12 iunie: 60 de ani de la condamnarea la închisoare pe viață a lui Nelson Mandela. De la deținutul 46664, la președinte VIDEO

0
Publicat:

Pe 12 iunie, în 1924, venea pe lume fostul președinte american George H.W Bush. În 1964, Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, era condamnat la închisoare pe viață. Un an mai târziu, se năștea cântărețul român Adrian Enache, iar în 2013 murea politicianul italian Silvio Berlusconi.

12 iunie 1916: S-a născut criticul și istoricul literar Alexandru Balaci 

Alexandru Balaci s-a născut în localitatea Aurora din județul Mehedinți. A urmat cursurile Facultății de Litere a Universității din București. Ulterior, între 1952-1959, a fost redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă. 

Între 1962 și 1965 a ocupat funcția de prorector al Universității din București. A fost vicepreședinte al Consiliului de Stat pentru Cultură și Artă, redactor-șef al revistei „Viața Românească” și vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România. 

În anul 1994 a fost ales membru titular al Academiei Române.

Alexandru Balaci a murit în anul 2002.

12 iunie 1924: S-a născut fostul președinte al SUA George H.W Bush 

George H.W Bush, cel de-al 41-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la Milton, în Massachussetts - SUA.

La 18 ani, a devenit cel mai tânăr aviator american din cadrul US Navy. A luptat în Al Doilea Război Mondial şi a supravieţuit doborârii avionului său de către japonezi în Oceanul Pacific.

După război, a făcut afaceri cu petrol şi a urmat o carieră politică, fiind ales în Camera Reprezentanţilor. A asigurat şefia CIA şi a fost vicepreşedinte al Statelor Unite în mandatele prezidenţiale ale lui Ronald Reagan (1981-1989).

A fost preşedinte al Statelor Unite în perioada 1989-1993. A murit în 2018,  la vârsta de 94 de ani, la câteva luni după decesul fostei sale soţii, Barbara.

Moartea sa a fost anunţată de fiul său George W. Bush, un alt fost preşedinte al Statelor Unite (2001-2009).

„Jeb, Neil, Marvin, Doro şi cu mine suntem întristaţi să anunţăm că, după 94 de ani remarcabili, dragul nostru tată a murit. George H.W. Bush a fost un om de cel mai înalt caracter şi cel mai bun tată pe care şi l-ar dori un copil. Întreaga familie Bush este profund recunoscătoare pentru viaţa şi dragostea lui, pentru compasiunea celor care l-au îngrijit şi s-au rugat pentru tata şi pentru condoleanţele prietenilor şi concetăţenilor noştri, se arată într-un comunicat difuzat de familia Bush.

12 iunie 1964: Nelson Mandela, militant al luptei împotriva apartheid-ului din Africa de Sud, a fost condamnat la închisoare pe viață

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut pe 18 iulie 1918, în Transkei, Africa de Sud. Originar din familia regală Thembu din Mvezo, Africa de Sud, a urmat studii juridice la Universitatea din Fort Hare și la Universitatea din Witwatersrand, în cele din urmă a practicat dreptul la Johannesburg.

S-a implicat intens în politica anticolonială și naționalistă africană, devenind unul dintre cei mai importanți activiști anti-apartheid din Africa de Sud.

În 1963, a fost arestat pentru rolul său de lider în mișcarea de eliberare împotriva apartheidului și pentru angajamentul său neclintit față de dreptul inerent al indivizilor de a trăi în libertate.

Pe 12 iunie 1964, Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viață. A fost închis pe Insula Robben, situată în largul coastei Cape Town.

Cum deținuții erau identificați după numărul și anul întemnițării, „46664” a devenit identificatorul definitoriu al lui Nelson Mandela.

Eliberare sa, în 1990, a devenit un punct de cotitură în peisajul politic al Africii de Sud, alimentând dezbateri cruciale și catalizând transformarea țării într-o democrație multirasială.

După ieșirea din închisoare, Mandela a continuat să susțină reconcilierea rasială în țara sa și a sprijinit inițiativele menite să vindece o națiune divizată.

Ca semn de recunoaștere a eforturilor sale neobosite, a fost ales președinte al Africii de Sud în 1994, deținând funcția până în 1999.

În 1993, a primit Premiul Nobel pentru Pace alături de fostul președinte sud-african Frederik Willem de Klerk. 

Formarea Bătrânilor în 2007, un grup independent format din lideri mondiali care își valorifică înțelepciunea și experiența pentru a promova pacea, a atenua suferința umană și a susține interesele comune ale umanității, se datorează eforturilor postpreședințiale ale lui Mandela.

A murit la vârsta de 95 de ani, la data de 5 decembrie 2013

12 iunie 1966: S-a născut cântărețul Adrian Enache

Adrian Enache s-a născut la Galați. A absolvit Școala Populară de Artă, iar în anul 1989 a participat la Festivalul de la Mamaia. 

În 1994 a lansat cu Monica Anghel, Vlad Fugaru și Aurelian Temișan imnul Campionatului Mondial de Fotbal, „Să fii cel mai bun”, pentru echipa națională, iar patru ani mai târziu a participat, alături de Marina Florea, Sanda Ladoși, Daniel Iordăchioae și Aurelian Temișan la selecția națională a concursului Eurovision cu melodia „E, e, iubire”. 

Din 1999, a devenit angajat al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, iar debutul său pe scenă a avut loc cu musicalul „Nota 0 la purtare”. 

„E o nebunie”, „Filme, trăim ca-n filme”, „Ești o simplă amintire” și „O singură noapte” sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute piese ale sale. 

12 iunie 2022: A murit criticul și istoricul literar Valeriu Râpeanu

Valeriu Râpeanu
Valeriu Râpeanu s-a născut la 28 septembrie 1931. Foto: Arhivă

Valeriu Râpeanu s-a născut la 28 septembrie 1931, iar în anul 1954 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București. 

Între 1954 și 1959 a ocupat funcția de redactor la Gazeta literară, iar între 1959-1962 a fost redactor la revista Luceafărul. Ulterior, a fost redactor și redactor-șef la Scînteia. Debutul editorial a avut loc în anul 1958, cu volumul „George Mihail Zamfirescu. Schiță monografică”. 

A fost recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române și cu Premiul Uniunii Scriitorilor. 

12 iunie 2022: A murit actorul american Philip Baker Hall 

Născut în Toledo, Ohio, Philip Baker Hall este cunoscut pentru rolurile interpretate în seriale precum „Seinfeld” și „Modern Family/ O familie modernă”. A debutat în anul 1970 cu filmul „Cowards”. Ulterior, a jucat în serialele: „Good Times”, „M*A*S*H” și în „Man From Atlantis”. 

Actorul a fost căsătorit de două ori. 

Din filmografia sa amintim: „Boogie Nights/ Jurnalul unei vedete de film porno”, „The Insider/ Scandal în industria tutunului”,, „Zodiac/ I se spunea Zodiac”, „Magnolia” și „50/50”. 

12 iunie 2023: A murit politicianul italian Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi a murit în urmă cu exact un an, la vârsta de 86 de ani, în Spitalul San Raffaele din Milano, unde fusese internat.

Fostul om de afaceri și premier italian suferea de leucemie.

Silvio Berlusconi s-a născut la 29 septembrie 1936, la Milano. A absolvit cu onoruri, în 1961, Facultatea de Drept a Universității de Stat din Milano. A intrat pe piața media în 1976, când a pus bazele postului de televiziune prin cablu Telemilano Cavo. Doi ani mai târziu, a fondat holdingul Fininvest, care, în timp, avea să includă numeroase companii din domenii precum alimentaţie, construcţii şi media, printre care grupul de televiziune Mediaset, notează Agerpres.

În 1980, Berlusconi a înfiinţat Canale 5, primul canal privat de televiziune din Italia cu acoperire naţională. Din 1986 şi până în 2017, a fost proprietarul clubului de fotbal AC Milan, care i-a crescut reputația atât pe plan național, cât și internațional.

În politică s-a lansat în 1993, ca fondator al partidului de centru-dreapta Forza Italia, al cărui preşedinte a fost până în 2009. Între 2009 şi 2013 a condus Partidului Poporul Libertăţii, iar în noiembrie 2013 a readus pe scena politică formaţiunea Forza Italia.

Silvio Berlusconi: FOTO Foto Getty Images
Silvio Berlusconi: FOTO Foto Getty Images

În 2009, revista Forbes l-a plasat pe Silvio Berlusconi pe locul 12 în topul celor mai puternici oameni din lume.

Berlusconi a fost membru al Camerei Deputaţilor din Italia în mai multe mandate, dar și membru al Parlamentului European, între 20 iulie 1999 şi 10 iunie 2001. La alegerile europarlamentare din 2 iulie 2019 a obţinut un nou mandat. 

La 1 august 2013, Curtea de Casaţie din Italia a confirmat pedeapsa cu închisoarea pentru Silvio Berlusconi pentru fraudă fiscală, după ce acesta fusese condamnat în primă instanţă şi în apel la patru ani de detenție.

Nu a fost nicioadă închis, deoarece legea italiană împiedică detenţia persoanelor cu vârste de peste 70 de ani.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite