Spaţiul cosmic a devenit domeniu operaţional militar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul John "Jay" Raymond este comandantul Forţei Spaţiale a SUA. Sursa: DoD.
Generalul John "Jay" Raymond este comandantul Forţei Spaţiale a SUA. Sursa: DoD.

Senatorul american Doug Jones a afirmat sâmbătă, 14 decembrie 2019, că a purtat o discuţie cu secretarul Forţelor Aeriene ale SUA, Barbara Barret, context în care au abordat locaţia probabilă a Comandamentului Forţei Spaţiale, noua categorie de forţe armate americane, actualele fiind acelea terestre, navale, aeriene, corpul infanteriei marine şi forţa destinată anihilării operaţiunilor cibernetice ostile SUA.

Senatul SUA urmează să aprobe marţi proiectul de lege privind alocarea a 738 de miliarde de dolari pentru apărarea ţării. Apoi textul va fi trimis preşedintelui Donald Trump, pentru semnarea acestuia. Anterior, acelaşi proiect de lege a trecut cu voturi majoritare, prin Camera Reprezentanţilor, unde atât republicanii, cât şi un număr relevant de democraţi au susţinut finanţarea defensivei SUA cu o sumă pe măsura provocărilor actuale şi a celor previzibile în anul 2020. 

Doug Jones a recunoscut că americanii sunt un pic în urma ruşilor şi chinezilor, într-o serie de privinţe, pe planul promovării tehnologiei militare de ultimă oră, dar prin suma alocată vor beneficia de fonduri semnificative toate cele şase categorii de forţe armate americane, inclusiv cea nouă, respectiv Forţa Spaţială. 

image

Tot senatorul Jones nu a exclus ipoteza că localitatea Huntsville, marcată pe harta de mai sus, ar putea deveni locul unde va fi sediul Comandamentului Forţei Spaţiale a SUA, deoarece s-a făcut un puternic lobby, la Congresul SUA, în această privinţă.

Generalul-locotenent Jon T. Thomas - care este comandantul adjunct al Comandamentului Mobilităţii Aeriene, aflat la Baza Forţelor Aeriene Scott, din Illinois şi care răspunde de transporturile aeriene strategice, având o flotă aeriană de 1.074 aeronave – a afirmat că Forţa Spaţială este necesară şi multe lucruri privind funcţionarea acesteia se vor lămuri în viitor. 

În urma înfiinţării Forţei Spaţiale se va institui postul de şef pentru operaţii spaţiale/CSO, care va informa direct pe secretarul Forţelor Aeriene ale SUA şi va deveni membru al Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore, de la Pentagon. 

image

Imagine sugestivă pentru modul în care un areal electronic american - https://www.nextbigfuture.com/ - care este interesat şi de spaţiul cosmic reflecta, în urmă cu 72 de ore, informaţia privind apariţia Space Force. 

Generalul John „Jay” Raymond este actualul comandant atât al Comandamentului Spaţial al Forţelor Aeriene, cât şi al Comandamentului Spaţial al SUA, un comandament unificat de luptă. 

În primul an, atribuţiile şefului pentru operaţii spaţiale/CSO pot fi îndeplinite de cel ce este comandantul Comandamentului Spaţial al SUA, care va trebui – în primii doi ani - ca să informeze periodic, la fiecare 60 de zile, Congresul SUA cu datele cuvenite privind implementarea misiunii şi evoluţia unităţii.

Se va institui şi un post de secretar asistent al Forţelor Aeriene pentru achiziţia celor necesare Forţei Spaţiale. Acest secretar asistent va conduce un Consiliu de achiziţii pentru forţele spaţiale şi, în 2022, va deveni factorul decisiv pentru achiziţiile utile noii categorii de forţe armate Space Force, unul axat pe supravegherea şi conducerea Centrului de sisteme spaţiale şi rachete, Oficiului pentru capacităţi rapide spaţiale şi Agenţiei de dezvoltare spaţială.

Va mai fi înfiinţat un post de asistent al Secretarului Apărării, pentru politica spaţială, acesta fiind un civil cu atribuţii aparte în cadrul Oficiului Secretarului Apărării pentru supravegherea luptelor spaţiale.

De la decizia preşedintelui Donald Trump de a fi structurată Forţa Spaţială a SUA, la operaţionalizarea acesteia mai este un drum lung, care include nu doar stabilirea locaţiei comandamentului acestei noi categorii de forţe armate americane, dar şi transferurile necesare de personal calificat, cel mai probabil, iniţial, de la Forţele Aeriene ale Statelor Unite.

Din acest motiv se va constitui un detaşament de circa 200 de experţi militari pentru a etapiza şi planifica operaţiunea de concretizare în teren a reperelor distinctive ale Forţei Spaţiale, aici fiind luate în calcul şi proiectul primei doctrine militare vizând acest nou spaţiu de ipotetică luptă şi discutarea caracteristicilor uniformelor militare specifice Space Force.

image

Conform informaţiilor date publicităţii de Pentagon, din momentul în care preşedintele SUA semnează proiectul de lege, Departamentul Apărării va avea trei luni la dispoziţie pentru a constitui personalul iniţial al Space Force, unul care va include 151 de specialişti militari de la Forţele Aeriene, 24 de la Forţele Terestre, 14 din Corpul Infanteriei Marine – ceea ce duce cu gândul la posibila materializare a sintagmei...infanteria stelară -, 9 de la Comitetul Întrunit al Şefilor de State Majore, Biroul Secretarului Apărării şi Comunitatea de Informaţii Militare. 

A fost realistă ideea preşedintelui Donald Trump de a înfiinţa Forţa Spaţială a SUA?

Răspunsul corect ar fi că decizia luată la Casa Albă pare să fi fost mai degrabă tardivă, dacă luăm în calcul că, în acest an, la Paris, şeful executivului francez a confirmat presei dorinţa ţării sale de a avea o forţă spaţială.

La Moscova sunt periodice demonstraţiile de forţă oratorică ale preşedintelui rus, însoţite de imagini surprinzătoare, pe ecrane mari, care indică o determinare clară pentru o Forţă Spaţială Rusă dotată cu o tehnologie ultramodernă.

Iar la Beijing, deşi opacitatea informaţională este conduita oficială, graţie imaginilor periodice difuzate de structurile de presă autorizate înţelegem cât de rapid s-a format şi acum este nu doar bine instruit, ci şi dotat adecvat, ceea ce ar putea fi numit detaşamentul precursor de cosmonauţi chinezi. Experţi cu o disciplină de tip militar, capabili să mânuie şi arme spaţiale în raport de interesele geopolitice ale Republicii Populare Chineze.

Cert este că următorii cinci ani par a fi decisivi, bine finanţaţi pentru a face operaţională Forţa Spaţială a SUA.

Indiscutabil este adevărul că apariţia Space Force va fi utilă marilor companii ce dau vitalitate industriei de apărare a SUA, deoarece comenzile de stat vor stimula producţia industrială, dar şi mărirea numărului celor specializaţi în tehnologie de luptă spaţială, precum şi atragerea unor importanţi investitori americani.

La ora actuală, declaraţiile unor oficiali militari şi civili, privind modul cum se va structura şi evolua Forţa Spaţială a Statelor Unite ţin de accesul diferit la documentele clasificate adoptate, care reglementează această nouă categorie de forţe armate ale SUA.

Există preocupări notabile şi în Forţele Armate Române privind utilitatea scrutării inteligente a spaţiului cosmic şi folosirea acestei perspective pentru consolidarea fluxului de informaţii necesar Apărării Naţionale, un motiv pentru care am abordat, pe micul ecran, la 6TV, cu trei seniori militari, Ion Alexandru Plăviciosu – venerabil amiral al forţelor noastre armate -, Aurel Cazacu – probabil cel mai experimentat inginer militar, ca manager pe piaţa de armamente - şi Marin Alniţei – colonel care a condus direcţia ce acum se ocupă de arealul spaţial – pentru a nuanţa ceea ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg afirma clar:

SPAŢIUL COSMIC A DEVENIT DOMENIU OPERAŢIONAL MILITAR.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite