Pentagonul va retrage sute de militari din Africa pentru a se concentra pe China şi Rusia

Pentagonul va retrage sute de militari din Africa pentru a se concentra pe China şi Rusia

FOTO Getty Images

Armata SUA va retrage sute de militari din operaţiunile antiterorism din Africa în următorii ani pentru a susţine eforturile Pentagonului de a se concentra pe ameninţările din China şi Rusia, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Candice Tresch, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anterior, armata SUA a făcut o prioritate din a contracara China şi Rusia în noua strategie pentru apărarea naţională.

„Reducerea personalului militar va reprezenta mai puţin de 10% din cei 7.200 de soldaţi şi se va desfăşura pe parcursul următorilor ani”, a declarat Tresch.

Ea a adăugat că reducerile nu vor afecta operaţiunile antiterorism din ţări precum Somalia, Djibouti şi Libia.

În alte părţi, precum vestul Africii, operaţiunile vor trece de la „asistenţă tactică la consiliere, întâlniri, asistenţă şi împărţirea informaţiilor”.

Un oficial american, vorbind sub condiţia anonimatului, a declarat că reducerea va avea loc în următorii trei ani şi va include ţări precum Kenya, Camerun şi Mali.

Decizia Pentagonului vine în timp ce China şi Rusia caută să îşi mărească influenţa în Africa. În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a creat legături militare şi diplomatice puternice cu multe ţări africane. Rusia încearcă acum să recreeze acele relaţii.

De când naţiunile occidentale au sancţionat Rusia pentru anexarea Crimeei în 2014, Moscova a semnat 19 acorduri de cooperare militară în Africa precum cele cu Etiopia, Nigeria şi Zimbabwe, conform ministerelor de Externe şi al Apărării, precum şi presei de stat.

China a avut pentru mult timp o prezenţă economică importantă în Africa dar nu s-a implicat militar. Totuşi, anul trecut Beijingul a inaugurat prima bază militară din afara Chinei, în Djibouti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: