10 noiembrie: 14 ani de la moartea maestrului Gheorghe Dinică, actorul care a dat viață unor personaje memorabile
0Pe 10 noiembrie, în 1925, s-a născut actorul britanic Richard Burton, iar în 1940, în aceeași zi, România era lovită de un cutremur devastator. Tot pe 10 noiembrie, în 2009, a murit maestrul Gheorghe Dinică, iar în 2020 s-a stins un alt mare actor, Vladimir Găitan.
1483 s-a născut Martin Luther, scriitor și reformator religios german
Pastor și doctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză biblică la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521, potrivit Wikipedia. A murit în 1546
1508 - prima carte tipărită în Țara Românească
Prima carte tipărită în Țara Românească, Liturghierul slavon, a apărut din inițiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), fiind tipărită de călugărul Macarie.
1688 - S-a terminat tipărirea Bibliei în limba română
Textul Bibliei în limba română a fost definitivat din inițiativa lui Șerban Cantacuzino, domnul Munteniei.
1925 - s-a născut actorul britanic Richard Burton
Celebrul actor Richard Burton a fost nominalizat la Oscar de şapte ori, însă nu a primit niciodată distincţia.
Împreună cu Liz Taylor, a format unul dintre cele mai mediatizate cupluri. Relația lor a făcut obiectul a numeroase speculaţii pe scena hollywoodiană. Povestea lor a început în 1963, în timpul filmărilor pentru „Cleopatra“. Un an mai târziu, cei doi se căsătoreau. În 1974 au divorţat, însă despărţirea nu a durat prea mult, căci s-au recăsătorit în 1975.
Liz Taylor şi Richard Burton au apărut în 11 filme împreună şi s-au aflat în atenţia publicului pentru mult timp. „Am fost extrem de norocos toată viaţa mea, dar cel mai mare noroc a fost Elizabeth“, a scris Burton, în deschiderea jurnalului din 1968.
A murit în august 1984, din cauza unei hemoragii cerebrale, la fel cum a decedat şi tatăl său.
1940 - România a fost lovită de un cutremur devastator, cu epicentrul în Vrancea.
La 10 noiembrie 1940, un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter a zguduit România pentru 45 de secunde Epicentrul seismului a fost în zona Vrancea, la o adâncime de aproximativ 133 de kilometri.
Oraşele din sudul şi centrul Moldovei şi nord-estul Munteniei au suferit pagube materiale şi pierderi de vieţi omeneşti, oraşul Panciu fiind aproape complet distrus, precum şi penitenciarele de la Doftana şi Mărgineni. Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a fost cel mai puternic, ca energie eliberată, din secolul XX.
Seismul a fost resimţit puternic şi în Bucureşti, unde a produs importante distrugeri şi a provocat sute de morţii. Au fost afectate zeci de clădiri din Capitală, inclusiv monumente de arhitectură precum Ateneul Român, Teatrul Naţional, Opera, Banca Naţională, Casa de Depuneri ori Palatul Justiţiei.
Atunci s-a prăbuşit turnul complexului Carlton, un simbol al Bucureştiului interbelic şi una dintre cele mai moderne clădiri ale vremii, construit din beton armat pe 14 niveluri, înalt de peste 45 de metri. În clădire se aflau peste 200 de persoane în momentul cutremurului, majoritatea pierzându-şi viaţa.
Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morți și 4000 de răniți, majoritatea în Moldova.
Bilanţul total al cutremurului din 1940 nu a fost niciodată finalizat şi făcut public.
1945: s-a născut poetul român George Țărnea
George Tărnea a fost fiul basarabeanului Grigore Țărnea și al oltencei Maria Țărnea. S-a născut în Șirineasa, în acte fiind trecut Ghiorghe.
Supranumit poetul iubirii, George Tărnea a colaborat la numeroase reviste de literatură: România literară, Contemporanul, Luceafărul, Convorbiri literare, Astra, Tribuna, Steaua, Ateneu, Orizont, Tomis, Orizont literar, Timpul, Ramuri etc. A murit în 2003.
1970 s-a născut rapperul american Warren G
Warren G împlinește 53 de ani.
Rapper, DJ și producător american, Warren G (Warren Griffin III) este cunoscut pentru rolul său în ascensiunea rap-ului din West Coast din anii 1990, potrivit Wikipedia.
1977 - s-a născut actrița americană Brittany Murphy
A cunoscut faima în pelicule precum „Clueless", „Girl, Interrupted" şi „Drop Dead Gorgeous". În mai 2007, cu doi ani înainte de moartea sa, Brittany s-a căsătorit cu scenaristul britanic Simon Monjack.
Actrița murit în 2009 la doar 32 de ani, motivul real al morții sale fiind încă un mister. La începutul anilor 2000, Brittany slăbise mult, stârnind îngrijorări. Presa scria că ar fi fost dependentă de cocaină, dar actriţa a negat, spunând: "Nu, nu am încercat niciodată cocaină!", potrivit OK! Magazine.
2008 - NASA a declarat misiunea Phoenix încheiată
La peste cinci luni după aterizarea pe Marte, NASA a declarat misiunea Phoenix încheiată, după ce comunicarea cu modulul s-a pierdut.
2009 - a murit actorul Gheorghe Dinică
Pe 10 noiembrie 2009 România îl pierdea pe unul dintre cei mai mari artişti pe care i-a avut vreodată. Actorul fusese diagnosticat cu colecistită acută alitiazică flegmonoasă, şoc septic şi disfuncţie multiplă de organe, iar din această cauză avea insuficienţă respiratorie acută.
Maestrul Gheorghe Dinică (născut pe 1 ianuarie 1934) a rămas în conştiinţa publicului drept un actor desăvârşit. De-a lungul celor 75 de ani ai vieţii sale, a jucat în 73 de filme şi în mai multe piese de teatru, seriale de televiziune.
Actorul a mărturisit că s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1933, dar că în actele de stare civilă apare data de 1 ianuarie 1934.
Dragostea pentru film a venit, aşa cum se întâmpla în cazul copiilor din Bucureştiul interbelic, prin prezenţa la cinematografele Capitalei unde rulau filme cu monştrii sacri ai marelui ecran mondial.
La 23 de ani, în 1957, Gheorghe Dinică şi-a văzut visul cu ochii, fiind admis la IATC, după ce jucase în trupe de teatru (amatori) încă din 1954. A absolvit Institutul în 1961, la clasa marii actriţe Dina Cocea. În acelaşi an, a debutat în teatru cu rolul comisarului Goole din piesa de teatru „Inpsectorul de Poliţie”.
Doi ani mai târziu, debuta în cinematografie, în 1963, apărând în filmul „Străinul”.
Monumentalul Gheorghe Dinică a fost considerat tipul „băiatului rău”, care acţionează mereu cu zâmbetul pe buze. De departe, rolul legionarului Paraipan din filmele „Un comisar acuză” şi „Revanşa” l-au făcut celebru.
Rolul în care a intrat cel mai bine în pielea personajului este cel al avocatului Stănică Raţiu din ”Felix şi Otilia”, film inspirat de romanul ”Enigma Otiliei”.
A interpretat roluri memorabile şi în filme cu subiecte din viaţa muncitorilor şi ţăranilor și a dat viaţă pe marele ecran şi unor personaje de tipul „majordomului-confident”.
După Revoluţie, a revenit la rolurile de „băiat rău”, interpretând rolul unui traficant în „Liceenii în alertă”, rolul unui director de cinematograf în „Patul conjugal”, rolul unui ”protector al cerşetorilor ilegali” în ”Filantropica”.
Spre sfârşitul vieţii, în ciuda suferinţelor fizice care l-au afectat, actorul Gheorghe Dinică a fost admirabil în serialele „Inimă de Ţigan”, „Regina”, unde a jucat rolul lui Aurică Fieraru, un bulibaşă bătrân şi înţelept.
Ultimul rol al carierei sale a fost în serialul „Aniela”, în care maestrul Gheorghe Dinică a dat viaţă bătrânului general Grigorie Vulturescu.
2020 a murit actorul Vladimir Găitan
Vladimir Găitan s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava, și a murit la 10 noiembrie 2020, la București. Găitan a debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a interpretat roluri în piese precum „Trei surori”, „12 oameni furioși” și „Turnul de Fildeș”.
În anul 1969, a debutat în cinematografie în filmul „Reconstituirea”. De asemenea, a jucat și pe scena Teatrului Nottara în următoarele piese: „Întâlnire la Sunles” și „Îngeri de America”. În anul 2001, a devenit director al Teatrului Nottara.
A colaborat cu regizorul Sergiu Nicolaescu, care l-a distribuit în: ''Zile fierbinţi'' (1975), ''Accident'' (1976), ''Pentru patrie'' (1977), ''Ultima noapte de dragoste'' (1979), ''Duelul'' (1981), ''Întâlnirea'' (1982), ''Wilhelm Cuceritorul'', co-producţie franco-română (1982), ''Noi, cei din linia întâi'' (1985), ''Francois Villon - poetul vagabond'' (1987), ''Mircea'' (1988), ''Coroana de foc (1990), ''Oglinda - Începutul adevărului'' (1993), ''15'' (2005), ''Goldberg - Supravieţuitorul'' (2008), ''Poker'' (2010).
A jucat și în serialele și telenovelele: „Roberta", „Căsătorie imposibilă", „Daria, iubirea mea", „Cu un pas înainte", „Inimă de țigan", „State de România - Student la Sorbona".
În viața privată, Vladimir Găitan a trăit adevărate drame. Într-un interviu acordat în 2019 publicației OK” Magazine, el a spus că și-a dorit foarte mult copii. „Când am hotărât să facem copii, am avut un necaz foarte mare. Soţia a avut probleme grave de sănătate. Şi-am pierdut şapte copii – şapte sarcini, în diverse etape, chiar şi copil născut. Iar când a apărut fiul meu, Alexandru, preţul a fost extraordinar: soţia mea nu s-a mişcat din pat. Mi-am dorit atât de mult copii încât n-am conceput să fiu un tată sever“.
Vladimir Găitan a avut totuși doi urmași: fiul, Alexandru, care este finanțist la Londra și fiica, Gloria, care a urmat aceeași carieră precum tatăl ei.