11 ianuarie: Ziua în care Ionel I.C Brătianu a fost ales președinte al Partidului Național Liberal

0
Publicat:

Pe 11 ianuarie 1943 s-a născut criticul și istoricul literar Florin Manolescu. Tot în această zi s-a născut poetul Leonid Dimov. De asemenea, în anul 1990 a fost înfiinţat Partidul Mişcarea Ecologistă din România.

Ion I.C Brătianu
Brătianu a fost de trei ori ministru de Interne. Foto: Muzeul Național Brătianu (Arhivă)

1909: Congresul Partidului Naţional Liberal l-a ales pe Ionel I.C. Brătianu ca preşedinte 

Ionel I.C Brătianu
Ionel I.C. Brătianu a fost de două ori ministru al Apărării Naţionale. Foto: Arhivă

Ionel I.C. Brătianu a devenit membru al Partidului Național Liberal în anul 1895. În cadrul Congresului Partidului Național Liberal, care s-a desfășurat la 11 ianuarie 1909, a fost ales ca președinte. Acesta a rămas în funcție până la sfârșitul vieții sale. 

La 2 octombrie 1913, Comitetul Executiv al Partidului Național Liberal a acceptat propunerea înaintată de Brătianu cu privire la reforma agrară ( exproprierea parțială a marii proprietăți) și electorală (colegiu electoral unic).  

Ionel I.C Brătianu a fost de cinci ori preşedinte al Consiliului de Miniştri, mai mult decât oricare alt om politic român, de trei ori ministru de Interne, de două ori ministru al Apărării Naţionale şi de două ori ministru al Afacerilor Externe. 

Acesta s-a remarcat, în special, ca prim-ministru al României interbelice.    

1926: S-a născut Leonid Dimov 

Leonid Dimov
Leonid Dimov s-a născut la 11 ianuarie 1926. Foto: Arhivă

Leonid Dimov s-a născut la 11 ianuarie 1926, la Ismail, Basarabia, și a murit la 5 decembrie 1987, la București. A fost poet și traducător român cu origini evreiești. 

În anul 1944 a absolvit Colegiul „Sfântul Sava” din București, continuându-și studiile la Facultatea de Filologie din București, însă a renunțat. 

A fost căsătorit de două ori, prima dată în anul 1948 cu Lucia Salam, iar a doua oară în anul 1959 cu Ana-Marina Voinescu. 

A fost redactor al revistei România literară. Dimov a murit în urma unui infarct. 

Amintim câteva dintre opere: „Versuri”( 1966), „Pe malul Stixului” (1968), „7 poeme”(1968), și „Carte de vise” (1969). 

1943: S-a născut Florin Manolescu, critic şi istoric literar 

Florin Manolescu s-a născut la 11 ianuarie 1943 la București. Între 1957-1961 a urmat cursurile Liceului „Gheorghe Șincai”, ulterior cursurile Facultății de Filologie, secția română-germană, a Universității din București. În anul 1968 și-a luat licența. 

Între 1968-1990 a fost asistent universitar, ulterior conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București. Între 1972-1974 a fost lector de Limba și literatura română la Universitatea din Dortmund.  

După debutul din anul 1965 în „Contemporanul”, a avut rubrici la următoarele revistele: „România literară”, „Argeş” și „Flacăra”. 

Debutul editorial îl reprezintă volumul „Poezia criticilor” (1971, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut).  

Florin Manolescu a murit la 13 decembrie 2015, la București. 

1990: S-a înfiinţat Partidul Mişcarea Ecologistă din România 

La 11 ianuarie 1990, a fost fondat Partidul Mișcarea Ecologistă din România, iar primul președinte a fost Toma George Maiorescu. 

În luna aprilie a anului 1990 a avut loc primul Congres al partidului, care a aprobat platforma MER cu care s-a participat la primele alegeri generale libere din luna mai 1990. 

În mai 1992 s-a desfășurat al doilea Congres al MER, care a aprobat Platforma-Program pentru participarea la alegerile generale din luna septembrie a anului 1992. 

Potrivit Platformei-Program și Statutului încuviințat de Congresul extraordinar din luna iunie a anului 1993, MER se caracteriza ca un partid ce aduna cetățeni români ale căror interese se împleteau cu idealurile doctrinei ecologiste privind echilibrul naţional, socio-economic şi spiritual. 

Partidul și-a încetat activitatea la 26 septembrie 1998. 

2013: A murit actrița Mariangela Melato 

Mariangela Melato s-a născut la Milano, unde a și urmat cursurile Academiei de Teatru. Apreciată ca fiind una dintre cele mai mari actrițe de teatru și cinema din Italia, Melato a lucrat în toate teatrele din Italia, cu cei mai mari regizori din Peninsulă, printre care Dario Fo, Luca Ronconi şi Luchino Visconti. 

În anul 1983 a fost membră a juriului Festivalului de Film de la Cannes. În 1989 a fost membră a juriului Festivalului de Film de la Veneția. 

Amintim câteva dintre premiile cinematografice obținute: „David di Donatello”, „Nastro d’Argento”, și un „Glob de Aur”. 

A jucat în „Flash Gordon”, „Swept Away” și „Love& Anarchy”. A murit la Roma. 

2016: A murit actriţa Melania Ursu 

Melania Ursu s-a născut la 16 iunie 1940, la Sibiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, promoţia 1961. 

Melania Ursu
Actrița Melania Ursu a murit la 11 ianuarie 2016. Foto: Arhivă

În perioada 1977-1979 a fost lucrat la Teatrul Național din Târgu Mureș. De asemenea, Melania Ursu a fost actriță a Teatrului Național din Cluj. 

Amintim câteva dintre filmele în care a jucat: „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, „Munți în flăcări”, „Iarba verde de acasă” și „Mere roșii”. 

Amintim câteva dintre premiile obținute de-a lungul carierei:  Premiul I de interpretare pentru rolul Alexandra din Travesti,  Premiul de interpretare feminină pentru rol Doamna Chiajna în filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” și Premiul de interpretare feminină pentru rolul din Pasărea Shakespeare. 

2019: Vizita la Bucureşti a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a Colegiului Comisarilor 

Jean Claude Juncker a vizitat capitala României pentru a marca preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România. 

De asemenea, Juncker a pus la îndoială capacitatea autorităţilor române de a conduce Uniunea Europeană în timpul celor şase luni de preşedinţie. 

  În același an, România a asigurat pentru prima oară de la aderarea la UE, președinția Consiliului UE. 

La sfârșitul celor șase luni, președinția română derulată sub motto-ul „Coeziunea, o valoare comună europeană” a însemnat 90 de dosare legislative finalizate, adoptarea unui număr de 84 de concluzii ale Consiliului UE și semnarea a 100 de acte legislative.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite