21 februarie: ziua în care Iosif Stalin a fost numit cetățean de onoare al României

0
Publicat:

În 1947, regimul comunist român a oferit lui Iosif Stalin titlul de cetățean de onoare, ca simbol al influenței sovietice în țara noastră. Titlul i-a fost retras ulterior, după ce regimul a început să se distanțeze de Moscova.

Stalin a fost numit cetățean de onoare al României în 1947 FOTO Wikimedia Commons
Stalin a fost numit cetățean de onoare al României în 1947 FOTO Wikimedia Commons

1848 - Publicarea Manifestului Partidului Comunist

Karl Marx și Friedrich Engels au publicat Manifestul Partidului Comunist la Londra, prezentând principiile comunismului și criticând aspru capitalismul. Documentul susținea lupta de clasă și necesitatea unei revoluții proletare pentru abolirea proprietății private și instaurarea unei societăți fără clase.

Manifestul a devenit o lucrare fundamentală a mișcărilor socialiste și comuniste din întreaga lume. Ideile sale au influențat revoluțiile din secolul XX, inclusiv Revoluția Rusă din 1917, și au stat la baza regimurilor comuniste din mai multe țări.

1907 - Începutul Răscoalei Țărănești din România

Nemulțumiți de condițiile grele de muncă și abuzurile moșierilor și arendașilor, țăranii din satul Flămânzi, județul Botoșani, s-au revoltat împotriva sistemului agrar. Răscoala s-a extins rapid în Moldova și Muntenia, degenerând în violențe împotriva marilor proprietari funciari.

Răscoala țăranilor români a început la 21 februarie 1907 FOTO Arhivă
Răscoala țăranilor români a început la 21 februarie 1907 FOTO Arhivă

Guvernul a intervenit brutal pentru a suprima mișcarea, folosind armata pentru a-i reprima pe răsculați. Confruntările s-au soldat cu sute de morți și mii de arestări, dar evenimentele au accelerat procesul de reformă agrară în România.

1916 – Începutul Bătăliei de la Verdun

Armata germană a lansat o ofensivă de mare amploare asupra pozițiilor franceze de la Verdun, încercând să slăbească apărarea acestora și să provoace pierderi masive. Francezii, sub comanda generalului Philippe Pétain, au rezistat eroic, transformând bătălia într-un simbol al determinării naționale.

După aproape zece luni de lupte intense, francezii au recâștigat teritoriul pierdut, dar la un cost uriaș. Ambele tabere au înregistrat aproximativ un milion de victime, iar Verdun a rămas în istorie ca una dintre cele mai devastatoare bătălii ale Primului Război Mondial.

1947 – Stalin devine cetățean de onoare al României

Regimul comunist instalat în România, sub influența sovietică, i-a acordat lui Iosif Stalin titlul de cetățean de onoare. Decizia reflecta dependența țării de Uniunea Sovietică și consolidarea puterii comuniste în România.

După moartea lui Stalin și procesul de destalinizare, titlul i-a fost retras, iar regimul comunist român a început să se distanțeze treptat de Moscova. Stalinismul a fost condamnat oficial, iar imaginea sa a fost eliminată din discursul politic oficial.

1972 – Vizita istorică a lui Nixon în China

Președintele american Richard Nixon a efectuat o vizită oficială în China, marcând începutul normalizării relațiilor dintre cele două state. Întâlnirea cu Mao Zedong a fost un moment strategic important, deoarece SUA căutau să îmbunătățească relațiile cu China pentru a contrabalansa influența sovietică.

Această vizită a dus la o schimbare majoră în politica globală, contribuind la recunoașterea internațională a Republicii Populare Chineze. În anii următori, China și SUA au început să colaboreze în mai multe domenii, iar Beijingul a fost acceptat ca membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

1972 – Marin Preda publică romanul „Marele singuratic”

Marin Preda a publicat Marele singuratic, continuarea romanului Moromeții, explorând evoluția personajului Niculae Moromete într-o societate controlată de regimul comunist. Cartea a avut un impact major asupra literaturii române și a fost interpretată ca o critică subtilă la adresa sistemului totalitar.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite