11 noiembrie: Ziua în care s-a născut actorul Ștefan Bănică senior

0
Publicat:

Pe 11 noiembrie, în 1918, se încheia Primul Război Mondial. În aceeași zi, dar în 1933, se năștea artistul Ștefan Bănică senior, iar în 1974, actorul Leonardo DiCaprio. Tot într-o zi de 11 noiembrie, în 1995, se stingea omul politic țărănist Corneliu Coposu.

1918 - încheierea Primului Război Mondial

Primul Război Mondial se termina la ora 11, în a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918.

Este data la care are loc semnarea Armistițiului de la Compiègne între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia încetează ostilitățile.

Germania recunoaște, între altele, caducitatea Tratatului de Pace de la București, fiind obligată să își retragă armata din România, potrivit Wikipedia 

1947 - Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare pe viață

Înzestrat cu tact și inteligență, Iuliu Maniu a fost înscăunat de Istorie drept unul dintre cei mai buni politicieni români. 

Iuliu Maniu, prim-ministru al României de trei ori. FOTO fototeca online a comunismului române
Iuliu Maniu, prim-ministru al României de trei ori. FOTO fototeca online a comunismului române

Prim-ministru al României de trei ori, a luptat pentru drepturile românilor toată viața și s-a luat la trântă pentru Ţară cu imperialismul, carlismul și comunismul.

Sovieticii i-au trasat un final teribil: a fost arestat și condamnat (la vârsta de 75 de ani) la „temniță grea pe viață“ găsindu-și sfârșitul paralizat pe un pat mizer de la închisoarea Sighet, pe 5 februarie 1953.

1933 - s-a născut Ștefan Bănică senior

Ștefan Bănică senior s-a născut pe 11 noiembrie 1933, la Călărași și a murit pe 26 mai 1995, la București. A fost un  artist desăvârșit: actor de teatru și film, dar și un foarte bun cântăreț. A absolvit studii la IATC, promoția 1955.

A fost fiul lăutarului Drăgan Constandache Bănică. Având înclinații artistice, a cântat în corul de copii de la radio, a jucat în spectacole de teatru pentru școlari.

Pe scena Teatrului Bulandra, Ștefan Bănică a evoluat alături de mari nume ale scenei românești. Opera sa e savurată oricând, indiferent de vârstă, fie că vorbim de vreo piesă de teatru, film sau melodie. A jucat mii de roluri, dar cele mai spectaculoase au fost rolurile alături de Stela Popescu cu care a realizat un cuplu comic în spectacolele de revistă și divertisment la televiziune.

De Ziua Mondială a Teatrului din 2016, Ștefan Bănică a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului (Cocor) și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului.

1950 s-a născut poetul  Mircea Dinescu

Poetul Mircea Dinescu împlinește 73 de ani. 

Mircea Dinescu. FOTO arhivă personală
Mircea Dinescu. FOTO arhivă personală

S-a născut la Slobozia, pe 11 noiembrie 1950.

Într-un interviu pentru Adevărul, Mircea Dinescu a povestit despre bunicul său Gheorghe Badea, „maistrul grădinar” al boierului Berceanu, de la care a moștenit  pasiunea pentru bucătărie.

„În bordeiul său de pe malul Ialomiţei, unde avea o grădină de zarzavat din care a trăit ca liber profesionist, am luat prima lecţie de gătit în clasa întâi: ardei iuţi copţi pe jar, batjocoriţi cu usturoi, cu ulei din seminţe de dovleac şi cu oţet de mere, lângă o pastramă de capră căţărată pe un munte de mămăligă. La 8 ani, vindeam în piaţă, ca ajutor al său, roşii numite inima boului, seminţe de flori şi bucheţele de busuioc. La 10 ani, m-am lăsat de negustorie, că începuse să-mi fie ruşine de fetiţele care veneau prin târg cu mamele lor, dar m-am răzbunat mai târziu, publicând volumul „Rimbaud negustorul“. Eram deja adolescent, când am fugit într-un suflet să-l anunţ că americanii, după care s-a tot uitat pe cer în speranţa că ne vor elibera, au ajuns pe Lună”, a mărturisit poetul.

Printre cărţile de poezie publicate de Mircea Dinescu se numără: „Elegii de când eram mai tânăr“ (1973), „La dispoziţia dumneavoastră“ (1979), „Democraţia naturii“ (1981), „Exil pe o boabă de piper“ (1983), „Moartea citeşte ziarul“ (1990), „Scaunul cu trei picioare“ (2019). Unele volume au fost traduse în germană şi franceză.

1962 - s-a născut actriță americană Demi Moore

Demi Moore și-a „pavat“ drumul, în anii '80, cu o serie de roluri în filme. După personajul Jackie Templeton din serialul „General Hospital“, cariera ei a explodat în 1990, cu rolul din „Ghost/Fantoma mea iubită“.

A fost omniprezentă pe ecrane pe tot parcursul deceniului, a primit premii și nominalizări, iar aparițiile sale în filme precum „Propunere indecentă“, „G.I. Jane “ și „A Few Good Men“ au transformat-o nu doar într-un star internațional, ci și în actrița cel mai bine plătită la Hollywood.

Viața sa nu a fost întotdeauna despre succes. Din contră, marile ei realizări profesionale au fost adeseori depășite de drame personale. 

Actrița împlinește 61 de ani.

1964 s-a născut actriță americană Calista Flockhart 

Calista Flockhart este cunoscută pentru rolul avocatei Ally McBeal din serialul omonim (1997 - 2002). 

Calista Flockhart împlinește 59 de ani.

1970 - s-a născut cântărețul și textierul de muzică folk și pop Pavel Stratan

Pavel Stratan s-a născut în localitatea Nişcani, raionul Călăraşi din Republica Modova. În 1983 a compus primele versuri, iar în 1996 a avut o primă experienţă scenică în calitate de scamator.

Stratan a absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

În 2002 a lansat, în Republica Moldova, primul album - „Amintiri din copilărie“ - ,  care a apărut şi pe piaţa românească în 2004. 

1974 s-a născut actorul american Leonardo DiCaprio

Leonardo Wilhelm DiCaprio împlinește 49 de ani. 

Actorul născut în  Los Angeles, California - SUA a fost nominalizat de șapte ori la Premiile Oscar și de zece ori la Premiile Globul de Aur, câștigând în 2004 Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o dramă pentru filmul The Aviator, și în 2013 Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un musical/comedie pentru rolul din filmul Lupul de pe Wall Street.

În  2016 a câștigat și un Glob de Aur pentru rolul din The Revenant: Legenda lui Hugh Glass, rol pentru care, în același an, i s-a decernat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor. Leonardo DiCaprio este si cofondator al echipei de curse auto de Formula E Venturi Grand Prix⁠, potrivit Wikipedia.

1995 a murit Corneliu Coposu, politician român, deținut politic

Se împlinesc 28 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu (născut în 1914), liderul opoziţiei din România postcomunistă, președinte al PNȚCD între 1990-1995.

Corneliu Coposu. FOTO arhivă
Corneliu Coposu. FOTO arhivă

Secretar al lui Iuliu Maniu, apoi secretar general adjunct al Partidului Naţional Ţărănesc, Coposu a fost arestat la 14 iulie 1947. În mai 1950, după trei ani de la  momentul arestării, printr-o decizie a MAI, pe baza decretului 6/1950, primeşte o condamnare de 24 luni, majorată apoi cu încă 24 luni.

Abia după şapte ani de detenţie este judecat şi condamnat de către Tribunalul Militar Bucureşti la 15 ani muncă silnică pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare” (art. 193/CP). 

Corneliu Coposu a trecut prin închisorile şi lagărele de muncă: MAI Bucureşti, Malmaison, Piteşti, Văcăreşti, Craiova, Jilava, Capu Midia, Bragadiru, Popeşti-Leordeni, Rahova, Gherla, Aiud, Râmnicu-Sărat. În iulie 1962, la expirarea pedepsei, i se stabileşte domiciliu obligatoriu în Bărăgan, în localitatea Rubla, până în 1964.

A fost primul lider politic român care a vorbit despre importanţa integrării ţării noastre în structurile euro atlantice şi despre faptul că trebuie să ne distanţăm de Răsărit. În aprilie '90 a spus că blestemul României ar fi ca după 20 – 25 de ani FSN să se afle să afle şi la stânga şi la dreapta eşichierului politic.

2004 - a murit Yasser Arafat, președintele Autorității Naționale Palestiniene 

Numeroşi palestinieni au acuzat Israelul - care a negat întotdeauna acuzaţiile - că l-a otrăvit pe Yasser Arafat. Însă a fost suspectată, de asemenea, o colaborare palestiniană în acest deces, pe fondul luptei pentru putere.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite