Mark Gitenstein, numit ambasador al SUA la UE. Diplomatul cu rădăcini româneşti a condus reprezentanţa americană în România între 2009-2012

Mark Gitenstein, numit ambasador al SUA la UE. Diplomatul cu rădăcini româneşti a condus reprezentanţa americană în România între 2009-2012

Mark Gitenstein

Preşedintele SUA Joe Biden l-a numit marţi pe Mark Gitenstein, un colaborator de lungă durată, în funcţia de ambasador la Uniunea Europeană, în timp ce administraţia sa încearcă să consolideze legăturile cu blocul comunitar european, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timpul administraţiei lui Barack Obama, Mark Gitenstein a fost deja ambasador într-o ţară membră a UE, România, de unde provin unii dintre strămoşii săi. El a încercat în special să lupte împotriva abuzului de putere şi în favoarea privatizării economiei în această tânără democraţie, notează AFP.
 
Joe Biden a promis că va consolida relaţiile cu aliaţii Statelor Unite şi a fost întotdeauna un susţinător entuziast al Uniunii Europene, spre deosebire de predecesorul său Donald Trump, sceptic faţă de instituţiile internaţionale şi care a salutat Brexitul.
 
Avocat de profesie, Mark Gitenstein a fost timp de 17 ani consilierul democrat al Comisiei judiciare a Senatului, unde a devenit un apropiat al lui Joe Biden, care conducea această instanţă.
 
El a lucrat în special cu viitorul preşedinte al SUA într-un moment cheie al carierei sale - respingerea de către Senat a lui Robert Bork, candidat ultraconservator la Curtea Supremă.
 
Mark Gitenstein urmează să fie confirmat de Senat, unde democraţii deţin majoritatea, dar unde republicanul Ted Cruz a întârziat nominalizările din cauza obiecţiilor faţă de poziţia lui Joe Biden cu privire la gazoductul Nord Stream 2.
 
Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România în perioada 2009-2012 a făcut parte din echipa de tranziţie a preşedintelui ales al SUA Joe Biden.  
 
Gitenstein a făcut parte şi din echipa de tranziţie a câştigătorului alegerilor din 2008. Ulterior, între 2016 şi 2019, a fost preşedinte al Fundaţiei Biden, un ONG educaţional înfiinţat de colaboratori apropiaţi ai actualului preşedinte ales al SUA cu scopul „de a explora modalităţile în care fiecare persoană – indiferent de venituri, rasă, gen, vârstă sau orientare sexuală – are dreptul să se aştepte să fie tratată cu respect şi să primească o şansă corectă la împlinirea visului american". 
 
Mark Gitenstein, avocat specializat în drept internaţional, are rădăcini româneşti - în timpul mandatului său în România a primit o copie după certificatul de deces al străbunicului tatălui său, care a fost găsit în Arhivele Naţionale de la Botoşani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările