Serviciile secrete americane sunt în alertă: trupele ruse, pregătite să atace Ucraina

Rusia continuă să concentreze trupe la graniţa cu Ucraina: diviziile de tancuri şi motorizate „Cantemir“ şi „Taman“ 

Serviciile secrete americane avertizează în legătură cu pregătirea unui atac al forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei. Potrivit CNN, posibilitatea ca regiunile din sud-estul Ucrainei să fie ocupate în viitorul apropiat a crescut mai mult ca niciodată. Rusia a concentrat masiv trupe la graniţa sa cu Ucraina, dispunând de suficiente forţe pentru un atac.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unor informaţii furnizate de serviciile de informaţii americane, în regiunile ruseşti Rostov pe Don, Kursk şi Belgorod s-ar afla deja 30.000 de militari ruşi. Atacul poate avea loc asupra regiunilor ucrainene Harkov, Lugansk şi Doneţk, după care este posibil un raid în Transnistria, se menţionează în mesajul semnat de membrii Comisiei pentru Apărare din Camera Reprezentanţilor a SUA, transmis preşedintelui american Barack Obama. Se mai menţionează că acţiuni similare au precedat atacul ruşilor în Cecenia şi Georgia.

Potrivit site-ului „Grani.ru“ citat de postul de radio Ecoul Moscovei, în regiunile Briansk şi Kursk sunt dislocate în special unităţi militare care au cele mai mari performante din punct de vedere militar. Este vorba despre diviziile de tancuri „Kantemir“ şi de motorizate „Tamansk“. Agenţia rusă Interfax anunţă că aviaţia militară rusă pregăteşte la Kuban acţiuni de lansare de rachete.

În ciuda asigurărilor primite din partea ministrului rus al Apărarii, Serghei Şoigu că Rusia nu va invada alte regiuni din Ucraina, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel a declarat că ruş continuă să-şi întărească forţele“, şi nu s-au mutat din apropierea graniţei fostei republici sovietice în ultimele zile.

Rusia a mobilizat aproximativ 100.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina, a afirmat joi preşedintele consiliului naţional de securitate ucrainean, un număr superior celui de peste 20.000 de persoane evocat de Statele Unite, relatează AFP.

"Aproximativ 100.000 de militari sunt staţionaţi la frontiera ucraineană. Ei sunt pregătiţi să atace de mai multe săptămâni", a declarat Andrei Parubi, în cadrul unui interviu acordat de la Kiev Consiliului Atlantic, un cerc de reflecţie cu sediul la Washington.

"Trupele ruseşti nu sunt numai în Crimeea, ele sunt de-a lungul întregii frontiere. Ele sunt în nord, est, sud", a afirmat Parubi.

"În fiecare zi, în fiecare noapte ne aşteptăm la un atac enorm pe teritoriul Ucrainei continentale şi ne pregătim pentru aceasta", a adăugat şeful consiliului de securitate naţională.

Potrivit Pentagonului, peste 20.000 de militari ruşi cu echipamente necesare unei operaţiuni militare se află în prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.

Un oficial american din cadrul Apărării a părut sceptic în faţa cifrelor evocate de Parubi. "Mi se pare prea mult", a mărturisit el pentru AFP, sub acoperirea anonimatului.

Primul preşedinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, avertizează că, dacă Rusia invadează teritoriul Ucrainei, aceasta ar putea declanşa al Treilea Război Mondial.

Într-un interviu pentru "Vocea Americii", Kravciuk a declarat că în cazul în care trupele ruse vor trece graniţa, războiul se va răspândi departe de frontierele Ucrainei.

Ex-preşedintele şi-a exprimat speranţa că presiunea internaţională va opri agresiunea rusă, după ce a fost ocupată Crimeea.

Potrivit lui Kravciuk, liderul de la Kremlin nu se va limita doar la Ucraina: „ El nu se va opri aici şi ar putea începe al Treilea Război Mondial".

Kravciuk, care înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost al doilea secretar al CC al Partidului Comunist din Ucraina, a lansat afirmaţii dure la adresa lui Putin, pe care şi-a aminteşte pe când era un simplu ofiţer KGB. Potrivit lui Kravciuk, Putin şi-a „însuşit cele mai proaste metode de lucru ale KGB-ului - servicul secret responsabil pentru represiune şi în ansamblu pentru răul generat de conducerea fostei URSS.

 

citeşte şi:

Scenariul din Crimeea se poate repeta în Transnistria

Pe măsură ce se apropie momentul semnării acordului de asociere UE-Republica Moldova, Moscova agită apele în regiunile rusofone din stânga Nistrului.

NATO va consolida prezenţa militară în Europa de Est, măsură luată ca reacţie la criza din Ucraina

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)  va spori prezenţa militară în Europa de Est ca reacţie la operaţiunile Rusiei în Ucraina, au anunţat miercuri seară preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi secretarul general organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen, informează AFP.

Cum a reuşit Rusia să inducă în eroare agenţiile de informaţii ale SUA şi să pătrundă pe ascuns în Crimeea

În ciuda sistemului performant de sateliţi, drone şi spioni ai SUA, unelte esenţiale ale agenţiilor de informaţii, oficialii americani au fost luaţi pe nepregătite atunci când peninsula Crimeea a fost invadată de forţele ruse. Responsabilii americani au admis că au subestimat tacticile Moscovei, iar evenimentele care au urmat au demonstrat că strategii ruşi s-au aflat cu un pas înaintea lor.

DOCUMENT Rusia intenţionează să anexeze toate regiunile ruseşti din Ucraina, inclusiv Kievul

Documentul ce dezvăluie planul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de ocupare a Ucrainei, elaborat de Consiliul Naţional de Securitate din Rusia încă în timpul protestelor de pe Euromaidan din Kiev, a ajuns în presa din Ucraina.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările