24 noiembrie: 32 de ani fără Freddie Mercury. Cu o zi înainte, liderul trupei Queen anunţase oficial că are SIDA

0
Publicat:

Pe 24 decembrie, în 1859, era publicată „Originea speciilor”, controversata lucrare a lui Darwin. În 1927, murea omul politic Ion I. C. Brătianu, iar în 1941 se năștea actorul Emil Hossu. În aceeași zi, dar în 1991, se stingea legendarul Freddie Mercury, liderul trupei Queen.

24 noiembrie 1859 - a fost publicată "Originea speciilor”

„Originea speciilor”, controversata lucrare a naturalistului englez Charles Robert Darwin (1809-1882) este considerată una dintre cele mai importante zece cărți care au influențat lumea. Teoria evoluției pe care Darwin a prezentat-o în carte a marcat o revoluție în gândirea științifică.

Charles Robert Darwin. FOTO Arhivă
Charles Robert Darwin. FOTO Arhivă

Această teorie a dezvoltării speciilor biologice prin dobândirea trăsăturilor, care favorizează supraviețuirea și reproducerea, a rămas fundamentală în biologie.

24 noiembrie 1920 - a murit poetul român Alexandru Macedonski

Reprezentant de seamă al simbolismului românesc, promotor al literaturii SF şi creatorul unei moşteniri literare importante, Alexandru Macedonski (n. 1854) s-a războit cu Eminescu, Alecsandri şi Caragiale, a fost duşmanul Junimii şi toată viaţa a afişat o atitudine de frondă. Opera sa a avut de suferit din cauza caracterului dificil.

Alexandru Macedonski. FOTO Adevărul
Alexandru Macedonski. FOTO Adevărul

Poet al rodelurilor şi al rozelor, Alexandru Macedonski a fost consemnat în istorie, vreme de mulţi ani, drept cel mai orgolios şi pus pe ceartă contemporan al junimiştilor. 

După mulţi analişti, în cazul lui Macedonski, caracterul a bătut talentul şi faptele au ştirbit valoarea operelor. Viaţa lui Macedonski a fost una aparte. 

24 noiembrie 1927 - a murit omul politic Ion I. C. Brătianu (Ionel Brătianu) 

Se împlinesc 96 de ani de la moartea lui Ion I.C. Brătianu, omul politic considerat cel mai important artizan al României moderne.

Ionel Brătianu, așa cum este cunoscut, a sfârșit subit, la vârsta de 63 de ani, în urma unei infecţii generalizate.

Ion I C Brătianu. FOTO Muzeul Brătianu
Ion I C Brătianu. FOTO Muzeul Brătianu

Lider al Partidului Naţional Liberal pentru 19 ani, de cinci ori preşedinte al Consiliului de Miniştri, mai mult decât oricare alt om politic român, de trei ori ministru de Interne, de două ori ministru al Apărării Naţionale şi de două ori ministru al Afacerilor Externe, Ion I.C. Brătianu, cunoscut ca Ionel Brătianu, s-a remarcat, mai ales, ca prim-ministru al României interbelice.  

24 noiembrie 1941 - s-a născut actorul român de teatru și film Emil Hossu

Emil Hossu este cunoscut în special datorită carierei sale cinematografice, însă primele sale roluri retribuite au fost la teatrul radiofonic.

A fost actor al Teatrului Nottara din Bucureşti. Printre filmele în care a jucat Emil Hossu se numără: „Triunghiul Morţii” (1999), „Une mère comme on n'en fait plus” (1997), „Punctul zero” (1996), „Straniul paradis” (1995), „Cel mai iubit dintre pamânteni” (1993), „Liceenii în alertă” (1993), „Oglinda” (1993), „Balanţa” (1992), „Harababura” (1990), „Un Studio în căutarea unei vedete” (1988), „Să-ţi vorbesc despre mine” (1987), „Cale liberă” (1986), „Totul se plăteşte” (1986), „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Secretul lui Nemesis” (1985), „Vara sentimentală” (1985), „Eroii n-au vârstă” (1984).

Publicul și-l mai amintește din „Secretul lui Bachus” (1984), „Sosesc păsările călătoare” (1984), „Convoiul” (1981), „Bună seara, Irina” (1980), „Iarna bobocilor” (1977), „Regăsirea” (1977), „Toamna bobocilor” (1975), „Aventurile lui Babuşcă” (1973), „Simpaticul domn R” (1969) sau pentru rolurile din spectacole de teatru, printre care se numără: „Aniversarea”, „Blocaţi în dormitor”, „De trei ori dragoste”, „Doamna nevăzută”, „Doi pe o bancă”, „În piaţa Vladimir”, „O familie trăznită”, „Omul cu mârţoaga”, „Omul hazardului”, „Special sânge”. 

Emil Hossu a murit în ianuarie 2012. Se afla la repetiţii pentru spectacolul „Aniversarea” (programat la Teatrul Nottara din Bucureşti), când a leşinat, intrând în stop cardio-respirator.

Ultimele sale cuvinte au fost adresate soției sale, Catrinel Dumitrescu, care a privit neputincioasă cum un echipaj SMURD care s-a prezentat la faţa locului a încercat să-l resusciteze fără succes.

„Te iubesc, Catrinel!”, i-a pus actorul soţiei sale.

24 noiembrie 1954 - s-a născut regizorul de film iugoslav Emir Kusturica

Emir Kusturica împlinește 69 de ani. S-a născut în Bosnia-Herţegovina, la Sarajevo, şi este unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti din Europa.

A câştigat de două ori Palme d’Or la Cannes, cu „Tata în călătorie de afaceri“ şi „Underground“, şi are în palmares marile premii ale festivalurilor de film de la Veneţia şi de la Berlin.

Emir Kusturica împlinește 69 de ani. FOTO Twitter
Emir Kusturica împlinește 69 de ani. FOTO Twitter

După izbucnirea războiului în fosta Iugoslavie, Kusturica a emigrat în Franţa. Acolo a realizat filmul „Arizona Dream“, cu Johnny Depp, Faye Dunaway şi Jerry Lewis în rolurile principale.

De la mijlocul anilor 2000, principala reşedinţă a lui Kusturica este Küstendorf, un sat care a fost construit pentru filmul său „Life Is a Miracle”, în regiunea Mokra Gora din Serbia.

Fan declarat al Rusiei, regizorul sârb a acceptat anul trecut oferta ministrului Serghei Şoigu de a ocupa funcţia de director al Teatrului Central al Armatei Ruse de la Moscova. 

24 noiembrie 1978 - s-a născut actrița americană Katherine Heigl

 Actriţa americană Katherine Heigl, cunoscută pentru numeroasele sale roluri, inclusiv cel din serialul de televiziune „Anatomia lui Grey/ Grey's Anatomy“, împlinește 45 de ani.

Cinefilii au apreciat-o pe Katherine Heigl în filme precum „Un pic însărcinată/ Knocked Up“, „De Anul Nou/ New Year's Eve“ şi „27 de rochii/ 27 dresses“. 

24 noiembrie 1989 - Nicolae Ceaușescu a fost reales secretar general al PCR

În ciuda evenimentelor tensionate din țările vecine, Nicolae Ceaușescu a fost reales, „cu unanimitate” de voturi, în funcția de secretar general al PCR.

24 noiembrie 1991 - a murit Freddie Mercury, liderul trupei Queen

Se împlinesc 32 de ani de la trecerea în neființă a legendarului Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) - compozitor, solist şi mentor al trupei Queen. 

Cu doar o zi înainte, simțindu-și sfârșitul aproape, Mercury anunţa public faptul că are SIDA.

Pneumonia de care suferea de mai multe săptămâni a fost aceea care i-a grăbit sfârşitul. Freddie a murit la doar 45 de ani, în ziua de 24 noiembrie 1991. Funeraliile lui au fost discrete, în concordanţă cu religia familiei sale.

Freddie Mercury s-a născut la 5 septembrie 1946, la Stone Town, în Zanzibar. Numele său este derivat din Bulsar, un oraş din sudul statului Gujarat, India Britanică. Și-a petrecut copilăria în India. La şapte ani a început sa studieze pianul, iar la opt, părinţii l-au înscris la un internat în stil englezesc din Panchgani, unde a căpătat porecla „Freddie”.

Părinţii artistului s-au mutat din Zanbizar în Anglia, în 1964. După ce a absolvit facultatea, tânărul Freddie a vândut haine second-hand şi a lucrat pe aeroportul din Heathrow. În aprilie 1970, împreună cu chitaristul Brian May şi toboşarul Roger Taylor pune bazele unui grup nou - Queen. Cam în aceeaşi perioadă, solistul decide să-şi schimbe numele din Bulsara în Mercury, potrivit bestmusic.ro.

24 noiembrie 2005 - SUA sărbătorește Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day).

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite