3 noiembrie: 190 de ani de la înființarea Muzeului de Istorie Naturală şi Antichităţi

0
Publicat:

Tot pe 3 noiembrie s-au născut actorul american Charles Bronson, istoricul și filosoful român Dan Berindei, a murit pictorul Henri Matisse.

Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi ”Grigore Antipa” FOTO: arhivă
Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi ”Grigore Antipa” FOTO: arhivă

1800: A fost înfiinţată Casa Albă, reşedinţa preşedinţilor SUA

Clădirea a fost construită după planurile arhitectului James Hoban, lucrările începând în anul 1792. Aflată la adresa oficială 1600 Pennsylvania Avenue NW în Washington, D.C., clădirea principală a fost construită în stil georgian, între 1792 şi 1800, din gresie vopsită în alb, fiind reşedinţa şefului executivului american pentru toţi preşedinţii începând cu John Adams.

Casa Albă FOTO: Shutterstock
Casa Albă FOTO: Shutterstock

După ce Thomas Jefferson s-a mutat în Casa Albă, în 1801, împreună cu arhitectul Benjamin Henry Latrobe, au realizat planuri de extindere a clădirii pentru a crea facilităţi de stocare.

1834: A fost fondat în Bucureşti Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” este una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare şi culturalizare a publicului.

Este în acelaşi timp şi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate “baze de date” prin colecţiile Muzeului, unele dintre ele valori ale tezaurului mondial.

Mezeul Antipa FOTO: arthivă
Mezeul Antipa FOTO: arthivă

Deşi îşi are începuturile în “Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi” înfiinţat în 1834 de către Mihalache Ghica, adevărata sa menire şi strălucire şi-a căpătat-o în secolul trecut, sub coordonarea lui Grigore Antipa. Actuala clădire, care adăposteşte colecţiile muzeului, a fost inaugurată în prezenţa Regelui Carol I, la 24.05.1908.

1883: Arhitectul modernist, Antonio Gaudí primeşte aprobarea de a continua construcţia catedralei barceloneze Sagrada Familia

Sagrada Família (Sfânta Familie) este o uriașă biserică din capitala Cataloniei, Barcelona (în nord-estul Spaniei). Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882.

Aceasta nu este finanțată din bani publici, asa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasările din biletele de intrare.

Sagrada Familia FOTO: shuterstock
Sagrada Familia FOTO: shuterstock

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia.

Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu aceast termen: „Clientul meu nu se grăbește”.

În prezent termenul estimat este anul 2026. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol. La 7 noiembrie 2010, Papa Benedict XVI a sfințit biserica și a ridicat-o la rangul de Basilica minor.

1921: S-a născut actorul american, Charles Bronson

Charles Dennis Buchinsky (n. 3 noiembrie 1921; d. 30 august 2003), cunoscut sub numele Charles Bronson, a fost un actor american, celebru pentru rolurile sale de “dur”.

 A fost singurul din cei 15 fraţi ai săi care a reuşit să îşi termine studiile. Şi-a efectuat serviciul militar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar după ce a fost lăsat la vatră şi-a propus să îşi facă o carieră în cinematografie.

A început să lucreze în companii de teatru mici, iar în 1951 a reuşit să îşi facă debutul şi pe marele ecran, cu roluri neînsemnate însă. Abia în 1958 a reuşit să se impună la Hollywood, pentru că doi ani mai târziu să cunoscă faima cu filmul “Cei şapte magnifici” (“The Magnificent Seven”).

Deşi a început să primească oferte tot mai importante din partea producătorilor, Bronson s-a mutat în Europa sperând să găsească oportunităţi şi mai bune şi a apărut în filmul “Undeva, cândva în Vest”, devenit clasic. S-a reîntors în SUA şi şi-a continuat cariera în cinematografie, remarcându-se în roluri de dur.

A încetat din viaţă în urma unei pneumonii la vârsta de 77 de ani.

3 noiembrie 1923: S-a născut istoricul și filosoful român Dan Berindei

Născut la București, Dan Berindei a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității din București. 

Din anul 1946 și până în 1948 a fost cercetător și secretar științific la Institutul de Studii și Cercetării Balcanice, iar din 1948 și până în 1952 a ocupat funcția de asistent la Institutul de Istorie și Filosofie al Academiei Române. 

Istoricul Dan Berindei FOTO: arhivă
Istoricul Dan Berindei FOTO: arhivă

Între 1952 și 1955, a fost îndepărtat pe nedrept din domeniul cercetării științifice de către regimul comunist aflat la putere. Ulterior, a fost rechemat și a ocupat din anul 1955 și până în 1990 următoarele funcții la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române: cercetător principal, secretar științific și vicepreședinte al Consiliului Științific. 

De asemenea, a fost secretar al Comitetului Naţional al Istoricilor Români (1977-1993) şi președintele acestuia (1993-2015). Din anul 1971 și până în 1981 a fost vicepreședinte la Comisia de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române și președinte din 1981. 

Dan Berindei a murit la 23 decembrie 2021. 

1954: A murit pictorul Henri Matisse

Henri Matisse (n. 31 decembrie 1869, Le Cateau-Cambrésis – d. 3 noiembrie 1954, Nisa), pictor francez, unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai artei secolului al XX-lea şi totodată unul dintre principalii iniţiatori ai artei moderne. Moştenitor al impresionismului şi neoimpresionismului, Matisse a impulsionat mişcarea fauvistă, caracterizată prin dorinţa de eliberare faţă de canoanele artei predecesorilor, prin culori tari şi îndrăzneţe, descătuşând “fiarele”, “sălbăticiunile” creatoare.

Henri Matisse FOTO: Arhivă
Henri Matisse FOTO: Arhivă

Matisse a fost fiul unui negustor de grâne şi a ajuns să-şi descopere talentul şi plăcerea de a picta în timp ce era ţintuit la pat de o boală. A renuntat la dorinţa iniţială de a deveni avocat şi a urmat cursurile de artă predate de pictorul simbolist Gustave Moreau. A avut numeroşi prieteni în lumea artei, printre care Albert Marquet şi românul Theodor Pallady.

A călătorit mult în străinătate unde a şi expus lucrări: München, Moscova, Londra, Berlin. Pentru noi, românii, cel mai frumos tablou al său rămâne “La Blouse Roumaine” , pictat în 1940 şi păstrat astăzi în Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.

1957: URSS a lansat nava Sputnik 2, având-o la bord pe căţeluşa , prima ființă vie lansată pe orbita Pământului

Laika a fost un câine din Uniunea Sovietică (n. 1954 — d. 3 noiembrie 1957) care a devenit primul animal lansat în spațiu și prima ființă decedată în afara Pământului. Laika a fost îmbarcata în satelitul artificial sovietic Sputnik II, care a fost dotat cu aparate pentru monitorizarea funcţiilor vitale ale căţeluşei.

Cercetătorii, interesaţi să afle efectele lipsei de gravitaţie şi efectelor radiaţiilor solare asupra organismelor vii, au anunţat că Laika a suportat cu bine lansarea în spaţiu. Sputnik II, care cântărea 508 kilograme, era mai performant decât predecesorul său care era încă pe orbită.

Ştirea că un animal a fost trimis în Cosmos a stârnit mânia organizaţiilor de apărare a drepturilor animalelor care au organizat acţiuni de protest în fata ambasadelor URSS din marile oraşe ale lumii.

Autorităţile sovietice au fost extrem de zgârcite cu informaţiile, însă au precizat că experimentul a fost reuşit şi ca Laika a trăit în capsula să mai bine de patru zile. Abia după 40 de ani de speculaţii, adevărul a fost aflat, ruşii recunoscând că Laika a supravieţuit foarte puţin timp misiunii.

 1979: Masacrul din Greensboro

 Masacrul din Greensboro este numele dat unui eveniment care a avut loc pe 3 noiembrie 1979, când membrii Partidului Muncitorilor Comuniști și alte grupuri au protestat în cadrul unui marș intitulat „Moarte Klanlui” în Greensboro, Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii. Maoiștii din PMC, care susțineau că membrii Klanului ar trebui „atacați și alungați din oraș”, au intrat într-un schimb de focuri cu membrii Ku Klux Klan și cu cei din Partidul Nazist American.

Patru activiști din PMC și un alt individ au fost uciși, respectiv alți unsprezece protestatari și un membru din Klan au fost răniți. Partidul comuniștilor era cunoscut ca susținător al activismului pentru drepturile muncii în cadrul industriei textile din zonă în care majoritatea muncitorilor erau afro-americani.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite