24 octombrie: A fost înfiinţat oficial primul club de fotbal din lume

0
Publicat:

În urmă cu 167 de ani, la 24 octombrie 1857, într-un orăşel din Marea Britanie, se înfiinţa primul club de fotbal din lume, Sheffield F.C. 24 octombrie a fost, de asemenea, o zi fastă pentru domeniul artisitc românesc: s-au născut actriţele Draga Olteanu-Matei, Anda Călugăreanu şi Magda Catone.

Sheffield FC este cel mai vechi club de fotbal înregistrat oficial. Foto web Sheffield FC
Sheffield FC este cel mai vechi club de fotbal înregistrat oficial. Foto web Sheffield FC

1648: se încheie Războiului de Treizeci de Ani, prin pacea de la Westphalia

Declanşat sub un pretext religios, Războiul de Treizeci de Ani a durat din 1618 până în 1648. Cauza reală a fost lupta pentru hegemonie în Europa, în special ambiția Franței, condusă de cardinalul Richelieu, de a se profila pe plan european în detrimentul Imperiului romano-german și puterii Habsburgilor.

Desfășurat, în cea mai mare parte, pe teritoriul Sfântului Imperiu Roman, Războiul de Treizeci de Ania provocat pagube economice imense.

1857: a fost înfiinţat primul club de fotbal din lume, Sheffield F.C.

Nu se ştie care ar fi fost soarta fotbalului, unul dintre cele mai populare şi îndrăgite sport din lume, dacă nu ar fi existat Sheffield FC.

Povestea clubului de fotbal atestat ca fiind primul din lume a început în anul 1855, când membrii unui club de cricket din Sheffield au decis să joace „un fel de fotbal” în cadru neoficial, iar după doi ani au înfiinţat oficial clubul.

Sheffield FC aluat naştere la 24 octombrie 1857, în Dronfield, un mic oraş din Barea Britanie aflat între Sheffield și Chesterfield, și astăzi sărbătoreşte 167 de ani de existenţă continuă, echipa de seniori evoluând în prezent în Liga a 8-a din Anglia.

Cei doi fondatori ai Sheffield FC sunt Nathaniel Creswick și William Prest, iar primul sediu al clubului a fost în interiorul unei sere care aparținea lui Thomas Asline Ward, tatăl primului președinte al clubului, Frederick Ward. Terenul pe care se desfăşurat meciurile era, de asemenea, proprietatea lui Asline Ward şi se aflau în vecinătatea serelor.

Primii membri ai clubului de fotbal. Foto X
Primii membri ai clubului de fotbal. Foto X

Iniţial meciurile se desfăşurau doar între membrii clubului, iar echipele care se confruntau pe teren erau alcătuite una din bărbaţi căsătoriţi şi una din burlaci.

Cei doi fondatori şi primul regulament sportiv. Foto: web Sheffield FC
Cei doi fondatori şi primul regulament sportiv. Foto: web Sheffield FC

Regulile exacte ale noului joc au fost stabilite de cei doi fondatori abia la un an de la înfiinţarea clubului Sheffield, fiind decise într-o şedinţă din octombrie 1858 şi publicate în 1859. Ele făceau referire la lovituri de colț, aruncări de la margine, lovituri libere,  faulturi etc.

Denumite Regulile Sheffield ele reprezintă, de fapt, primul regulament care a fost publicat de un club de fotbal. Astfel de regulamente fuseseră redactatate de diferite școli sau universități din Anglia, unde se juca deja fotbal, dar regulile difereau foarte mult.

În scurt timp, fotbalul practicat la Sheffield a devenit extrem de popular în Anglia, astfel că, în curând au început să apară mai multe cluburi de acest gen. În 1860 s-a înfiinţat Hallam FC, tot în apropiere de Sheffield, iar în același an, de Boxing Day, s-a jucat primul derby local între cele două echipe, în care Sheffield FC a câştigat cu 2-0.

Echipa Sheffield FC care a câştigat meciul din 1965. Foto X
Echipa Sheffield FC care a câştigat meciul din 1965. Foto X

Sheffield FC a devenit membru  al Asociației de Fotbal (FA) la 30 noiembrie 1863, dar a continuat să folosească propriul set de reguli, adoptând regulile FA din Anglia abia în 1878. În 1865, clubul a jucat primul meci în deplasare, cu Nottingham, şi a pierdut cu 0-1 (s-a jucat 18 la 18, conform regulilor de atunci ale celor din Nottingham).

Deşi sportul rege a suferit numeroase transformări de-a lungul timpului, Sheffield FC a reuşit să se adapteze tuturor acestora şi să joace fără nicio întrerupere şi, în ciuda faptului că nu a performat niciodată la nivel profesionist, faptul că a fost primul club de fotbal oficial în face să fie tratat ca o piesă de mare valoare într-un muzeu virtual al istoriei fotbalului.

În 2007, când Sheffield FC a împlinit 150 de ani de existență, FIFA a organizat un amical cu Inter pe Bramal Lane, la care au asistat aproximativ 20.000 de oameni. Printre cei invitaţi de FIFA la eveniment s-a numărat şi legendarul fotbalist brazilian Pele, care a declarat atunci: „Fără Sheffield FC, nu aș fi existat nici eu”.

legendarul Pele, la sărbătorirea a 150 de ani de există a clubului. Foto X
legendarul Pele, la sărbătorirea a 150 de ani de există a clubului. Foto X

În prezent, Sheffield FC joacă în Northern Premier League, al 8-lea eșalon din fotbalul englezesc, pe stadionul Tuffnells Home of Football Ground, care are  o capacitate de numai 2089 de locuri, dintre care numai 250 sunt pe scaune.

1929: Bursa din New York se prăbușește, marcând începutul Marii Crizei economice

La 24 octombrie 1929, în „joia neagră” cum a rămas cunoscută în istorie, la Bursa de la New York, după ce în urmă cu o zi peste 2.6 milioane de acţiuni au fost vândute într-un stil haotic, începea nebunia: toată lumea vindea, nimeni nu cumpăra, ceea ce a dus la prăbuşirea pieţei. Căderea a continuat timp de aproape două săptămâni, marcând momentul Marii Crizei economice.

Implicaţiile sociale şi economice au fost devastatoare: supraproducţia agricolă i-a falimentat pe fermieri, dar şi pe numeroşi speculanţi la bursă, care şi-au pus capăt zilelor, şi sute de mii de oameni au sărăcit instant.

Catastrofa a lovit, evident, cel mai puternic Statele Unite, unde peste 5.000 de bănci au dat faliment, producţia industrială a scăzut cu peste 50%, preţul produselor agricole a scăzut cu 60%, iar industriile cauciucului, oţelului şi automobilistică au intrat în colaps, înregistrându-se un număr record de şomeri. Iar şocul s-a resimţit în toată lumea, inclusiv în România.

1933: s-a născut îndrăgita actriţă Draga Olteanu-Matei

Actriţa Draga Olteanu Matei, memorabilă în teatrul şi filmul românesc, iubită de public şi respectată de colegi, s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956.

Draga Olteanu-Matei, în Coana Chiriţa. Foto arhivă
Draga Olteanu-Matei, în Coana Chiriţa. Foto arhivă

A jucat în piese de teatru precum „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris şi scenarii de film („Coana Chiriţa” -1986 şi „Chiriţa în Iaşi” - 1987), „Gaiţele” de Kiriţescu, „Căruţa cu paie” de Mircea Ştefănescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Domnişoara Nastasia” de G. M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu şi „Autorul e în sală” de Ion Băieşu. A jucat, de asemenea, în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki şi în „Crimă pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu acelaşi nume al lui Dinu Săraru, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.

Draga Olteanu Matei a debutat în lungmetrajul „Blanca” (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, alături de Amza Pellea şi Silvia Popovici, iar apoi a ajut roluri importante în 90 de producţii cinematografice. I-a avut parteneri pe Dem Rădulescu în „Astă seară dansăm în familie” (1972), pe Marin Moraru şi Emil Hossu în „Toamna Bobocilor” (1975), pe Amza Pelea în „Nea Mărin miliardar” (1978). Inegalabilă a fost în „Patima” (1975), „Ilustrate cu flori de câmp” (1975), „Buletin de Bucureşti” (1982) şi „Căsătorie cu repetiţie” (1985).

Pentru rolul din „Faimosul Paparazzo” (1999) a fost recompensată cu Premiul Uniunii Cineaştilor din România.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional, s-a retras la Piatra Neamţ, unde a înfiinţat în colaborare cu Casa de Cultură a Sindicatelor, compania teatrală „Teatrul Vostru”. Draga Olteanu Matei a pus în scenă între altele, spectacolele „Visul unei nopţi de iarnă” de Tudor Muşatescu şi „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu.

1946: s-a născut Anda Călugăreanu, actriță și interpretă română de muzică ușoară și folk

Statura minionă, personalitatea fâşneaţă, tunsoarea à la française şi încrâncenarea i-au adus Andei Călugăreanu porecla de Gavroche. Un Gavroche feminin care a strâns din dinţi şi le-a dovedit comuniştilor că vocea ei contează.

Anda Călugăreanu a fost o artistă complexă. Foto arhivă
Anda Călugăreanu a fost o artistă complexă. Foto arhivă

De-a lungul anilor, Anda Călugăreanu a lansat şlagăre şi piese folk, a făcut scheciuri, a jucat în spectacole de teatru, a prezentat emisiuni. Nu s-a temut niciodată să o ia de la capăt. Când ea nu a mai fost, Moţul Pittiş, prietenul şi partenerul ei de scenă, a rezumat oftând: „Blestemul vieţii ei: întotdeauna a luat lucrurile de la capăt“.

A participat la foarte multe festivaluri şi turnee şi a fost recompensată cu numeroase premii. După ce a cucerit publicul la Cerbul de Aur şi la Mamaia, solista s-a îndreptat şi către alte zări.

În 1968, se întoarce cu marele premiu de la Festivalul Prieteniei din Berlin şi de la Festivalul Polbit din Budapesta, precum şi cu premiul al III-lea de la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor din Sofia.

1957: a murit celebrul creator de modă Christian Dior

Deşi cariera de disigner al lui  Christian Dior nu a durat decât 10 ani, fiind întreruptă de moartea sa fulgerătoare, brandul creat de el reprezintă în continuare un etalon al eleganţei care dăinuie peste timp şi exercită o influenţă deosebită în lumea modei.

Între 1947, când şi-a prezentat la Paris prima colecţie, „New Look”, şi a lansat primul parfum al casei franceze, Miss Dior, şi până în 1957, la moartea lui, Christian Dior a reuşit cucerească publicul prin creaţiile sale.

Christian Dior, la una dintre prezentările creaţiilor sale. Foto arhivă
Christian Dior, la una dintre prezentările creaţiilor sale. Foto arhivă

Născut pe 21 ianuarie 1905 în Granville, Manche, în Normandia, Franţa, boutiq-urile sale cu celebrul logo Christian Dior au cucerit lumea, putând fi găsite la Paris, Milano, Roma, Londra, New York, Beverly Hills, Tokyo, Osaka, Hong Kong, Boston, Honolulu, San Francisco, dar şi în China şi India.

Deşi părinţii, care deţineau un imperiu industrial, îl pregăteau pentru o carieră diplomatică, el a abandonat liceul şi a adoptat un stil de viaţă boem, petrecându-şi tinereţea prin barurile pariziene, alături de artişti. La doar 23 de ani, în 1928, şi-a deschis o galerie de artă, unde erau expuse inclusiv opere semnate de Picasso.

După marele crash de la bursa new-yorkeză, când afacerea sa a intrat în faliment, Christian Dior s-a văzut obligat să muncească pentru a‑şi câştiga traiul, vânzând pe stradă, pentru un scurt timp, schiţe pentru pălării sau accesorii de damă.

A izbucnit, însă, cel de‑Al Doilea Război Mondial şi a fost recrutat. A scăpat de front, fiind, în schimb, detaşat în regiunea Provence, care nu a fost ocupată de nazişti. Atunci când a fost eliberat din serviciu, s-a întors la Paris, unde a obţinut un loc de muncă la casa de modă Lucien Lélong, care „îmbrăca” unele dintre cele mai bogate femei din lume.

În 1946, Marcel Boussac, cel mai bogat francez al acelor timpuri, l-a sprijinit pe Christian Dior pentru a-şi deschide propria casă de modă, iar de aici încolo numele lui a devenit cunoscut în întreaga lume.

1958: s-a născut actriţa Magda Catone

Magdalena-Marta Catone a absolvit Academia de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1982, la clasa profesorilor Amza Pellea și Ion Cojar. După terminarea facultății a fost repartizată la Petroșani, la Teatrul de Stat, acolo unde îl cunoaște pe soțul său de mai târziu, Șerban Ionescu, actor de teatru și film, la rândul lui. Au împreună un băiat, Carol.

Actriţa Magda Catone împlineşte azi 66 de ani. Foto arhivă
Actriţa Magda Catone împlineşte azi 66 de ani. Foto arhivă

Magda Catone şi-a făcut debutul în film în anul 1981, când încă era în facultate, cu pelicula lui Lucian Pintilie, „De ce trag clopotele Mitică?”.

Printre premiile câștigate se numără Premiul de interpretare la Festivalul de teatru de la Brașov din 1983 și Premiul special al juriului la Festivalul de Teatru de la Costinești din 1984.

1966: s-a născut omul de afaceri rus Roman Abramovici, patronul echipei de fotbal Chelsea

Roman Arkadievici Abramovici este al 11-lea cel mai bogat om din Rusia și al 113-lea din lume conform listei Forbes cu o avere estimată la 12.9 miliarde dolari în 2019.

Roman Abramovici este patronul clubului Chelsea. Foto arhivă
Roman Abramovici este patronul clubului Chelsea. Foto arhivă

Roman Abramovici s-a născut în Saratov, în sud-vestul Rusiei, la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina, în 1966, şi a rămas orfan de ambii părinţi de la o vârstă fragedă. A renunțat la școală la 16 ani, a lucrat ca mecanic și a servit în Armata Roșie. De fapt, a făcut de toate: a vândut jucării din plastic la Moscova, iar apoi a trecut i la parfumuri și deodorante, făcând bani pe măsură ce deschiderea liderului sovietic Mihail Gorbaciov a oferit mai multe posibilități pentru afaceri pe cont propriu.

Destrămarea Uniunii Sovietice și, odată cu ea, slăbirea controlul statului asupra resurselor minerale, a oferit multe oportunități, iar Abramovici, care era un tânăr trecut de 20 de ani, a avut din nou noroc. În 1995, a preluat compania petrolieră Sibneft de la guvernul rus, în cadrul unei licitații trucate, cu 250 de milioane de dolari, pentru ca peste 10 ani, în 2005, să o vândă înapoi guvernului rus pentru 13 miliarde de dolari.

În 2003, Roman Abramovici a dat lovitura în lumea fotbalului, atunci când a cumpărat Chelsea, cel mai mare club din vestul Londrei, cu 140 de milioane de lire sterline.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite