18 august: Ziua în care s-a născut istoricul Neagu Djuvara VIDEO

0
Publicat:

La 18 august 1877 a apărut revista „Albina Carpaților”, iar în anul 1916 s-a născut istoricul Neagu Djuvara. În aceeași zi, dar în anul 2020, a murit actorul Ben Cross.

Neagu Djuvara a murit la 25 ianuarie 2018. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea (Arhivă)
Neagu Djuvara a murit la 25 ianuarie 2018. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea (Arhivă)

18 august 1877: A apărut revista „Albina Carpaților” 

Revista a apărut la Sibiu, iar redactorii au fost: Ioan Alexandru Lapedatu, Iosif Popescu și Visarion Roman, care ocupa pozițiile de editor și redactor. Între 18 august 1877 - 1 octombrie 1878, „Albina Carpaților” apărea săptămânal, iar din 15 octombrie și până la 30 septembrie 1880 apărea de două ori pe săptămână. 

În această revistă erau publicate fragmente din romane, nuvele, articole istorice, biografii, poezii, recenzii și studii. Colaboratorii „Albinei Carpaților” au fost: Nicolae Densușianu, Ion Slavici și Ion Gorun.  

18 august 1916: S-a născut istoricul și filosoful Neagu Djuvara 

Neagu Djuvara
Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea (Arhivă)

Născut la București, Neagu Djuvara a fost una dintre personalitățile postdecembriste care a vorbit cel mai mult despre România. În anul 1961, a plecat în Africa, în Republica Niger, care abia împlinise un an de la independenţa faţă de Franţa. A lucrat în calitate de consilier pe lângă preşedinţie şi a ajutat la organizarea Ministerului Afacerilor Externe. Concomitent, a deţinut şi un post de profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey. A rămas în Niger timp de 23 de ani, perioadă în care a fost martor la decolonizarea Africii şi la construcţia statelor naţionale independente. 

În 1990, s-a întors în România. În perioada 1991-1998 a fost profesor asociat la Universitatea din Bucureşti şi a fost numit membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi şi al Institutului de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. 

Neagu Djuvara a murit la 25 ianuarie 2018, la vârsta de 101 ani. 

18 august 1932: S-a născut regizorul Gheorghe Naghi

Născut la Adjud, Gheorghe Naghi era pasionat de cinematografie încă din copilărie. A urmat cursurile Institutului Unional de Cinematografie de la Moscova, iar între 1955-1984 a fost regizor la Studioul Cinematografic București. Din anul 1928 și 2007, Gheorghe Naghi a fost căsătorit cu Eugenia Naghi. 

A regizat următoarele filme: „Două lozuri”, „D-ale carnavalului”, „Telegrame”, „Bădăranii”, „Globul de cristal”, „Doi bărbați pentru o moarte”, „Alarmă în Deltă” și „Dumbrava minunată”. 

În calitate de actor s-a făcut remarcat în următoarele filme: „Vremea zăpezilor”, „Facerea lumii”, „Asediul”, „Parașutiștii”, „Cantemir” și „Ciocolată cu alune”. 

Regizorul a murit la 10 martie 2019. 

18 august 1937: S-a născut criticul Sorin Alexandrescu

Născut la București, Sorin Alexandru a urmat cursurile Facultății de Filologie din cadrul Universității din București. În anul 1974 a părăsit România, stabilindu-se în Olanda, unde a fost profesor la Universitatea din Amsterdam. 

Fiind un militant pentru democratizarea țării, a publicat multe studii și articole despre România. Din luna februarie a anului trecut este membru de onoare al Academiei Române. 

18 august 1949: A fost adoptată Hotărârea Consiliului de Miniștri privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională 

Parada de la 23 august. Foto: Arhivă
Parada de la 23 august. Foto: Arhivă

De-a lungul istoriei, România a sărbătorit Ziua Națională la trei date diferite: 10 mai, 23 august și 1 decembrie. Prima Zi Națională din istoria țării noastre a fost la 10 mai, legată de venirea lui Carol I Hohenzolleren-Sigmaringen în țară, care la 10 mai 1866 a depus jurământul în fața Parlamentului ca domn al României. 

Ziua Națională a fost sărbătorită la 10 mai până în anul 1947.  

Ulterior, după ce regele Mihai a fost obligat să abdice, a fost adoptată Hotărârea Consiliului de Miniștri privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională. Astfel, vreme de 41 de ani, din anul 1948 și până în anul 1989, românii au sărbătorit Ziua Națională în data de 23 august. 

În anul 1990 a fost abrogată Hotărârea. Ulterior, s-a luat decizia ca Ziua Națională să fie sărbătorită la 1 decembrie. 

18 august 2020: A murit actorul Ben Cross

Născut la 16 decembrie 1947, Ben Cross a urmat cursurile Royal Academy of Dramatic Arts (Rada). După câteva roluri în teatru, a debutat în film în anul 1977, cu un rol secundar în „A Bridge Too Far”, în care au jucat Sean Connery şi Michael Caine. 

În acelaşi an a devenit membru al Royal Shakespeare Company. 

Din filmografia sa amintim: „Chariots of Fire/ Carele de foc”, „First Knight/Cavalerii mesei rotunde” și „When Nietzsche Wept/ Plânsul lui Nietzsche”. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite