Nouă ani de la moartea lui Nelson Mandela: cele 15 „porunci” ale sale

0
0

Astăzi se împlinesc nouă ani de la moartea lui Nelson Mandela, unul dintre cei mai importanți lideri politici de la nivel mondial, care și-a dedicat viața combaterii apartheidului.

Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani
Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani

Nelson Mandela s-a stins din viață pe data de 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani.

Naţiunea noastră a pierdut cel mai mare fiu al ei. Ceea ce l-a făcut mare pe Mandela a fost exact ceea ce l-a făcut pe el om. Am văzut în el ceea ce căutam în noi înşine. Dragi cetăţeni sud-africani, Nelson Mandela este cel care ne-a adus împreună, iar împreună ne vom lua rămas bun de la el”, declara la momentul decesului preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, din perioada respectivă.

Nelson Mandela a fost primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. Acesta a fost condamnat la trei decenii de închisoare pentru crezurile sale politice.

Nelson Mandela s-a născut la data de 18 iulie 1918 în Transkei, Africa de Sud. Pe Nelson Mandela l-a chemat, de fapt, Rolihlahla Mandela, fiind primul din familia lui care a mers la şcoală. El a studiat dreptul la Universităţile Fort. „Nelson Mandela este probabil ultimul erou pur-sânge de pe planetă. El este simbolul sacrificiului şi al dreptăţii, fiind venerat precum un sfânt de milioane de oameni. Viaţa lui Mandela constituie un model nu doar pentru vremurile noastre, ci pentru toate timpurile”, spunea biograful lui Nelson Mandela, Richard Stengel.

În Africa de Sud, apartheidul căpătase o formă juridică în 1948. Populaţia era clasificată în grupuri, urmărindu-se segregarea rasială. Persoanoanele care aveau o altă culoare nu aveau voie să voteze și să circule libere,.

Nelson Mandela s-a înscris în mişcarea de rezistenţă împotriva Partidului Naţional din Africa de Sud, cel care susţinea politicile de apartheid. Mandela a fost acuzat de trădare într-un proces care a durat cinci ani, între 1956 şi 1961 și a fost achitat.

La începutul anilor ’60, însă, Mandela a pus bazele aripii militare a Congresului Naţional African – formaţiunie cu revendicări anti-apartheid. Din această cauză a fost arestat în 1962 şi condamnat la cinci ani de închisoare. Concomitent, alţi membri ai Congresului Naţional African au fost arestaţi sub acuzaţia de tentativă de puci militar. Mandela a fost adus în faţa judecătorilor alături de colegii săi. Opt dintre aceştia, printre care se număra și Nelson Mandela, care avea vârsta de 44 de ani, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă.

A fost închis timp de aproape trei decenii

Nelson Mandela a fost închis timp de 27 de ani într-o celulă din închisoarea Robben Island, la 12 kilometri de Cape Town. Revoluţionarul s-a transformat în perioada de carceră într-un înţelept dornic de reconciliere şi într-un om de stat cumpătat. Acesta a fost transformat într-un simbol al mişcării de eliberare de sub apartheid. Nelson Mandela a fost eliberat la 11 februarie 1990, atunci când Congresului Naţional African a fost scos din ilegalitate, iar un an mai târziu, Mandela a devenit preşedintele Congresului Naţional African. În 1994, Nelson Mandela a devenit primul preşedinte democratic ales al Africii de Sud.

A rămas în funcţie până în anul 1999, când avea vârsta de 81 de ani. A continuat să fie o prezenţă vie în susţinerea cauzelor celor dezavantajaţi și a libertăţii. Nelson Mandela a avut şase copii şi a fost căsătorit de trei ori.

Acesta a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1993, împreună cu Frederik Willem de Klerk, care la acea vreme era, încă, preşedintele Africii de Sud. Argumentul a fost „pentru efortul lor de a încheia în mod paşnic regimul apartheid şi pentru curajul de a pune Africa de Sud pe temelii democratice”.

În anul 1999, Nelson Mandela a devenit cel mai important ambasador al Africii de Sud, dedicându-se campaniilor împotriva HIV/SIDA, flagel de care a decedat unul dintre fiii săi.

Ultimii ani din viață au fost marcaţi de o serie întreagă de probleme de sănătate, dar asta nu l-a împiedicat să contribuie la negocierile de pace dintre Republica Democrată Congo, Burundi şi alte ţări africane.

În anul 2004, la vârsta de 85 de ani, Mandela s-a retraa din viaţa publică, dedicând mai mult timp familiei şi prietenilor apropiaţi.

Cele 15 „porunci” ale lui Nelson Mandela

1. Curajul nu înseamnă absenţa fricii.

2. Fii cumpătat.

3. Deschide calea pentru ceilalţi.

4. Îndrumă-i stând în spatele lor.

5. Fii prezentabil.

6. Cel mai important este să ai un principiu-restul este doar tactică.

7. Descoperă binele din ceilalţi.

8. Cunoaşte-ţi adversarul.

9. Ţine-ţi rivalii aproape.

10. Trebuie să ştii când să spui „nu".

11. Gândeşte pe termen lung.

12. Dragostea face diferenţa.

13. Renunţarea este o altă metodă de a conduce.

14. Întotdeauna ia în considerare ambele variante.

15. Găseşte-ţi propria grădină.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri