Barack Obama justifică măsura de verificare a registrelor telefonice ale agenţiei Associated Press

Barack Obama justifică măsura de verificare a registrelor telefonice ale agenţiei Associated Press

Preşedintele american Barack Obama

Preşedintele SUA, Barack Obama, a justificat acţiunea procurorilor de solicitare a registrelor apelurilor telefonice ale agenţiei Associated Press, explicând că unele scurgeri de informaţii secrete în presă "puteau pune în pericol vieţile oamenilor", relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Obama a admis însă că este necesar să se ajungă la o stare de echilibru între imperativele siguranţei naţionale şi protejarea libertăţii de exprimare.
De asemenea, preşedintele a subliniat că are în continuare "încredere totală" în procurorul general Eric Holder.

Reince Priebus, preşedintele Consiliului naţional de conducere al Partidului Republican din SUA, a cerut demisia lui Eric Holder pe fondul scandalului referitor la monitorizarea registrelor telefonice ale jurnaliştilor agenţiei Associated Press.

Procurorul general Eric Holder a explicat marţi că autorităţile din SUA au decis monitorizarea apelurilor telefonice ale agenţiei Associated Press pentru că era un caz "foarte grav", care expunea riscurilor "cetăţeni americani", fiind vorba de informaţii despre un complot al reţelei Al-Qaida. "A fost vorba de scurgeri de informaţii privind un presupus complot orchestrat de reţeaua teroristă Al-Qaida, o situaţie dintre cele mai grave, dacă nu cea mai gravă de când lucrez în justiţia americană, din anul 1976", a explicat secretarul american al Justiţiei.

Agenţia de presă americană Associated Press a denunţat o "intruziune masivă şi fără precedent" a Departamentului Justiţiei, care a confiscat registre cu date privind conversaţii telefonice efectuate de aproximativ 100 de jurnalişti AP. Datele au fost obţinute de procurori, la începutul acestui an, de la companii de telefonie şi vizează convorbirile telefonice efectuate de jurnalişti AP în perioada aprilie - mai 2012.

Procurorii au recurs în mod legal la solicitarea registrelor de apeluri pentru depistarea unei surse - probabil un oficial din serviciile de securitate sau din cadrul Administraţiei federale - care a dezvăluit informaţii secrete despre dejucarea unui complot terorist organizat de o celulă Al-Qaida din Yemen. Datele colectate vizează în principal linii telefonice ale sediilor agenţiei AP din New York, Washington DC şi Hartford (statul Connecticut).

Potrivit CNN, mandatul de colectare a datelor privind registrele de apeluri a fost emis de procurorul general adjunct James Cole, dat fiind că procurorul general Eric Holder s-a recuzat. Într-o scrisoare deschisă adresată lui Eric Holder, directorul AP Gary Pruitt a denunţat "o intruziune masivă şi fără precedent" în activităţile unei companii media, explicând că ancheta ar viza un material jurnalistic publicat în mai anul trecut despre "o operaţiune CIA în Yemen care a împiedicat, în primăvara anului 2012, un complot al organizaţiei Al-Qaida ce avea ca scop detonarea unei bombe într-un avion cu destinaţia Statele Unite".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările