Associated Press: Influenţa Americii în epoca Trump, în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Influenţa globală a Americii este in cadere libera FOTO Getty Images
Influenţa globală a Americii este in cadere libera FOTO Getty Images

În sălile de întruniri NATO este şoptit şi pe holurile puterii din China este sărbătorit. În oraşele aliate SUA este deplâns şi la Kremlin este un lucru binevenit: după trei ani cu Donald Trump preşedinte, influenţa globală a Americii descreşte.

În mai multe interviuri acordate Associated Press, diplomaţi, oficiali străini şi analisti din numeroase ţări descriu o schimbare în ordinea mondială, în care Statele Unite au un rol mai puţin central.

Şi în multe feluri, acest lucru nu afectează Casa Albă. Trump a făcut campanie cu sloganul „America înainte de toate” şi spune că o Americă puternică va însemna şi o lume puternică.

„Viitorul nu le aparţine globaliştilor”, a declarat Trump la Adunarea Generală a ONU, din septembrie. „Viitorul le aparţine patrioţilor”.

Trump insistă că abandonează globalismul în favoarea relaţiilor bilaterale, mai benefice Statelor Unite.  Însă sunt semne slabe legate de acest lucru.

În schimb, statele odată aliate apropiate – Franţa, Egipt, Pakistan, Afganistan, Mexic, Turcia, Germania, şi altele – s-au îndepărtat tacit de Washington, în ultimii trei ani. 

Câteodată, această distanţare nu este atât de liniştită.

Într-o sală de recepţie de la Palatul Buckingham, în timpul recentului summit NATO, o cameră de filmat a surprins câţiva lideri europeni care zâmbeau în timp ce prim-ministrul canadian Justin Trudeau părea că-l ia peste picior pe Trump.

„Vedeai fălcile echipei lui pe jos”, a spus Trudeau, vorbind aparent despre întâlnirea sa cu Trump, în faţa unui grup în care erau liderii Franţei, Marea Britanie şi Ţările de Jos.

Trudeau a încercat rapid să-şi retragă cuvintele, spunându-le jurnaliştilor că el şi Trump „au o relaţie bună şi constructivă”. Însă filmarea care a apărut în presa din toată lumea a demonstrat diviziunea crescândă dintre Statele Unite şi aliaţii săi.

Acest lucru reprezintă o schimbare majoră. Timp de generaţii, America s-a văzut pe sine drept centrul lumii. La mine sau la rău, cea mai mare parte a restului lumii s-a raportat la SUA ca la colosul său – respectându-le, temându-se de ele şi apelând la Washington pentru răspunsuri.

„Noi suntem America”, a spus Madeleine Albright, secretar de stat în administraţia Clinton. „Noi suntem naţiunea indispensabilă”.

Aliaţii Americii privesc spre alte orizonturi

Cu siguranţă, America este încă o superputere globală. Însă acum, influenţa din ce în ce mai mică a ţării redeseneează profund harta geopolitică, deschizând calea celor mai mari adversari ai Washingtonului – Rusia şi China – pentru extinderea influenţei lor în multe state în care au fost privite cu suspiciune în trecut.

Statele care aveau o istorie îndelungată de prietenie cu SUA privesc acum în altă parte pentru alianţe, deseori către China sau Rusia.

La Islamabad, spre exemplu, unde SUA erau odată privite ca singurul jucător important, Guvernul pakistanez primeşte acum ajutor militar şi pregătire din partea Rusiei şi miliarde de dolari în investiţii şi împrumuturi din China. În Filipine, preşedintele Rodrigo Duterte încurajează legături mai strânse cu Beijingul, în ciuda tensiunilor legate de expansionismul din Marea Chinei de Sud. În Egipt, de multă vreme unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai SUA în Orientul Mijlociu, Cairo permite acum avioanelor militare ale Rusiei să folosească bazele sale şi cele două state au avut recent exerciţii aeriene militare comune. În Ucraina, care a încercat să obţină ajutor militar din partea americani de ani, pentru a respinge influenţa crescândă a Rusiei, loialitatea îndoielnică a lui Trump este privită ca responsabilă pentru crearea unui gol de putere periculos.

„Odată ce rolul SUA în Europa slăbeşte, influenţa Rusiei creşte inevitabil”, a spus Vadim Karasev, şef al Institutului de Strategii Globale de la Kiev. 

Sau mai este şi Franţa, ale cărei legături de prietenie cu America vin încă de pe vremea lui George Washington. Poate că mai mult decât oricare alt lider occidental, preşedintele francez Emmanuel Macron a exprimat că Europa ar trebui să privească spre Beijing, nu spre Washington, atunci când vine vorba despre rezolvarea problemelor precum războiul comercial sau ambiţiile nucleare ale Iranului. 

Vizita recentă a lui Macron în China a fost organizată parţial pentru a arăta că Uniunea Europeană nu mai are prea mare încredere în SUA.

Trump însă insistă că declinul american este o absurditate.

„Presa fake news face tot posibilul să minimalizeze vizita mea de mare succes la Londra, pentru NATO”, a scris Trump pe Twitter, după summit, adăugând că există doar „un respect profund” pentru Statele Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite