17 ianuarie: 25 de ani de la ultimatumul greviștilor din Valea Jiului, care a precedat a cincea mineriadă

0
Publicat:

Pe 17 ianuarie, în 1749, Grigore Ghica dădea hrisovul privind reorganizare învățământul din Țara Românească. În 1962 se năștea actorul Jim Carrey, iar doi ani mai târziu, Michelle Obama, soția fostului președinte american Barack Obama. În 1999, greviștii din Valea Jiului dădeau ultimatumul care preceda a cincea mineriadă.

395: Imperiul Roman a fost împărțit definitiv

În urma decesului împăratului Teodosiu I, în anul 395 d.H, Imperiul Roman a fost împărțit definitiv în Imperiul Roman de Răsărit sub Arcadius, și Imperiul Roman de Apus sub Honorius.

1749: Hrisovul prin care s-a reorganizat învățământul din Țara Românească

La 17 ianuarie 1749, domnitorul Țării Românești Grigore Ghica a dat hrisovul prin care reorganiza învățământul din Țara Românească.

Hrisovul stabilea și bugetul Academiei Domnești din București, potrivit Wikipedia.

1859: Al. I. Cuza l-a numit pe Vasile Sturdza primul prim-ministru al Moldovei

La 17 ianuarie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a numit pe Vasile Sturdza primul prim-ministru al Moldovei. Sturdza a fost numit și ministru de Interne în cadrul guvernului de la Iași.

Vasile Sturdza a deținut cele două funcții până la 6 martie 1859.

1919: Take Ionescu a făcut public proiectul de întemeiere a unei alianțe între România, Cehoslovacia, Grecia, Iugoslavia şi Polonia

Omul politic Take Ionescu a făcut public la 17 ianuarie 1919 proiectul său de întemeiere a unei alianțe între România, Cehoslovacia, Grecia, Iugoslavia şi Polonia, în vederea păstrării status quo-ului teritorial.

Take Ionescu, portret subiectiv. FOTO Arhivă
Take Ionescu, portret subiectiv. FOTO Arhivă

Take Ionescu a fost ministru al Instrucțiunii publice și cultelor, ministru de Finanțe, ministru de Externe și președinte al Consiliului de Miniștri. Acesta s-a născut la 13/25 octombrie 1858 și a murit la 21 iunie 1922.

1947: S-a născut compozitorul Anton Șuteu

Compozitorul Anton Șuteu s-a născut la 17 ianuarie 1947 și a murit la 13 septembrie 2010. Între 1960-1966 a urmat liceul de Muzică nr.1 din București, iar din 1966 până în 1972 și-a continuat studiile la Conservator.

Între 1972-1974 s-a specializat în Italia, la Academia de Muzică Santa Cecilia din Roma.

În anul 2005 a devenit doctor în muzicologie la Universitatea Naţională de Muzică din România.

A fost distins cu premiul Gaudeamus la Concursul internaţional din Olanda, premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, premiul Uniunii Cineaştilor din România şi cu Ordinul „Steaua României" în grad de Cavaler.

Amintim câteva dintre melodiile compuse: „Nu uita, vântule!, „Ce iubire şi ce gânduri",„Da, recunosc", „Am visat doi trandafiri", „Mere fermecate" și „Fructul vieţii".

1956: România şi Sudan au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă

La 17 ianuarie 1956, România și Sudan au stabilit relații diplomatice, la nivel de ambasadă.

Conform MAE, Sudanul a fost un partener important al României în Africa încă dinaintea anilor 1990.

Ambasada României la Khartoum gestionează relațiile diplomatice ale țării și cu Republica Centrafricană, Republica Federală Somalia și Republica Sudanul de Sud.

1962: S-a născut actorul canadiano-american Jim Carrey

Jim Carrey împlinește 62 de ani. 

Considerat unul dintre cei mai populari actori de la Hollywood, Jim Carrey a cunoscut succesul în anii 1990 şi 2000. 

După o carieră de patru decenii, în 2022, în cadrul unui interviu pentru Kit Hoover de la Hollywood Life, actorul a mărturisit că este pregătit să renunţe la actorie întrucât îşi doreşte ”o viaţă liniştită”.

1964: S-a născut Michelle Obama

Michelle Obama, soția fostului președinte american Barack Obama, s-a născut la 17 ianuarie 1964. Fosta prima doamnă a Statelor Unite a absolvit în anul 1988 Facultatea de Drept a Universității Harvard și ulterior a devenit doctor în drept.

În timpul anilor petrecuți la Casa Albă, Michelle Obama a continuat eforturile de sprijinire a tinerilor și a inițiat o serie de programe, care au vizat lupta împotriva obezității la copii prin alimentația sănătoasă.

Amintim câteva dintre cărțile publicate de Michelle Obama: „Povestea mea”, „American Grown”, care promovează alimentația sănătoasă, și „Lumina din noi. Cum să învingi în momente dificile”.

1995: În Japonia a avut loc un cutremur cu peste 6000 de victime

Un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter care a avut loc pe 17 ianuarie 1995 în apropiere de Kobe, Japonia.

Seismul a provocat 6.433 victime umane și a produs pagube materiale.

1998: Bill Clinton, acuzat de hărțuire sexuală, a fost audiat sub jurământ

Președintele american Bill Clinton, acuzat de hărțuire sexuală de către Paula Jones, este audiat sub jurământ timp de cinci ore.

Bill Clinton. FOTO captură video NBC News
Bill Clinton. FOTO captură video NBC News

Este pentru prima dată în istoria SUA când un președinte în exercițiu depune mărturie în calitate de acuzat, în cadrul unei proceduri judiciare.

1999: A cincea mineriadă - ultimatumul greviștilor

Cea de-a cincea mineriadă a izbucnit în urma unui anunţ făcut de ministrul Industriilor, Radu Berceanu, în decembrie 1998, potrivit căruia două mine nerentabile din Valea Jiului urmau a fi închise din motive economice.

Ortacii au păstrat liniştea Sărbătorilor de Iarnă, însă, în 4 ianuarie, au ieşit în stradă cu mai multe revendicări, refuzate constant de către autorităţi până când lista a fost simplificată de către liderul sindical Miron Cozma: 10.000 de dolari pentru fiecare disponibilizat şi 500 de dolari – pensie pe viaţă.

Minerii au străpuns cu uşurinţă baricadele Jandarmeriei FOTO: Reuters
Minerii au străpuns cu uşurinţă baricadele Jandarmeriei FOTO: Reuters

 

Miron Cozma a creat în Vale o diversiune de proporţii, spunându-le minerilor că sunt aşteptaţi, la Târgu Jiu, de încă 7.000 de disponibilizaţi, că Uzinele Tractorul şi Roman din Braşov au ieşit în stradă şi că metroul din Bucureşti îi sprijină. În plus, i-a invitat pe pensionari, văduve şi alţi disponibilizaţi să se alăture unui marş către Bucureşti.

Ultimatumul greviștilor din Valea Jiului a avertizat, că dacă nu le vor fi satisfăcute cel puțin două dintre revendicări, minerii vor veni la București.

Ministrul Industriilor, Radu Berceanu, a refuzat.

Pe 18 ianuarie, minerii au pornit către Capitală. Având experienţa regretabilă a altor patru acţiuni minereşti de amploare, jandarmii au închis cu baricade Defileul Jiului.

Strategia jandarmilor a fost de a evita confruntarea directă şi, mai degrabă, de a-i extenua pe ortaci. Barajele acestora au fost însă distruse cu uşurinţă şi entuziasm de către minerii revoluţionari. 

Încercările forţelor de ordine de a rezista valului de mineri s-au încheiat cu confruntări violente, iar minerilor din Valea Jiului li s-au alăturat contingente serioase din Oltenia şi din Banat, ajungând, după mărturiile vremii, la o coloană de un kilometru, cu 70 de autobuze şi peste 200 de autoturisme.

Au urmat noi baraje cucerite, iar în localitatea Costeşti 2.000 de jandarmi au înfruntat 20.000 de mineri.

1.500 de jandarmi, alături de prefectul de Vâlcea, Nicolae Curcăneanu, au fost reţinuţi prizonieri. Tensiunea crescută l-a deteminat pe preşedintele Emil Constantinescu să proclame starea de urgenţă, iar premierul Radu Vasile a acceptat să participe la negocieri, la Mănăstirea Cozia.

Rezultatul a patru ore de discuţii: renunţarea la închiderea minelor, neînceperea urmăririi penale a liderilor minerilor şi întoarcearea în mină.

2000: A murit Ion Rațiu

Vicepreşedintele PNŢCD Ion Rațiu s-a născut la 6 iunie 1917 și a murit la 17 ianuarie 2000, la Londra. A candidat la funcţia de preşedinte al României la alegerile din 1990, unde a obţinut 4,29 % din voturi şi s-a plasat pe locul 3.

În 1990 a fost ales deputat de Cluj din partea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, iar în anul 1991 a fondat ziarul Cotidianul.

2016: A murit jurnalista şi prozatoarea Silvia Kerim

Jurnalista şi prozatoarea Silvia Kerim s-a născut la 21 octombrie 1931 și a murit la 17 ianuarie 2016.A absolvit Facultatea de Limbă și Literatură Franceză și a debutat ca jurnalista la Contemporanul.

Amintim câteva dintre cărțile publicate: „Povestiri despre prietenii mei”, Fereastra de la Veneția”, „Vedere din Parfumerie” și „O poveste cu nouă povești”.

A fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural - în grad de Cavaler” acordat de președintele României în anul 2004 și a fost numită „Femeia anului 2004”, titlu acordat de American Biographical Institute.

2016: A murit sportrivul Ion Panţuru

Ion Panțuru s-a născut la 11 septembrie 1934 și a murit la 17 ianuarie 2016. Fostul sportiv a fost medaliat cu bronz în proba de bob două persoane la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Grenoble, în anul 1968.

Ion Panțuru. FOTO arhivă
Ion Panțuru. FOTO arhivă

Sportivul a obținut la Campionatele Europene două medalii de aur la bob patru persoane, două de argint la bob două persoane şi bob patru persoane.

După ce s-a retras din activitatea competițională a continuat ca antrenor.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite