actriţa mea». Şi a plecat“.

Apoi, începe să joace pe scena Teatrului Municipal, actualul „Lucia Sturdza Bulandra“, iar din 1961, pe scena nou-înființatului Teatru de Comedie.  În film, debutează în 1958, în „D-ale carnavalului“, cu rolul Didina Mazu.

A jucat alături de nume mari ale teatrului și filmului românesc, ca Grigore Vasiliu Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Ștefan Ciubotărașu, Octavian Cotescu, Radu Beligan, Amza Pellea, Florin Piersic, în numeroase piese de teatru, dar și în filme precum: “Veronica”, “Eu, tu și Ovidiu”, seria “B.D. – Brigada Diverse”, “Păcală”, “Astă-seară dansăm în familie”, “Nea Mărin Miliardar”.

În 1981, se stabilește în Suedia, unde va continua să joace pe scena teatrului din Malmö. La reîntoarcerea în țară, în 2003, urma să joace într-un spectacol, pe scena de la Comedie. O hemoragie digestivă i-a curmat însă visul de a fi din nou pe o scenă românească. A murit pe 30 martie 2003, la București.

1968: s-a născut Celine Dion, supranumită „regina muzicii pop“

12 13 vedete celine dion jpeg

Céline Marie Claudette Dion s-a născut într-o familie numeroasă, având o situație financiară precară.  A devenit cunoscută în anii ’80 după câștigarea concursurilor Yamaha World Popular Song Festival și a Eurovisionului. A urmat lansarea mai multor albume în limba franceză, iar în 1986 a semnat un contract cu Sony Records. În anii 90 a obținut succes la nivel mondial după lansarea câtorva materiale discografice de succes în engleză și franceză, devenind unul din cei mai bine vânduți cântăreți din istoria muzicii.

În anul 1999, Dion a decis să se retragă pentru o perioadă din industria muzicală pentru a petrece mai mult timp cu familia, soțul ei fiind diagnosticat cu cancer. A revenit în 2002 în atenția publică și a semnat în același an un contract pe 3 ani (care s-a extins ulterior la o perioadă de aproape 5 ani) pentru a apărea de 5 ori pe săptămână în spectacole organizate la Caesar's Palace, unul din hotelurile cele mai cunoscute din Las Vegas.

Muzica lui Dion a fost influențată de o mare varietate de genuri muzicale: de la rock și R&B la gosspel și muzică clasică. Deși lansările sale au primit recenzii variate, cântăreața este cunoscută în special pentru abilitățile sale vocale. În 2004, după ce albumele sale au fost comercializate în peste 175 de milioane de copii, Dion a primit în cadrul premiilor World Music Awards distincția Chopard Diamond Award pentru că a devenit cea mai bine vândută cântăreață a tuturor timpurilor. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite