25 aprilie: ziua în care s-a născut Ella Fitzgerald, dar și sportiva Lia Manoliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ella Fitzgerald, Lia Manoliu sau Al Pacino sunt doar câteva dintre numele celor mai celebri oameni care s-au născut astăzi. Dar în istoria zilei trebuie menționat că pe 25 aprilie au apărut primele mașini cu plăcuțe de înmatriculare, sau au început lucrrile la Canalul Suez.

S-a născut autorul Daniel Defoe  FOTO Wikopedia
S-a născut autorul Daniel Defoe FOTO Wikopedia

1719: A fost publicat romanul „Robinson Crusoe” al lui Daniel Defoe

Romanul și conținutul acestuia au fost foarte probabil influențate de viața reală a lui Alexander Selkirk, un marinar scoțian care a trăit absolut singur pe o insulă chiliană din Oceanul Pacific, denumită Más a Tierra, al cărui nume a fost schimbat în 1966 în Insula lui Robinson. Este, de asemenea, posibil ca Defoe să fi fost inspirat de traducerile în limba engleză și în latină ale lui Ibn Tufail pentru Hayy ibn Yaqdhan, un roman timpuriu ce se desfășura tot pe o insulă pustie. O altă sursă pentru romanul lui Defoe mai poate fi declarația lui Robert Kno despre răpirea sa de către Regele din Ceylon în 1659, scriere publicată în "O referire istorică a insulei Ceylon".

1792: A fost compusă „La Marseillaise”

Devenită ulterior imnul național al Franței, „La Marseillaise” a fost compusă de Claude Joseph Rouget de Lisle la Strasbourg, în noaptea de 25 / 26 aprilie 1792, după declararea războiului cu Austria. Titlul inițial a fost Chant de guerre pour l'armée du Rhin („Cântecul de război al armatei de pe Rin”).

La 14 iulie 1795, în mod oficial, La Marseillaise a devenit imnul național al Franței.

1792: a fost folosită pentru prima oară o ghilotină

Tâlharul Nicolas J. Pelletier a devenit prima persoană executată prin ghilotinare.

Doctorul Joseph Ignace Guillotin cere la 10 octombrie 1789 introducerea utilizării ghilotinei, pentru a pune capăt execuțiilor crude anterioare, în care călăul nu reușea adeseori decapitarea la prima încercare. În cazul ghilotinării, prin despărțirea foarte rapidă a capului de trunchi, având ca efect imediat tăierii măduvei spinării, se consideră că moartea se produce într-un timp extrem de scurt, de ordinul milisecundelor, scurtând astfel suferința condamnatului.

A fost folosită prima oară o ghilotină  FOTO Revista România Mare
A fost folosită prima oară o ghilotină FOTO Revista România Mare

Guillotin a suferit sufletește din cauză că instrumentul de execuție purta și a continuat să poarte numele lui. Ideea și scopul declarat al creării mecanismului era de a ameliora suferințele osânditului la moarte, lucru care, din păcate, a fost interpretat altfel de către posteritate.

1859: A început construirea Canalului Suez

Construcția s–a încheiat la 17 noiembrie 1869. Aflat la vest de Peninsula Sinai, este un canal de 193 km lungime, și lat de 300 m în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said (Būr Sa'īd) la Marea Mediterană și Suez (al-Suways) la Marea Roșie.

Canalul permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest. Înainte de deschiderea canalului în 1869, bunurile erau uneori transportate între Marea Mediterană și Marea Roșie pe pământ. Canalul e format din două părți, la nord și la sud de Marele Lac Amar, legând Marea Mediterană de Golful Suez la Marea Roșie.

Canalul Suez FOTO Brittanica
Canalul Suez FOTO Brittanica

1901: Primele mașini cu plăcuțe de înmatriculare

New York a devenit primul stat american în care posesorii de automobile au fost obigați să-și monteze plăcuțe de înmatriculare pe mașini. Aceste plăci însă au fost făcute de proprietari individuali (cu inițialele proprietarului), în loc să fie emise de agențiile de stat așa cum se întâmplă în zilele noastre. Primele plăcuțe de înmatriculare au fost tipărite manual pe piele sau metal (fier) ​​și aveau menirea de a denumi proprietatea prin intermediul inițialelor.

Doar doi ani mai târziu, în 1903, primele plăcuțe de înmatriculare eliberate de stat au fost distribuite în Massachusetts. Prima placă, cu numărul "1", a fost emisă lui Frederick Tudor. (Unul dintre rudele sale deține încă o înregistrare activă pe placă.)

1917: S-a născut Ella Fitzgerald

Cântăreața americană de jazz a fost supranumită "The First Lady of Song". Cu un registru vocal excepțional de trei octave, s-a remarcat prin puritatea vocii și intonației, o imensă muzicalitate și prin capacitatea de improvizare, în mod particular în stilul scat. A primit de 13 ori cunoscuta distincție "Grammy Award". A contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz. Colaborarea ei cu Louis Armstrong și Count Basie, precum și numeroasele turnee în cadrul seriei "Jazz At The Philarmonic" au făcut-o cunoscută în lumea întreagă. Ella Fitzgerald a câștigat 14 Premii Grammy, inclusiv Premiul Grammy pentru întreaga carieră, care i-a fost acordat în 1967.

1932: S-a născut Lia Manoliu

A fost atletă, campioană olimpică la aruncarea discului, președinte al Comitetului Olimpic Român. A fost laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma 1960 și Jocurile Olimpice de vară din Tokyo 1964 la proba de aruncare a discului.

În legislatura 1990-1992, Lia Manoliu a fost aleasă ca senator în municipiul București pe listele partidului FSN.

Între anii 1990-1998, a deținut funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român.

Concomitent cu activitatea sportivă a absolvit Facultatea de Energetică din cadrul Institutului Politehnic București (1954). A lucrat o bună perioadă ca inginer electro-energetician și a absolvit o școală de ziariști sportivi .

Lia Manoliu  FOTO fra.ro
Lia Manoliu FOTO fra.ro

1940: S-a născut Al Pacino

Este un actor american de film, considerat a fi unul dintre cei mai talentați din istoria cinematografiei, câștigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun actor, precum și unul din câștigătorii ai Triple Crown of Acting.

S-a născut în sudul cartierului Bronx, din New York, într-o familie italiano-americană. Tatăl său, Salvatore Pacino, s-a născut în orașul italian Corleone, din provincia Palermo, Sicilia. În 1961 a fost arestat în Rhode Island pentru că purta asupra sa o armă de calibru 38. 

Când era tânăr, lui Al îi plăcea să imite actorii pe care îi vedea în filme, încerca diverse voci și stări emoționale. Chiar dacă orele de la școală nu îi erau pe plac, își găsea liniștea în piesele de teatru ale școlii. După ce a renunțat la școală, Al s-a hotărât să înceapă viața de actor, găsind roluri mici în producții de teatru. În prima perioadă a actoriei, Pacino nu făcea prea mulți bani și trăia în săracie. Totul s-a schimbat din 1966, când a fost acceptat la cursurile lui Lee Strasberg.

1995: A murit Ginger Rogers

A fost actriță, cântăreață ți dansatoare americană, a jucat teatru și film, laureată a premiului Oscar în 1941.

Pe numele real Virginia Katherine McMath, s-a născut pe 16 iulie 1911.

Ginger Rogers și Lew Ayres s-au căsătorit după filmul Don’t Bet on Love, căsătorie ce a durat de șapte ani. A apărut alături de FredAstaire în filmul Flying Down to Rio, fiind prima apariție a perechii Astaire–Rogers într-un film. Acesta este singurul film în care Rogers a fost scrisă pe generic deasupra lui Astaire.

Cu filmul Kitty Foyle Ginger Rogers a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, fiind primul an în care Academia nu a anunțat câștigătorii înainte de ceremonie. A câștigat premiul în fața altor actrițe ca Bette Davis, Joan Fontaine, Martha Scott sau Katharine Hepburn.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite