Biden aprobă un ajutor de până la 100 de milioane de dolari pentru refugiaţii din Afganistan. Foştii translatori ai forţelor aliate, vânaţi de talibani

Biden aprobă un ajutor de până la 100 de milioane de dolari pentru refugiaţii din Afganistan. Foştii translatori ai forţelor aliate, vânaţi de talibani

Translator afgan pentru trupele aliate

Preşedintele american Joe Biden a autorizat un ajutor de până la 100 de milioane de dolari, dintr-un fond de urgenţă, pentru acoperirea nevoilor ”neaşteptate” ale refugiaţilor, legate de situaţia din Afganistan, inclusiv pentru aplicanţii afgani de vize de imigraţie speciale, a anunţat Casa Albă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biden a mai aprobat alocarea a 200 de milioane de dolari, sub formă de servicii şi articole din stocurile agenţiilor guvernamentale americane, pentru acoperirea aceloraşi nevoi, potrivit Casei Albe.
 
Statele Unite se pregătesc să înceapă evacuarea miilor de solicitanţi afgani de vize de imigraţie speciale, care riscă acţiuni de retorsiune din partea insurgenţilor talibani pentru că au lucrat pentru guvernul american.
 
Primul lot de evacuaţi şi familiile acestora este aşteptat să fie transportaţi cu avionul înainte de sfârşitul lunii la Fort Lee, o bază militară americană din Virginia, unde vor aştepta procesarea finală a cererilor lor de vize.
 
Aproximativ 2.500 de afgani ar putea fi aduşi la această bază, situată la aproximativ 48 de kilometri de Richmond, a anunţat luni Pentagonul.
 
Administraţia Biden evaluează şi alte centre din Statele Unite şi din străinătate unde solicitanţii de vize şi familiile acestora ar putea fi cazaţi.
 
Vizele speciale de imigranţi sunt disponibile pentru afganii care au lucra ca translatori sau în alte funcţii pentru guvernul american, după invazia din 2001 condusă de SUA.
 
Joi, Camera Reprezentanţilor a adoptat o lege care va extinde numărul acestor vize cu 8.000.
 
Potrivit autorităţilor americane, sunt procesate 18.000 de astfel de cereri.
 
Un fost traducător al armatei americane din Afganistan, decapitat de talibani
 
Sohail Pardis, fost traducător al armatei americane în Afganistan a fost decapitat săptămâna trecută, în timp ce se îndrepta spre regiunea Khost, din apropierea capitalei pentru a se întâlni cu sora lui şi a sărbători împreună sfârşitul Ramadanului.
 
În timpul călătoriei cu maşina, Pardis, în vârstă de 32 de ani a fost blocat la un punct de control de către militanţii talibani, potrivit CNN. Cu doar câteva zile înainte, bărbatul povestise prietenilor săi că primeşte ameninţări cu moartea din partea talibanilor. Aceştia au descoprit că a lucrat ca traducător pentru armata Statelor Unite pentru o perioadă de 16 luni. "Îi spuneau că este spion pentru americani, că este ochii americanilor şi că este necredincios, iar pentru asta îi vor ucide şi pe el şi pe familia lui", a povestit colegul de serviciu al lui Sohail.
 
Pardis a încercat să accelereze în momentul în care a văzut gruparea talibanilor, însă fără succes. Sătenii care au asistat la incident au spus poliţiştilor că talibanii au tras focuri de armă înspre maşină, după care acesta a pierdut controlul. Bărbatul a fost apoi scos din vehicul şi decapitat. El a fost unul dintre miile de traducători afgani care au lucrat pentru armata SUA şi care se confrunta în ultima perioadă cu ameninţările talibanilor.
 
Într-o declaraţie oficială făcută luna trecută, talibanii au spus că nu ar face vreodată rău celor care au lucrat alături de forţele străine. Un purtător de cuvânt al talibanilor a negat că acesta a fost ucis de militanţi.
 
Aproximativ 18.000 de afgani care au lucrat pentru armata SUA au solicitat program de vize special pentru imigranţi, care le va permite să meargă în Statele Unite. În urmă cu doar câteva săptămâni, oficialii de la Casa Albă au declarat că lansează operaţiunea "Refugiul Aliaţilor", un efort de relocare a miilor de traducători afgani care au lucrat pentru SUA şi ale căror vieţi sunt acum în pericol. Procedurile vor începe săptămâna viitoare cu cei care au solicitat deja eliberarea vizelor.
 
SUA condamnă atacurile talibanilor împotriva foştilor translatori afgani
 
SUA condamnă atacurile talibanilor împotriva foştilor translatori afgani şi a altor afgani, precum şi pentru distrugerea infrastructurii, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, lansând un apel talibanilor să împiedice forţele lor să comită astfel de acţiuni, relatează Agerpres, conform Reuters.
 
„Condamnăm vehement atacurile ţintite, distrugerea infrastructurii vitale, precum şi alte atacuri împotriva populaţiei din Afganistan”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jalina Porter, într-o conferinţă de presă.
 
În acelaşi timp, autorităţile din Tadjikistan s-au declarat pregătite, vineri, să primească până la 100.000 de refugiaţi afgani, în timp ce talibanii susţin că au preluat controlul asupra unor zone vaste din Afganistan pe fondul retragerii forţelor SUA şi NATO de pe teritoriul afgan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările