21 februarie: 116 ani de la răscoala țăranilor. A fost demolat mitul „țărănimii fericite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 21 februarie este Ziua Internațională a Limbii Materne. 17 februarie este și ziua de naștere a alpinistului român Constantin Lăcătușu și a cântăreței americane Nina Simone. 

Ziua Internațională a Limbii Materne (UNESCO) 

Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul. A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.

Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește în fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

1907 - Răscoala țăranilor din satul Flămânzi, județul Botoșani

110 ani de la Răscoala din 1907  Cum a început ultima mare revoltă țărănească din Europa jpeg

Răscoala țărănească din 1907 a început în data de 21 februarie (8 februarie s.v.) 1907 în Flămânzi, Botoșani și s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara. Răscoala a fost înfrântă de guvern, reprimarea ei de către armată soldându-se cu uciderea unei părți din populația rurală a țării.

Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari. 

Consecințele răscoalei au fost:

- Adoptarea unor măsuri pentru ameliorarea situației țărănimii: o lege nouă privind contractele agricole, înființarea unei bănci pentru creditul rural și a Casei Rurale sau abolirea trusturilor de arendași

- Demolarea mitului „țărănimii fericite”, docile și servile, așa-numită „talpă a țării”.

- Crearea în Occident a unei impresii nefavorabile despre România, considerată până atunci o țară pacifistă și aceasta datorită durității represiunii.

- Elita conducătoare a fost nevoită să-și revizuiască concepțiile și astfel a apărut o nouă generație în cadrul clasei politice.

1916 - Bătălia de la Verdun

Calendar 21 februarie: 1916   A început Bătălia de la Verdun, cea mai distrugătoare luptă din Primul Război Mondial jpeg

În 1916, la Verdun, Franța, a început Bătălia de la Verdun, cea mai distrugătoare bătălie din Primul Război Mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime.

Bătălia s-a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916.

Bătălia de la Verdun a mai fost numită și „Abatorul” deoarece numărul de morți, răniți și dispăruți se ridică la aproximativ 1 milion de victime.

Dacă la Marna în 1914 a fost o bătălie în stil clasic, care s-a clarificat în câteva zile, la Verdun a fost prima bătălie care a avut toate caracteristicile războiului de tip nou.

Pentru francezi bătălia de la Verdun a fost, după cea de la Marna, al doilea moment culminant al Primul război mondial.

1933 - S-a născut cântăreața americană Nina Simone

p 5 sus Nina Simone WC jpg

Eunice Kathleen Waymon (21 februarie 1933 - 21 aprilie 2003), cunoscută sub numele de Nina Simone a fost o cântăreață, compozitoare, pianistă și activistă pentru drepturile civile americană. Muzica ei a cuprins stiluri precum clasic, folk, gospel, blues, jazz, R&B și pop.

Al șaselea din opt copii născuți dintr-o familie săracă din Tryon, Carolina de Nord, Simone a aspirat inițial să devină pianistă de concert. Cu ajutorul câtorva susținători din orașul natal, s-a înscris la Școala de Muzică Juilliard din New York, apoi a solicitat o bursă pentru a studia la Institutul de Muzică Curtis din Philadelphia, unde, în ciuda unei audiții bine primite, i-a fost refuzată admiterea, fapt pe care ea l-a atribuit rasismului. În 2003, cu doar câteva zile înainte de a muri, Institutul i-a acordat o diplomă onorifică.

Pentru a-și câștiga existența, Simone a început să cânte la pian la un club de noapte din Atlantic City. Ea și-a schimbat numele în „Nina Simone” pentru a se deghiza de membrii familiei, după ce a ales să cânte la „muzica diavolului” sau așa-numitul „cocktail piano”. În clubul de noapte i s-a spus că va trebui să cânte cu acompaniament propriu, ceea ce i-a lansat efectiv cariera de vocalistă de jazz.

A continuat să înregistreze peste 40 de albume între 1958 și 1974, debutând cu „Little Girl Blue”. Ea a avut un single de succes în Statele Unite în 1958 cu „I Loves You, Porgy”.

1948 - S-a creat Partidul Muncitoresc Român

A avut loc Congresul de unificare a Partidului Comunist Român şi a Partidului Social Democrat.

În urma acestei unificări s-a creat Partidul Muncitoresc Român, secretar general al Comitetului Central al Partidului fiind ales Gh. Gheorghiu-Dej.

Momentul a însemnat instaurarea în România, pentru o perioadă de 50 de ani, a regimului totalitar.

1961 - S-a născut alpinistul român Constantin Lăcătușu, primul din România care a cucerit vârful Everest 

17 mai: Alpinistul Constantin Lăcătuşu a devenit primul român care a atins vârful Everest  jpeg

Constantin Lăcătușu (n. 21 februarie 1961, Piatra Neamț), alpinist, geolog și cameraman român, primul din România care a cucerit vârful Everest (8.848 m), la 17 mai 1995.

Constantin Lăcătușu este singurul român care a urcat pe cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente, completând lista lui Messner (lista Carstensz) în 8 ani și 166 zile. 

2012 - Grupul Pussy Riot a susținut o reprezentație în Moscova, arătând opoziția față de președintele Vladimir Putin 

FOTO: The Guardian
FOTO: The Guardian

Pe 21 februarie 2012, patru membre ale grupului Pussy Riot au susținut o reprezentație în „Catedrala Hristos Mântitorul” din Moscova, motivate de opoziția față de președintele Vladimir Putin și față de politicile Bisericii Ortodoxe Ruse.

Acțiunile lor au fost oprite de către ofițerii de securitate ai bisericii. Pe 3 martie, după apariția pe Internet a unei înregistrări a spectacolului, trei dintre membrii grupului au fost arestați și acuzați de huliganism.

Pussy Riot este o formație feministă de punk rock din Moscova. Înființată în august 2011, aceasta organizează spectacole provocatoare despre viața politică din Rusia în locuri neobișnuite, cum ar fi pe acoperișul unui troleibuz sau pe o schelă aflată la metroul din Moscova.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite