28 martie, Ziua în care a fost promulgată Constituția României Mari, una dintre cele mai moderne din Europa interbelică

0
Publicat:

La 28 martie 1923, regele Ferdinand I promulga Constituția României Mari, un act fundamental ce consfințea unitatea națională și introducea principii democratice moderne. Considerată una dintre cele mai avansate din Europa, legea a rămas un reper al organizării statului interbelic.

Regele Ferdinand I a promulgat Constituție României Mari pe 28 martie 1923 FOTO Arhivă
Regele Ferdinand I a promulgat Constituție României Mari pe 28 martie 1923 FOTO Arhivă

1848: Revoluția Română

La 28 martie 1848, la Iași, este emisă Petițiunea Proclamațiune, redactată de Vasile Alecsandri. Documentul conținea revendicări politice și sociale, printre care eliberarea țăranilor din clacă, libertatea presei și organizarea unui guvern responsabil.

Aceasta a fost una dintre primele expresii ale mișcării revoluționare din 1848 în spațiul românesc. Mișcarea a fost rapid reprimată de autorități, iar conducătorii revoltei moldovenești au fost arestați sau exilați.

1923: Constituția României Mari

La 28 martie 1923, regele Ferdinand I a promulgat noua Constituție a României, votată de Parlament pe 26 martie. Aceasta a consfințit unitatea națională, introducând votul universal și garantând drepturile și libertățile cetățenești.

Constituția din 1923 a fost considerată una dintre cele mai moderne din Europa vremii, consolidând regimul democratic și definind România ca stat național unitar. A fost în vigoare până în 1938, când a fost înlocuită de Constituția autoritară a regelui Carol al II-lea.

FOTO Wikipedia
FOTO Wikipedia

1948: Primele alegeri comuniste

La 28 martie 1948, în Republica Populară Română au avut loc primele alegeri parlamentare de după instaurarea regimului comunist. Scrutinul a fost controlat de Partidul Comunist Român, iar Frontul Național Democrat a obținut 93,22% din voturi.

Alegerile au marcat finalizarea procesului de preluare totală a puterii de către comuniști, instaurând un regim totalitar. Opoziția politică a fost eliminată, iar România a devenit un stat satelit al Uniunii Sovietice.

1979: Accidentul de la Three Mile Island

Pe 28 martie 1979, la centrala nucleară Three Mile Island din Pennsylvania, SUA, a avut loc un accident sever la reactorul 2. O scurgere de lichid de răcire a dus la supraîncălzirea miezului și o topire parțială a acestuia.

Incidentul a fost evaluat cu 5 din 7 pe Scara Internațională a Evenimentelor Nucleare, fiind considerat un „accident cu consecințe majore”. Deși nu au existat victime directe, evenimentul a generat temeri legate de siguranța energiei nucleare și a dus la reglementări mai stricte.

2005: Cutremur devastator în Sumatra

La 28 martie 2005, un cutremur de 8,7 grade pe scara Richter s-a produs în largul insulei indoneziene Sumatra. Seismul a afectat grav insula Nias, provocând distrugeri semnificative și moartea a zeci de persoane.

Cutremurul a fost unul dintre cele mai puternice din acea perioadă, venind la doar câteva luni după devastatorul tsunami din decembrie 2004. Comunitățile afectate au necesitat ajutor internațional pentru reconstrucție.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite