27 martie: ziua în care Basarabia s-a unit cu România. Cum am pierdut definitiv provincia VIDEO

0
Publicat:

La 27 martie se împlinesc 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. La 27 martie 1940 s-a născut actorul Traian Stănescu, iar în 2018 a murit actriţa Aimee Iacobescu.

Convoi de tancuri sovietice în România. Basarabia a fost anexată în 1940 FOTO Profimedia
Convoi de tancuri sovietice în România. Basarabia a fost anexată în 1940 FOTO Profimedia

1918: Basarabia a redevenit pământ românesc

Basarabia a fost în anul 1918 prima provincie care a cerut unirea cu Ţara-mamă. Au urmat Bucovina la 27 noiembrie 1918 şi Transilvania la 1 decembrie 1918, făcând România Mare.

România a pierdut Basarabia în 1812, prin Pacea de la Bucureşti, când Imperiul Otoman a renunţat la jumătatea răsăriteană din Moldova în favoarea Imperiului ţarist.

Basarabia s-a aflat între graniţele ţării până în iunie 1940, când am pierdut-o, pentru a o recâştiga în vara anului următor, prin luptă. În vara anului 1944, Basarabia a ieşit definitiv din graniţele României. Provincia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un mod haotic, la vest de râul Prut.

1940: s-a născut actorul Traian Stănescu

Născut la 27 martie 1940 în Făget, judeţul Timiş, Traian Stănescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1961, clasa profesor G.D.Loghin şi a fost repartizat la Teatrul de Stat Piatra Neamţ (actualmente Teatrul Tineretului), în perioada 1961-1964. Revine ulterior la Bucureşti, mai întâi la Teatrul Giuleşti, apoi la Teatrul Mic, pentru ca din 1968 să devină actor al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”, iar din 2002 societar de onoare al acestuia.

Traian Stănescu
Traian Stănescu

A jucat în nenumărate piese pe parcursul carierei, dintre care amintim : „Enigma Otiliei”, „Regele Lear”, „Richard al III-lea”, „Cine are nevoie de teatru”, „Orfeu în Infern”, „Ondine”, „Amanţii insângeraţi”, „Sâmbata, duminică, luni”.

În film, a apărut în „Dragoste lungă de-o seară” (regia Horea Popescu, 1964), „Castelanii” (regia Gheorghe Turcu, 1967), „De trei ori Bucureşti” (regia Horea Popescu, 1967), „Surorile Boga” (regia Iulian Mihu, 1968), seria „Mărgelatu” (regia Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, 1980-1986), „Probleme personale” (regia David Reu, 1981), „Orgolii” (regia Manole Marcus, 1982).

1956 - S-a născut interpreta de muzică populară Floarea Calotă

Floarea Calotă s-a născut pe 27 martie 1956, în Beuca, un sătuc din județul Teleorman. Provine dintr-o familie de oameni simpli şi iubitori de frumos, a povestit interpreta de muzică populară. Tatăl este descris de artistă ca un Moromete, un poet, un om recunoscut de tot satul pentru talentul său de povestitor.

Floarea Calotă și-a făcut debutul la concursul  „Floarea din grădină“ în 1977, unde a obţinut trofeul. Din acelaşi an datează şi primele înregistrări la Radiodifuziunea Română. În 1978, este laureată la Festivalul ”Maria Tănase” de la Craiova. Un an mai târziu începe colaborarea cu dirijorul Ion Albeşteanu alături de care va înregistra de-a lungul anilor peste 100 de piese din folclorul teleormănean.

Floarea Calotă şi-a adunat cântecele de la ţărani, lăutari şi din culegeri de folclor. În ani le-a imprimat pe banda magnetică, LP-uri(discuri de vinil) şi CD-uri în studiourile Radio România, la Casa Electrecord şi la Institutul de Folclor "Constantin Brăiloiu".

Floarea Calotă
Floarea Calotă

În perioada 1990- 1996 Floarea Calotă, în calitate de deputat în Parlamentul României şi membru al Comisiei de Cultură, Artă şi Mass- Media, a avut o iniţiativă legislativă: Legea timbrului folcloric. Urmare a aplicării acestei legi este editarea discurilor-document de către Institutul de Etnografie şi Folclor din Bucureşti.

2003: prima expediţie exclusiv românească în Himalaya

Prima expediţie exclusiv românească în Himalaya, „Everest 2003”, a fost formată din zece alpinişti şi condusă de David Neacşu

2014 - Gimnasta Larisa Iordache a cucerit medalia de aur în concursul feminin de sărituri din cadrul etapei de Cupă Mondială de la Doha, în Quatar

Larisa Iordache s-a născut la București, în data de 19 iunie 1996 și provine dintr-o familie de sportivi. Fratele ei practică fotbal de performanță, mama ei a făcut handbal, iar tatăl fotbal. S-a apucat de gimnastică întâmplător după ce a fost remarcată în parc, de către Mariana Câmpeanu, antrenoarea clubului Dinamo, pentru ambiția de care dădea dovadă încercând să meargă pe role. A cucerit prima medalie de campioană națională la 8 ani, la concursul „Mica Gimnastă“.

Larisa Iordache
Larisa Iordache

2018 - A murit actriţa Aimee Iacobescu

Fiică a unui farmacist, colonel de armată, şi a unei absolvente de desen şi scenografie, Aimée Iacobescu s-a născut pe 1 iunie 1946, în localitatea Unguriu, judeţul Buzău. A debutat în teatru la vârsta de 16 ani, în spectacolele „Alizuna“, de Tina Ionescu Demetrian, şi „Adam şi Eva“, de Aurel Baranga.

A intrat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti împreună cu fratele ei geamăn, Dorel Iacobescu. Imediat după absolvire, în anul 1968, a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, pe care l-a slujit vreme de 40 de ani, din 1968 până în 2008.

Aimée Iacobescu va rămâne în sufletele românilor drept Domniţa Ralu FOTO Cinemagia
Aimée Iacobescu va rămâne în sufletele românilor drept Domniţa Ralu FOTO Cinemagia

Printre spectacolele în care a putut fi admirată se numără „Troienele“, după Jean Paul Sartre, „Furtuna“, după Nikolai Alekseevici Ostrovski, „Apus de soare“, după Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Richard al III-lea“, după William Shakespeare, „Coana Chiriţa“, după Tudor Muşatescu, „Vlaicu Vodă“, după Alexandru Davila, şi „Titanic Vals“, după Tudor Muşatescu.

Aimée Iacobescu a interpretat roluri şi în peste 20 de filme. Debutul în film a avut loc în 1966, cu „Şapte băieti şi o ştrengăriţă“, de Pitt Popescu şi Bernard Borderie. I-au urmat, între altele, roluri în „Haiducii lui Şaptecai“ (1971), „Cu mâinile curate“ (1972), „Osânda“ (1977), „Ultima noapte de dragoste“ (1980), „Cuibul de viespi“ (1987) şi „State de România - Student la Sorbona“ (2009).

Aimée Iacobescu a rămas însă în amintirea publicului cu rolul Domniţei Ralu din seria „Haiducii“.

1863: s-a născut inginerul şi omul de afaceri Sir Frederick Henry Royce, cofondator al companiei engleze de automobile „Rolls-Royce”.

Frederick Henry Royce (1863 – 1933) a fost un inginer și constructor de automobile englez, care împreună cu Charles Rolls a fondat compania Rolls-Royce Limited.

Ziua Internaţională a Teatrului

În ţara noastră ,istoria teatrului începe în mai 1798, când un grup de actori primea autorizaţie, din partea domnitorului Hangerli-Vodă, să înfiinţeze o trupă de teatru. Primul teatru public bucureştean a fost "Teatrul de la Cişmeaua Roşie", înfiinţat în 1816, prin contribuţia domniţei Ralu, fiica domnului Ioan Gheorghe Caradja. Aici au avut loc o serie de reprezentaţii până la incendiul din 1825, când clădirea a fost mistuită de flăcări.

În 1852 a fost deschis Teatrul Mare din Bucureşti, condus de Costache Caragiale, prima reprezentaţie fiind cu piesa "Zoe sau Un amor românesc", la 31 decembrie.

Construcţia în stil baroc a teatrului începuse cu patru ani în urmă, în 1848, după planurile arhitectului vienez Heft, potrivit www.tnb.ro/ro/istoricul-tnb.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite