Foto 26 septembrie: 150 de ani de la prima competiție internațională din sportul românesc

0
Publicat:

Pe data de 26 septembrie 1874, acum 150 de ani, a avut loc prima competiție internațională din analele sportului românesc, un concurs de tir. De asemenea, aceeași zi marchează și alte evenimente, nașteri și decese, care au marcat istoria.

foto premiere tir sportiv 26 septembrie 1874
Prima competiție internațională de tir FOTO Federația Română de Tir Sportiv

În ordine cronologică, acestea sunt evenimentele care au marcat istoria românească și internațională, care s-au petrecut în data de 26 septembrie.

1687: Partenonul din Atena este parțial distrus

Partenonul, templul dedicat zeiței Athena este o construcție în stil doric și o capodoperă a arhitecturii grecești, care a fost finalizat în anul 432 î. Hr. 

În anul 1687, templul grecesc era folosit ca depozit de praf de pușcă de către garnizoana otomană. La data de 26 septembrie, Partenonul a fost parțial distrus după un bombardament, din timpul Asediului Acropolei, demarat de către forțele venețiene.

Partenonul din Atena, Grecia
Partenonul din Atena, Grecia

1815: A fost semnat actul de constituire a „Sfintei Alianțe”

Sfânta Alianță a luat naștere imediat după Congresul de la Viena, care s-a desfășurat între octombrie 1814 și iunie 1815, iar actul de constituire a fost semnat la data de 26 septembrie, la Paris, de către Alexandru I, țarul Rusiei, Francisc I, împăratul Austriei și Frederic Wilhelm al III-lea, regele Prusiei.

1874: Are loc prima competiție internațională din analele sportului românesc

În urmă cu 150 de ani, pe 26 septembrie, Bucureștiul a găzduit prima competiție internațională consemnată în istoria sportului românesc: un concurs de tir, la care au participat atât sportivi români, cât și membri ai Societății de Tir din Ungaria.

Tirul sportiv era, la acea vreme, unul dintre puținele sporturi practicate organizat în România. Astfel, nu surprinde faptul că una dintre primele competiții internaționale de pe teritoriul țării a fost dedicată acestui sport.

1905: Albert Einstein introduce teoria relativității restrânse

Relativitatea restrânsă este teoria fizică a măsurării în sistemele de referință inerțiale propusă în 1905 de către Albert Einstein, în articolul său, cu titlul „Despre electrodinamica corpurilor în mișcare”.

Albert Einstein
Albert Einstein

Articolul despre relativitatea restrânsă marchează a treia lucrare științifică publicată de Albert Einstein în acel an.

1960: Are loc prima dezbatere televizată între candidații la prezidențiale din SUA

În seara de 26 septembrie, când cei doi candidați, Richard Nixon și John F. Kennedy au ajuns în studiourile CBS din Chicago, pregătiți pentru prima dezbatere televizată din istoria alegerilor prezidențiale din SUA.

Discursurile celor doi au fost asemănătoare, problemele și soluțiile vizau aspectele cele mai fierbinți ale momentului și nu erau fundamental diferite. Mai mult, după ce Kennedy a rostit declarația introductivă, Nixon a spus că subscrie la cele enunțate de adversarul său.

Richard Nixon
Richard Nixon

Cei care au ascultat dezbaterea la radio, îl considerau pe Nixon câștigător. Dar aceștia erau în minoritate. În 1960, 88% din casele americane aveau câte un televizor. Numărul telespectatorilor care au urmărit emisiunea a fost estimat la 74 de milioane. Iar aceștia au considerat că tânărul Kennedy este câștigătorul detașat al dezbaterii.

1969: The Beatles a lansat ultimul album „Abbey Road”

Abbey Road”, al unsprezecelea album de studio și ultimul înregistrat al trupei The Beatles, a fost lansat la 26 septembrie 1969 în Marea Britanie, iar în ziua de 1 octombrie a aceluiași an în Statele Unite. „Abbey Road” a ocupat poziția a 14-a în topul celor mai bune 500 de albume din toate timpurile. Topul a fost realizat în anul 2003 de revista americană Rolling Stone.

Emblematica fotografie de pe copertă, devenită una dintre cele mai cunoscute din istoria muzicii, înfățișează patru muzicieni traversând o trecere de pietoni în fața studiourilor de înregistrări Abbey Road, pe strada cu același nume. John Lennon este primul, urmat de Ringo Starr, Paul McCartney desculţ şi George Harrison.

1985: S-a născut actrița Dana Rogoz

Născută la București, Dana Rogoz intra la vârsta de doar trei ani în grupul „Minisong”, al cărui fondator a fost Ioan Luchian Mihalea, compozitor și dirijor. Șase ani mai târziu, aceasta interpreta rolul Abramburicăi în serialul TV „Abracadabra”, difuzat de TVR.

Dana Rogoz și colegii săi de la „Abracadabra”
Dana Rogoz și colegii săi de la „Abracadabra”

Ulterior, în 2003, Dana Rogoz a interpretat rolul Ioanei în filmul „Dulcea saună a morții”. Între 2002-2007 a jucat în serialul „La Bloc”, difuzat de Pro TV.

În anul 2012 s-a căsătorit cu regizorul Radu Dragomir, cu care are doi copii.

Din filmografia sa amintim: „Încearcă să nu clipești”, „Ho Ho Ho 2: O loterie de familie” și „Mo”. De asemenea, aceasta a mai jucat și în următoarele seriale: „Îngerașii”, „State de România” și „Moștenirea”.

1991: A patra mineriadă 

În ziua de 24 septembrie a anului 1991, minerii din Valea Jiului intrau în grevă generală și îi solicitau premierului Petre Roman să se deplaseze la Petroșani pentru a le asculta nemulțumirile. Liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, le-a transmis reprezentanților Guvernului că, în cazul în care nu se găsesc soluții la problemele semnalate de mineri, aceștia vor veni la București.

O zi mai târziu, în jurul orei 10.00, minerii se aflau în Gara Băneasa. Aflând că minerii vin în Capitală, Petre Roman și președintele Ion Iliescu au făcut tot ce au putut pentru a-i împiedica, însă toate măsurile au fost în van. Prima oprire a fost în Piața Victoriei, unde au solicitat o întrevedere cu premierul. Fiindcă acesta nu s-a arătat, minerii i-au solicitat demisia.

Totul a culminat cu o grenadă lacrimogenă aruncată de un militar care se afla la un etaj al Palatului Victoria. Astfel, minerii au luat cu asalt clădirea Guvernului. Când s-a lăsat seara, ei au pornit spre Televiziunea Română și Piața Universității.

În ziua de 26 septembrie, minerii reveneau la Palatul Victoria și solicitau demiterea Guvernului. La orele prânzului a fost anunțată demiterea Guvernului Roman. Totuși, minerii au dat buzna în după-amiaza aceleiași zile în Sala de ședință a Adunării Deputaților pentru a solicita demisia președintelui Ion Iliescu și soluționarea revendicărilor.

În final, minerii au plecat din Capitală.

1996: A murit politicianul Nicu Ceaușescu

Născut la 1 septembrie 1951, la București, Nicu Ceaușescu a fost al treilea copil al soților Nicolae și Elena Ceaușescu. El a ocupat funcția de prim-secretar al organizației PCR Sibiu spre sfârșitul regimului comunist din România.

Nicu Ceaușescu
Nicu Ceaușescu

A fost arestat în zilele Revoluției din 1989 și condamnat la cinci ani de închisoare pentru nerespectarea regimului munițiilor și armelor de foc, dar a fost eliberat pe motive medicale. De asemenea, la început, a fost învinuit pentru genocid, omor deosebit de grav și subminarea economiei naționale.

A murit în clinica Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien (AKH) din Viena.

2019: A murit fostul președinte al Franței, Jacques Chirac

Născut la 29 noiembrie 1932, Jacques Chirac a avut două mandate ca preşedinte al Franţei, între 1995 şi 2007. Una dintre cele mai importante reforme politice ale sale a fost reducerea mandatului prezidenţial de la şapte ani la cinci ani.

De asemenea, din anul 1977 și până în anul 1995 a fost primar al Parisului. Înainte să fie ales preşedinte în anul 1995, a pus bazele unui partid politic, Rassemblement pour la République.

Jacques Chirac
Jacques Chirac

Jacques Chirac a vizitat România pe 21 şi 22 februarie 1997, la două luni după preluarea puterii de la Bucureşti de către Emil Constantinescu. Chirac şi-a exprimat la acea vreme dorinţa, în faţa Parlamentului, ca România să adere la NATO „cât se poate de repede, chiar în 1999 dacă este posibil”.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite