12 ianuarie: 58 de ani de la criogenarea primului om, James Bedford, un profesor american de psihologie

0
Publicat:

Pe 12 ianuarie, în 1967, prima societate de cercetare în domeniul criogeniei experimenta tehnica sa revoluţionară pe o fiinţă umană, un profesor de psihologie care s-a oferit voluntar. Anul acesta, tot pe 12 ianuarie, se împlineşte un an de la moartea Lisei Marie Presley singurul copil al Regelui rock’n’roll Elvis Presley.

James Bedford a fost primul om criogenat, în urmă cu 58 de ani. Foto Facebook
James Bedford a fost primul om criogenat, în urmă cu 58 de ani. Foto Facebook

1628: S-a născut scriitorul Charles Perrault

Charles Perrault s-a născut la 12 ianuarie 1628 la Paris și a murit la 16 mai 1703. De profesie avocat, este cunoscut ca poet francez, prozator, dar mai ales ca autorul unor poveşti pentru copii precum „Motanul încălțat”, „Scufița Roșie” și „Tom degețelul”.  A fost membru al Academiei Franceze.

1876: S-a născut scriitorul american Jack London

Cunoscut mai ales pentru celebrul roman „Colţ alb”, John Griffith Chaney, care şi-a semnat toate romanele ca Jack London, a avut o viaţă plină de aventuri. A început să lucreze încă de la vârsta de zece ani când vindea ziare în stradă. A mai lucrat de asemenea, într-o fabrică de conserve şi a spălat geamuri.

Jack London. Foto wikipedia
Jack London. Foto wikipedia

La vârsta de 16 ani, Jack London era un adevărat aventurier: s-a alăturat unor răufamaţi, devenind un pirat al stridiilor. Acesta fura de la fermele de stridii din golful San Francisco pentru a le vinde într-o piaţă din Oakland. Aventura a durat până când barca sa, Razzle-Dazzle, a fost avariată.

În 1893, viitorul scriitor a devenit marinar pe un vas de vânătoare de foci care ajunge până pe coastele Japoniei. În urma acestei experienţe va scrie prima lui povestire, „Taifun în largul coastei Japoniei”.

Jack London a murit pe  22 noiembrie 1916,  în Comitatul Sonoma, California.

1866: A murit pașoptistul transilvănean Aron Pumnul

Aron Pumnul s-a născut la 27 noiembrie 1818, în satul Cuciulata, judeţul Braşov și a fost profesorul poetului Mihai Eminescu, care i-a dedicat o cunoscută poezie.

Aron Pumnul . Foto captură video
Aron Pumnul . Foto captură video

A debutat în publicistică în 1845, în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” şi a fost extrem de activ în viaţa socială, participând la evenimentele din timpul Revoluţiei de la 1848 din Transilvania.

În anul 1850, a publicat la Cernăuţi lucrarea de lingvistică „Convorbire între un tată şi-ntre fiul lui asupra limbei şi literelor româneşti”.

În anul 1866, la moartea sa, Mihai Eminescu i-a dedicat poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”.

1925: S-a născut compozitorul de muzică uşoară Laurențiu Profeta

Laurențiu Profeta a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi la Conservatorul de la Moscova. De asemenea, a absolvit Facultatea de Filosofie din Capitală.

Între anii 1949 şi 1953, Laurenţiu Profeta a îndeplinit funcţia de director adjunct al Societăţii Române de Radiodifuziune, apoi a condus Direcţia de muzică din cadrul Ministerului Culturii, între anii 1953 şi 1955, respectiv între anii 1959 şi 1961. Creaţia sa a cuprins mai multe genuri, în special muzică uşoară.

A făcut parte din jurii naționale și internaționale de concursuri muzicale, reprezentând Romania la Paris, Roma, Viena, Berlin, Praga, Bruxelles etc. şi a colaborat cu numeroşi solişti sau grupuri vocale din ţară.

Compozitorul Laurenţiu Profeta s-a stins din viaţă la vârsta de 81 de ani.

1967: James Bedford,un profesor american de psihologie, a devenit prima persoană criogenată din lume

Pe 12 ianuarie 1967 murea James Bedford, în vârstă de 73 de ani, în urma unui cancer la rinichi, care făcuse metastaze la plămâni. În loc să fie înmormântat sau incinerat, James Bedford a devenit primul om care a fost plasat în crioconservare, iar aniversarea acestui eveniment este numită Ziua Bedford în onoarea sa.

Profesorul de psihologie James Bedford este prima persoană din lume care a fost conservată în acest mod, după ce a dat curs unei oferte din partea Life Extension Society, prima organizație de criogenie din lume, care anunța: „LES se oferă să înghețe gratuit prima persoană care dorește și are nevoie de conservare criogenică”.

La moartea sa, circulația sângelui a fost menținută prin respirație artificială și masaj cardiac, în timp ce era răcit pe gheață, de cercetătorul în criobiologie Robert Prehoda, medicul și biofizicianul Dante Brunol și Robert Nelson, președintele Societății de Criogenie din Californi.

Aceștia i-au injectat corpul cu dimetil sulfoxid, o substanță chimică despre care se credea că ajută la conservarea organelor și țesuturilor, apoi au înghețat corpul cu gheață carbonică înainte de a-l transfera într-un mediu cu azot lichid, într-un vas dewar.

Astăzi, metodologia ar fi considerată rudimentară. Vitrificarea, care oferă beneficiile crioconservării fără daunele cauzate de cristalele de gheață, a fost introdusă abia în anii 1980. În plus, DMSO nu mai este utilizat ca atare și aproape sigur a deteriorat creierul lui Bedford iremediabil. Cu toate acestea, Bedford rămâne în crioconservare până în prezent, deși a fost mutat din primul său vas dewar. După 22 de ani, a fost transferat la un nou dewar, iar în prezent se află la Alcor Life Extension Foundation, potrivit cnet.com.

Anumite ţesuturi pot fi ţinute în viaţă, într-o stare de „animaţie suspendată” cum o numesc unii specialişti, prin aplicarea de substanțe chimice și răcirea la temperaturi sub zero grade, procedeul purtând numele de criogenie, crioprezervare sau crioconservare. Celulele sanguine și spermatozoizii, de exemplu, pot fi crioconservați în acest mod, pentru a fi reînviați la nevoie. De fapt, unele organisme, cum ar fi broaștele și virușii, pot supraviețui chiar și înghețului, reînviind atunci când sunt dezghețate.

Încă nu s-a stabilit dacă „reînvierea” este posibilă după criogenare, dar aceasta reprezintă o tehnologie extrem de utilă. De exemplu, cercetătorii de la UPMC Presbyterian Hospital din Pittsburgh, Pennsylvania, intenționează să testeze o formă pe termen scurt de „animație suspendată” pentru a ajuta la salvarea vieților pacienților în situații de urgență.

Iar dacă s-ar reuși crioconservarea pe termen lung, aceasta ar avea implicații majore pentru viitorul explorării spațiale, precum și pentru medicină.

Este posibil ca Bedford să nu poată fi readus la viață, dar el rămâne ca un monument al acestor obiective vaste, nici viu, nici mort din punct de vedere tehnic.

1976: A murit scriitoarea de romane poliţiste Agatha Christie

Scriitoarea britanică Agatha Christie, cunoscută pentru romanele polițiste, s-a născut la 15 septembrie 1890 la Torquay, în Anglia, și a murit la 12 ianuarie 1976 la reședința Winterbrook de lângă Wallingford, în Oxfordshire. 

Agatha Christie. Foto arhivă
Agatha Christie. Foto arhivă

Agatha Christie a fost căsătorită de două ori: prima dată în anul 1914 cu colonelul Archibald Christie și în anul 1930 cu arheologul Max Mallowan.

În anul 1920 a apărut primul său roman polițist „The Mysterious Affair at Styles”, însă succesul a venit odată cu romanul „The Murder of Roger Ackroyd”.

Considerată drept cea mai bine vândută romancieră din toate timpurile, despre Agatha Christie se spune că operele sale au fost traduse în peste 100 limbi din întreaga lume, iar vânzările au depăşit 2 miliarde de exemplare pe întreg mapamondul.

1939: S-a născut actriţa Rodica Tapalagă

Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, și a murit la 18 decembrie 2010, la București.

În anul 1959 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.

Pe scena Teatrului Național din Craiova a interpretat mai multe roluri precum: Eliza Doolittle din „Pygmalion”, Eleva din „Steaua fără nume”, Valia din „Poveste din Irkutsk” și Fata în albastru din „Celebrul 702”. Pe marele ecran a debutat în filmul „Alo?...Aţi greşit numărul!”.

Aceasta a fost distinsă cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România ACIN 1976 pentru rolul din „Tănase Scatiu” şi a primit, în anul 2001, premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Actriţa a murit în decembrie 2010.

1939: A murit celebra cântăreaţă română de operă Hariclea Darclée

Cântăreață română de operă, Hariclea Darclée, numită de-a lungul timpului, de presa naţională şi internaţională, „privighetoarea Carpaţilor”, „măiastra pasăre de basm”, „vocea începutului de secol”, „cea mai mare cântăreaţă a zilelor noastre'', s-a născut la Brăila, la 10 iunie 1860, fiind fiica moşierului de origine greacă Ion Haricli şi a Mariei Aslan, nepoata domniţei Mavrocordat.

Hariclea Darclée. Foto: captură video
Hariclea Darclée. Foto: captură video

Debutul internaţional a avut loc pe scena Operei Mari din Paris, la 14 decembrie 1888, cu rolul Margareta din „Faust”', încredinţat de marele Charles Gounod. Vocea deosebită şi interpretarea sopranei românce i-au adus consacrarea artistică, iar activitatea desfăşurată în perioada 1893-1910 a făcut-o cunoscută în întreaga lume.

Românca a fost considerată vreme de 25 de ani cea mai bună cântăreaţă de operă din lume. Perioada sa de glorie a durat din 1893 până în 1910. A cântat pe cele mai celebre scene din Paris, Berlin, Florenţa, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Monte Carlo, New York.

Repertoriul ei a cuprins peste 60 de titluri de opere ale unor celebri compozitori, între care: „Romeo şi Julieta”, „Norma”, „Traviata”, „Carmen”, „Aida”, „'Wilhelm Tell”, „Don Giovanni”, „Manon”, „Othello”, „Tannhauser”, „Tristan şi Isolda”, „Boema”, „Trubadurul”. Cântăreaţă de operă, lied, oratoriu, romanţă, artista a abordat şi lucrări inedite sau foarte rar cântate.

A renunțat la scenă la vârsta de 58 de ani, în 1918. Pentru meritele sale deosebite şi pentru succesul internaţional, românca a fost premiată cu medalia „Bene merenti” acordată de regele Carol I.

Hariclea Darclée a revenit în România în septembrie 1936. Și-a dorit să înfiinţeze o şcoală românească de canto sau să obţină un post la Conservator pentru a putea preda canto. Demersurile sale nu au avut succes, pentru că nu a primit nicun sprijin din partea statului român.

A murit în România, în 1939, atât de săracă, încât cheltuielile de înmormântare au fost suportate de Ambasada Italiei la Bucureşti.

1949: S-a născut scriitorul japonez Haruki Murakami

Haruki Murakami s-a născut la 12 ianuarie 1949 la Kyoto, în Japonia. În anul 1973 a absolvit cursurile Universității Waseda din Tokio.

Haruki Murakami. Foto arhivă
Haruki Murakami. Foto arhivă

Amintim câteva dintre operele sale traduse în română: „Pădurea norvegiană”, „Elefantul a dispărut”, „În noapte”, Dans Dans Dans”, „Kafka pe malul mării", „Iubita mea, Sputnik”, „Bărbaţi fără femei”, „La sud de graniţă, la vest de soare”.

1959: S-a născut solistul Per Gessle, membru al formaţiei Roxette

Per Gessle s-a născut la 12 ianuarie 1959, în Suedia, şi este un cântăreț de muzică pop, chitarist și compozitor.

În anul 1986 a fondat, alături de regretata cântăreaţă Marie Fredriksson, grupul Roxette, iar acum este membru al formației Gyllene Tider.

Până în luna februarie 2004, albumul „Mazarin” a obținut cinci discuri de platină în Suedia.

Până în anul 2008 a scos opt albume solo: „Per Gessle”, „Scener”, „Mazarin” și „Party Crasher”.

1990: Zi de doliu naţional în memoria eroilor Revoluției din decembrie 1989

12 ianuarie a fost zi de doliu național. Steagurile au fost arborate în bernă, s-au oficiat slujbe religioase în marile orașe ale țării și în sute de alte localități. Milioane de oameni au participat la mitingurile de doliu din toată țara.

La ora 12:00 s-au tras clopotele bisericilor din întreaga țară și au fost pornite sirenele fabricilor, în memoria martirilor Revoluției.

În aceeași zi, la București se desfășoară un miting în care se cere reintroducerea pedepsei capitale; cu acea ocazie eșuează încercarea lui Dumitru Mazilu de a prelua conducerea Consiliului FSN și a-l înlătura pe Ion Iliescu de la putere

2010: Cutremurul din Haiti a ucis peste 200.000 de oameni

La 12 ianuarie 2012, în Haiti s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,0 pe scara Richter şi cu epicentrul în imediata apropiere de capitala Port-au-Prince.

Numărul total de victime a fost estimat la 230.000 morți, 300.000 răniți și 1.000.000 de oameni rămași fără adăpost.

2020: A erupt vulcanul Taal din Filipine

Vulcanul Taal din Batangas, Filipine, a început să erupă la 12 ianuarie 2020. Peste 376.000 de persoane au fost evacuate, iar 39 de persoane au murit.

Erupţia vulcanului a provocat moartea a 39 de persoane. Foto Facebook
Erupţia vulcanului a provocat moartea a 39 de persoane. Foto Facebook

Din anul 1572 a Taal a erupt de 33 de ori. În urma erupţiei din anul 1911, 1.500 de persoane au murit.

Acesta este situat la 66 de kilometri de Manila și este unul dintre cei mai activi vulcani de pe insula Luzon.

2021: A murit actorul Bogdan Stanoevici

Bogdan Stanoevici s-a născut la 22 ianuarie 1958, la București, și a murit la 12 ianuarie 2021, din cauza COVID-19. În anul 1982, a absolvit U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”, dar ulterior s-a stabilit, prin căsătorie, în Franţa. În anul 2011 s-a reîntors în România.

Bogdan Stanoevici. Foto arhivă
Bogdan Stanoevici. Foto arhivă

Între 5 martie și 16 decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni în Cabinetul Ponta III, iar în perioada16 ianuarie 2015-decembrie 2015 a fost secretat de stat în Ministerul Culturii.

În februarie 2017-februarie 2020, Stanoevici a fost director general interimar al Circului Metropolitan (Globus) din București.

2023: A murit Lisa Marie Presley, singura fiică a lui Elvis Presley

Lisa Marie Presley, singurul copil al „Regelui” Elvis Presley, a murit pe 12 ianuarie 2023, la vârsta de 54 de ani. În dimineața acelei zile, ea fusese transportată de urgență la un spital din Los Angeles, după ce a suferit un stop cardiac la domiciliul ei.

Lisa Marie Presley a fost unica fiică a lui Elvis. Foto Gettyimages
Lisa Marie Presley a fost unica fiică a lui Elvis. Foto Gettyimages

Cu două zile înainte de moartea ei, ea apăruse alături de mama ei, Priscilla Presley, la ceremonia de decernare a Globurilor de Aur din Beverly Hills, California, unde actorul Austin Butler a câștigat Premiul pentru cel mai bun actor pentru interpretarea legendarului star rock-n-roll Elvis, în filmul cu același nume.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite