1 octombrie: fotomodelul Catrinel Menghia împlinește 38 de ani VIDEO

0
Publicat:

La 1 octombrie 1855 a apărut ziarul „Steaua Dunării”, iar în anul 1921 s-a născut fotbalistul și antrenorul Angelo Niculescu. În aceeași zi, dar în anul 1956, s-a născut jurnalistul Cristian Tudor Popescu. 

Catrinel Menghia
Catrinel Menghia împlinește 38 de ani. foto hepta (Arhivă)

1 octombrie 1855: A apărut ziarul „Steaua Dunării”, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu 

Ziarul „Steaua Dunării” a fost principalul organ unionist în jurul căruia s-au strâns cei mai activi susținători ai Unirii Principatelor Române. A apărut la Iași într-o primă etapă, între octombrie 1855 și septembrie 1856. 

Din luna decembrie a anului 1856 și până în luna mai 1858, a apărut în limba franceză, la Bruxelles, sub numele de „L'Etoile du Danube”. Ulterior, a reapărut la Iași din luna noiembrie a anului 1858 până în luna noiembrie a anului 1860. La 2 ianuarie 1859 se unește cu „Zimbrul și Vulturul” și apare în locul lor „Steoa Dunărei. Zimbrulu și Vulturululu”. 

La acest ziar au colaborat Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi, Grigore Alexandrescu, Dimitrie Bolintineanu și C.A. Rosetti. 

1 octombrie 1921: S-a născut fotbalistul și antrenorul român Angelo Niculescu

Angelo Niculescu
Angelo Niculescu a murit la 20 iunie 2015. Foto: Arhivă

Angelo Niculescu a urmat cursurile Institutului de Cultură Fizică, ulterior activând ca profesor la Institutul de Educație Fizică și Sport. A fost președinte al Colegiului Central al Antrenorilor și președinte de onoare al Școlii Naționale de Antrenori. De asemenea, a publicat două cărți pe teme sportive: „Fotbal. Metode și mijloace de antrenament”, coautor Ion. V. Ionescu, și „Corabia cu 11 pasageri”. 

El a debutat ca antrenor la echipa de juniori a clubului Dinamo, în anul 1952. Între 1957-1959 a fost antrenor al echipelor Steaua Bucureşti şi Tractorul Braşov. Din 1959 şi până în 1962 a fost antrenor federal la FRF, ulterior a revenit la Dinamo, cu care a câştigat Cupa României (1964) şi titlul de campioană (1965). 

Angelo Niculescu, care a calificat şi a condus România la Campionatul Mondial din Mexic 1970, a murit la 20 iunie 2015, la vârsta de 93 de ani. 

1 octombrie 1924: S-a născut Jimmy Carter, al 39-lea președinte al SUA

Jimmy Carter
Jimmy Carter a primit în 2002 Premiul Nobel pentru pace. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Născut în orașul Plains, Georgia, James Earl Carter Jr., cunoscut sub numele de Jimmy Carter, a urmat cursurile Academiei Navale a SUA. Între 1946- 1953 a servit în cadrul forțelor navale, atât în flota din Atlantic, cât și cea din Pacific.  

În luna iulie a anului 1946 s-a căsătorit cu Rosalynn Smith. În anul 1953, după decesul tatălui său, a demisionat din serviciul naval și a revenit cu familia sa în Georgia. Apoi, a ocupat funcția de senator al statului Georgia. 

Jimmy Carter a ocupat funcția de președinte între 20 ianuarie 1977 și 20 ianuarie 1981. Printre realizările importante ale administrației sale în materie de politică externă se numără: acordurile de la Camp David, tratatul de pace dintre Egipt și Israel, tratatul SALT II cu Uniunea Sovietică și stabilirea relațiilor diplomatice ale SUA cu Republica Populară Chineză, conform www.jimmycarterlibrary.gov. 

În anul 2002 a primit Premiul Nobel pentru pace, îndeosebi pentru „deceniile sale de eforturi neobosite pentru găsirea unor soluţii pacifiste la conflicte internaţionale”. 

1 octombrie 1935: S-a născut cântăreața și actrița britanică Julie Andrews

Julie Andrews
Julie Andrews s-a născut în anul 1935. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Julie Andrews este cunoscută, în special, pentru interpretarea personajului Mary Poppins din filmul omonim, pentru care a fost și recompensată cu Premiul Oscar. A jucat în următoarele piese de teatru: „My Fair Lady” și „Camelot”. Ulterior, și-a etalat talentul și în „The Sound of Music/ Sunetul muzicii” 

Din 1959 și până în anul 1968 a fost căsătorită cu scenograful Tony Walton. Ulterior, din 1969 și până în 2010 cu regizorul Blake Edwards. 

Cu toate că din anul 1997 nu a mai putut cânta, din pricina unei intervenții chirurgicale la corzile vocale, Julie Andrews a continuat să joace în filme, a scris aproape 30 de cărți pentru copii și a publicat două cărți autobiografice de mare succes. 

Din filmografia sa amintim: „The Princess Diaries/ Prințesa îndărătnică”, „Relative Values/ Logodnă cu ghinioane”, „The Tamarind Seed/ Sămânță de Tamarin” și „Shrek 2”. 

1 octombrie 1956: S-a născut jurnalistul Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu s-a născut în anul 1956. FOTO Inquam Photos/ Bogdan Ioan Buda (Arhivă)

Născut la București, Cristian Tudor Popescu a urmat cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare din Capitală. A fost angajat al cotidianului „Adevărul”, iar din anul 1991 până în anul 1996 a ocupat funcția de redactor șef adjunct.  

Ulterior, din 1996 și până în 2005 a fost redactor-șef. În luna martie a anului 2003, a fost ales președinte al Clubului Român de presă, funcție din care a demisionat în luna noiembrie a anului 2006. 

A scris următoarele cărți: „Vremea Mînzului Sec”, „Imperiul oglinzilor strâmbe”, „România abțibild”, „Un cadavru umplut cu ziare” și  „Luxul morții”.  

1 octombrie 1985: S-a născut fotomodelul Catrinel Menghia

 Catrinel Menghia
Catrinel Menghia s-a născut în anul 1985. Foto: Arhivă

Născută la Iași, Catrinel Menghia este, de asemenea, cunoscută și sub numele de Catrinel Marlon. Ea a cochetat cu sportul și a fost campioană la juniori la atletism 400 m obstacole. La doar 16 ani, în timp ce se afla în Capitală, Menghia a fost descoperită de un agent de modelling. După jumătate de an, părinții au fost de acord ca tânăra să se mute în București pentru a avea o carieră în modelling. 

În luna noiembrie a anului 2001, Menghia a concurat la Ford Supermodel of the World Contest, unde a ocupat locul doi. Patru ani mai târziu, fotomodelul a fost imaginea brandului de lenjerie intimă Lise Charmel. În plus, Catrinel Menghia a defilat pentru principalele case de modă, inclusiv pentru Georgio Armani. 

În anul 2011 a urmat cursuri de actorie, iar în anul 2012 a debutat în filmul „Tutti i rumori del mare”. 

Din filmografia sa amintim: „Il racconto dei racconti/ Tale of Tales”, „Loro chi?”, „La porta rossa” și „La Gomera”. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite