Video 3 aprilie, ziua în care stația sovietică Luna 10 a devenit primul satelit artificial al Lunii

0
Publicat:

Data de 3 aprilie a fost marcată de evenimente importante de-a lungul istoriei. La această dată se împlinesc 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Pe 3 aprilie 1973, s-a înregistrat apariţia primului telefon mobil la New York și, astfel, prima convorbire telefonică.

Johannes Brahms. FOTO: arhivă
Johannes Brahms. FOTO: arhivă

1897: A murit Johannes Brahms, compozitor german (n. 1833)

Johannes Brahms (născut pe 7 mai 1833, în Hamburg, Germania – decedat pe 3 aprilie 1897, la Viena, Austria-Ungaria, astăzi Austria) a fost un compozitor și pianist german din perioada romantică. A compus simfonii, concerte, muzică de cameră, lucrări pentru pian și cor, precum și peste 200 de lieduri.

Considerat un maestru al stilului simfonic și al sonatei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Brahms a continuat tradiția clasică a lui Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven, într-o perioadă în care această moștenire era pusă sub semnul întrebării de mișcarea romantică.

Johannes Brahms a fost un compozitor și pianist de seamă al romantismului, dar și un adept al tradiției clasice. A creat lucrări în diverse genuri, precum simfonii, concerte, muzică de cameră, piese pentru pian și compoziții corale, multe dintre acestea purtând influențe din muzica populară.

1966: Stația sovietică Luna 10 a devenit primul satelit artificial al Lunii

Luna 10, parte a seriei E-6S din programul sovietic Luna, a fost o misiune spațială robotică cunoscută și sub numele de Lunik 10. Lansată pe 31 martie 1966 de pe o platformă orbitală a Pământului, aceasta a devenit primul satelit artificial al Lunii. Pe 3 aprilie 1966, sonda a intrat pe orbita lunară, finalizând prima sa rotație în jurul Lunii trei ore mai târziu, pe 4 aprilie (ora Moscovei).

Luna 10. FOTO: planetariubm.ro
Luna 10. FOTO: planetariubm.ro

Echipată cu instrumente științifice avansate, Luna 10 a inclus un spectrometru de raze gamma, un magnetometru triaxial, un detector de meteoriți, senzori pentru studierea plasmei solare și dispozitive pentru măsurarea emisiilor infraroșii ale Lunii și a radiațiilor din mediul lunar. De asemenea, au fost realizate studii asupra câmpului gravitațional lunar.

Un moment simbolic al misiunii a fost redarea imnului Internaționala în timpul celui de-al 23-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Alimentată cu baterii, sonda a efectuat 460 de orbite lunare și 219 transmisii de date, până când semnalul său radio a fost întrerupt pe 30 mai 1966.

1968 : Se înfiinţează Consiliul Securităţii Statului

Decretul a fost transformat în Legea nr. 24/1968, care a fost în vigoare între 4 aprilie 1968 și 18 aprilie 1972, fiind ulterior abrogată și înlocuită prin Decretul nr. 130/1972.

În contextul consolidării construcției socialiste și al dezvoltării continue a democrației, Comitetul Central al Partidului Comunist Român a adoptat măsuri pentru optimizarea activității aparatului de securitate a statului și îmbunătățirea structurii sale organizatorice.

Pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Central, s-a propus înființarea Consiliului Securității Statului ca organ central al administrației de stat, având rolul de a implementa politica partidului și a statului în domeniul securității naționale. Această măsură urmărea să întărească răspunderea consiliului față de conducerea partidului și guvernului.

1973: Apariţia primului telefon mobil la New York

Dr. Martin Cooper, fost manager de sistem la Motorola, este considerat inventatorul primului telefon mobil. Pe 3 aprilie 1973, Cooper a efectuat primul apel de pe un telefon mobil în timp ce se afla pe o stradă din New York, sunându-l pe Dr. Joel S. Engel, directorul de cercetare de la AT&T Bell Labs. Acest moment este recunoscut drept prima convorbire telefonică realizată de pe un dispozitiv mobil.

Martin Cooper și primul telefon mobil. FOTO: AFP
Martin Cooper și primul telefon mobil. FOTO: AFP

Deși Martin Cooper este creditat cu dezvoltarea primului telefon mobil practic, bazat pe utilizarea undelor radio, mai mulți inventatori au contribuit la evoluția telefoniei mobile. Printre aceștia se numără Nathan B. Stubblefield din Kentucky (patent 887,357), George Sweigert din Ohio, considerat pionier al telefonului modern fără fir, precum și Charles A. Gladden și Martin H. Parelman din Nevada, care au brevetat în 1979 o tehnologie bazată pe frecvențele radio.

2018: A murit Darie Novăceanu, scriitor, eseist, poet şi fost director al ziarului „Adevărul”

S-a născut în comuna Crasna, județul Gorj, și a urmat studiile liceale la „Nicolae Bălcescu” din Craiova. Ulterior, a absolvit Facultatea de Filologie, secția Limbi Romanice, a Universității din București, conform „Dicționarului general al literaturii române”, publicat sub egida Academiei Române (Ed. Univers Enciclopedic, București, 2005).

Darie Novăceanu. FOTO: arhivă
Darie Novăceanu. FOTO: arhivă

Și-a început cariera ca redactor la revistele „Secolul 20”, „Luceafărul” și „Gazeta literară”, colaborând de-a lungul timpului și cu alte publicații. Începând cu 1966, a lucrat ca funcționar în cadrul MAE. După Revoluție, a fost numit director al ziarului „Adevărul” în perioada ianuarie 1990 - martie 1991, iar ulterior s-a stabilit la Madrid. A debutat ca poet în 1955, în antologia colectivă „Oltenia literară”, iar editorial, în 1962, cu volumul „Autobiografie”. A murit la 3 aprilie 2018.

Ziua Jandarmeriei Române - 175 ani de la înființare

Anul acesta se împlinesc 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Instituția a fost creată în 1850, printr-un ofis domnesc emis în timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica. De-a lungul timpului, Jandarmeria Română a devenit un pilon esențial al siguranței cetățenilor, asumâ ndu-și responsabilitatea de a proteja drepturile și libertățile fundamentale ale acestora.

FOTO: arhivă
FOTO: arhivă

De la începuturi și până în prezent, Jandarmeria și-a menținut rolul de forță de ordine publică stabilă și de încredere. Prin misiunile desfășurate, jandarmii au contribuit la consolidarea siguranței civice, esențială atât la nivel individual, cât și pentru întreaga comunitate.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite