30 iunie, ziua în care Albert Einstein a publicat lucrarea sa despre teoria relativității

0
Publicat:

Pe 30 iunie este ziua de naștere a actorului Cosmin Seleși, dar și a pugilistului Mike Tyson. Tot pe 30 iunie afot publicat romanul „Pe aripile vântului”, a cărui ecranizare a fost cea mai premiată peliculă vreme de aproape 60 de ani. 

Einstein face publică teoria relativității  FOTO Profimedia
Einstein face publică teoria relativității FOTO Profimedia

30 iunie 1905: Albert Einstein face cunoscută teoria relativității

Albert Einstein publică lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mișcare", cunoscută astăzi ca teoria relativității, care reprezintă în fizica modernă un ansamblu a două teorii formulate de Albert Einstein: relativitatea restrânsă și relativitatea generală. Ideea de bază a acestor două teorii este că timpul și distanțele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun totdeauna acelorași legi fizice.

30 iunie1908: Are loc evenimentul Tunguska din Siberia

A fost cel mai mare eveniment de impact de pe Pământ din istoria înregistrată (de aproximativ 12 megatone), deşi impacturi mult mai mari au avut loc în vremuri preistorice. O explozie de această amploare, de pe taigaua din Siberia de Est, puţin populată, a aplatizat aproximativ 80 de milioane de copaci pe o suprafaţă de 2.150 km pătraţi de pădure, fi ind capabilă să distrugă în prezent o zonă metropolitană mare. Incidentul fost menţionat de multe ori în cultura populară şi a inspirat, de asemenea, discuţii în lumea reală despre evitarea impactului cu asteroizi.

Explozia se crede că a fost cauzată de un meteorit, de un asteroid sau de un fragment de cometă la o altitudine de 5–10 km. Diferite studii au dat mai multe estimări privind dimensiunea și natura obiectului, toți cercetătorii fiind de acord că obiectul avea dimensiuni de zeci de metri.

30 iunie 1934: A avut loc, în Germania, „Noaptea cuțitelor lungi”

Evenimentul a fost de fapt un masacru împotriva liderilor asociațiilor politice rivale lui Hitler. Cel puțin 85 de oameni au murit în timpul epurării, deși numărul morților ar putea fi de ordinul sutelor, și peste o mie de presupuși adversari (politici) au fost arestați. Majoritatea omorurilor au fost comise de Schutzstaffel (SS), o altă organizație nazistă paramilitară de elită, și de către Gestapo, poliția secretă politică a regimului.

Adolf Hitler  FOTO Shutterstock
Adolf Hitler FOTO Shutterstock

Epurarea SA-ului (Batalioanele de asalt) a întărit și a consolidat susținerea armatei pentru Hitler. De asemenea, a furnizat o mantie de legalitate pentru regimul nazist, întrucât tribunalele germane și guvernul acestei țări au dat rapid la o parte secole de interzicere a omorurilor extrajudiciare pentru a-și demonstra loialitatea față de regimul nazist.

30 iunie 1936: Se publică romanul „Pe aripile vântului”

Scriitoarea americană, Margaret Mitchell, publică romanul a cărui ecranizare avea să fie cel mai premiat film pentru zci de ani, până în 1997.

Doar un an mai tîrziu, în 1937, autoarea a câștigat Premiul Pulitzer pentru ficțiune, cu acest roman. Este considerat a fi unul din Marile Romane Americane. În România a fost publicat în anul 1970 de Editura Univers în colecția Romanul secolului XX.

30 iunie 1966: S-a născut pugilistul american Mike Tyson

Michael Gerard Tyson a fost boxer profesionist american, fiind considerat unul dintre cei mai mari boxeri la categoria grea din toate timpurile. A fost campion mondial incontestabil la categoria grea între 1987 și 1990. Tyson a câștigat primele sale 19 meciuri profesioniste prin KO, 12 dintre ele în prima rundă. Cucerindu-și prima centură la 20 de ani, Tyson deține recordul de cel mai tânăr boxer care a câștigat vreodată un titlu la categoria grea. A fost primul boxer la categoria grea care a deținut simultan titlurile WBA, WBC și IBF, precum și singurul boxer la categoria grea care le-a unificat succesiv.

În 1997 Tyson a fost descalificat pentru că l-a mușcat de urechi pe Holyfield, o mușcătură fiind, după cum se știe, suficient de puternică pentru a-i îndepărta o porțiune din urechea dreaptă. În 2002, Tyson a luptat pentru titlul mondial la categoria grea, pierzând prin knock-out în fața lui Lennox Lewis.

30 iunie 1973: Cea mai lungă eclipsă totală de soare din secolul XX

A fost una dintre marile eclipse totale din epoca noastră.

Eclipsa de soare  FOTO  Pexels
Eclipsa de soare FOTO Pexels

Cu o totalitate maximă de șapte minute și 4 secunde, aceasta a fost ultima eclipsă totală care a depășit durata de șapte minute, până în secolul al XXII-lea. Această eclipsă a rămas celebră prin faptul că a fost observată de pe un prototip al avionului supersonic Concorde, deasupra deșertului Sahara, timp de 74 de minute, adică de circa 10 ori durata maximă a unei eclipse totale observate de la un punct fix terestru.

30 iunie 1977 - S-a născut actorul Cosmin Seleşi

Cosmin Seleși este un actor român de film, vedetă de televiziune, membru al juriului show-ului de televiziune Splash! Vedete la Apă și prezentator TV al show-urilor Te cunosc de undeva și Familiada difuzate de Antena 1. A fost nominalizat la premiile Gopo 2009 pentru rolul Emil din filmul Schimb valutar.

1995: S-a semnat Protocolului adiţional la Acordul de Asociere a României la UE

image

România a fost prima țară din Europa centrală și de est care a avut relații oficiale cu Comunitatea Europeană. În ianuarie 1974, o înțelegere a inclus România în Sistemul Generalizat de Preferințe al Comunității, după care a semnat o serie de acorduri cu CEE pentru facilitarea schimburilor comerciale. În 1980, România a procedat la recunoașterea de facto a Comunității Economice Europene, prin semnarea Acordului privind crearea Comisiei mixte România - CEE, concomitent, fiind semnat și Acordul asupra Produselor Industriale.

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007.

30 iunie 1999: Se aprobă legea care permite retrocedarea proprietăților

Camera Deputaţilor adoptă Legea privind reconstituirea dreptului de proprietate, pe vechile amplasamente, în limita a 50 ha de teren agricol şi a 10 ha de teren cu destinaţie forestieră.

Legea a fost adoptată de Parlamentul României
Legea a fost adoptată de Parlamentul României
Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite