Cu un pas mai aproape de viitorul din Star Wars: armata SUA a testat cu succes „raza morţii“

Cu un pas mai aproape de viitorul din Star Wars: armata SUA a testat cu succes „raza morţii“

Sistemul HELLADS a trecut cu succes de primele teste, urmând a fi încercat pe ţinte de teren FOTO DARPA via Daily Mail

O armă laser montată pe un vehicul aerian ne aduce din ce în ce mai aproape de viitorul reprezentat în filmul science-fiction Star Wars. Armata SUA a dezvăluit că a încheiat cu succes primele teste la un sistem ce prevede arme laser montate pe drone sau avioane de luptă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Agenţia Proiectelor Avansate de Cercetare în Apărare (DARPA), din cadrul armatei SUA, a dezvăluit că a încheiat primele teste ale unui sistem cu arme laser. Cercetătorii spun că aceste arme demonstrează „o putere extraordinară“ şi că sunt pe cale de a începe următoarea etapă a testărilor asupra ţintelor vii, notează „Daily Mail“.
 
Sistemul de Apărare cu Energie Laser lichidă (High-Energy Liquid Laser Area Defense System – HELLADS) va crea un laser destul de mic pentru a putea fi montat pe un avion. „Scopul programului HELLADS este să producă un sistem de armament laser de 150 de kilowaţi care este de zece ori mai mic şi mai uşor decât un laser actual cu o putere similară, putând fi integrat într-un vehicul aerian tactic pentru apărarea împotriva ameninţărilor de pe teren“, se arată în comunicatul DARPA.
 
 
Potrivit comunicatului oficial, testările secrete „au demonstrat o putere suficientă şi o calitate bună a razei, astfel încât se va trece la testele pe teren“.
 
Următoarea etapă a testelor laserului HELLADS va începe vara aceasta, într-un efort finanţat de DARPA şi de Laboratorul de Cercetare a Forţelor Aeriene americane. După testare, scopul este ca acest sistem să devină o capabilitate a armatei, pentru customizare, teste adiţionale şi tranziţia către modul operaţional.
 
Laserul a fost realizat de subcontractorul DARPA, General Atomics, şi va fi folosit pentru doborârea dronelor. „Dispozitivele, manevrate de om sau nu, ale duşmanului au devenit din ce în ce mai sofisticate, astfel luând naştere nevoia de un răspuns rapid şi eficient împotriva unor astfel de ameninţări“, spune DARPA.
 
Laserele de mare putere pot oferi o soluţie la această provocare deoarece au viteza şi puterea necesară de a contracara ameninţări multiple, se arată în comunicat. Totuşi, este posibil ca acest sistem să fie folosit şi în raidurile aeriene care vizează ţinte precise. 
 
Sistemele de armament laser oferă capabilităţi suplimentare şi pentru misiunile ofensive, adăugând o aţintire precisă cu o mică probabilitate de distrugeri colaterale“, conchid specialiştii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările