Şeful diplomaţiei americane: Germania discută modalităţi de a compensa Ucraina pentru pierderile cauzate de Nord Stream 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat american, Antony Blinken
Secretarul de stat american, Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Germania discută modalităţi de a compensa Ucraina pentru pierderile financiare pe care aceasta le va suferi din cauza finalizării unui gazoduct rusesc controversat susţinute de Berlin. Blinken a vorbit luni la audieri în Comisia pentru relaţii externe a Camerei Reprezentanţilor din Congresul de la Washington.

Gazoductul Nord Stream 2 va transporta gaze naturale din Rusia în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina şi se aşteaptă să lipsească Kievul de miliarde de dolari în taxe anuale de tranzit, dacă va fi finalizat.

Statele Unite precum şi multe ţări din Europa de Est s-au opus proiectului pe motiv că va accentua dependenţa Europei de resursele energetice ruseşti şi va submina economia şi securitatea Ucrainei. Luna trecută însă administraţia Biden a acceptat să renunţe la unele sancţiuni impuse pentru a bloca finalizarea conductei, în încercarea de a remedia relaţiile tensionate cu Germania aliată.

Blinken a spus la audieri că Germania vrea să discute despre cum poate fi ajutată Ucraina, iar Washingtonul şi Berlinul sunt „angajaţi activ” în acest efort.

Preşedintele american Joe Biden l-a invitat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să viziteze Casa Albă în această vară într-un gest de sprijin pentru Ucraina.

Biden a extins invitaţia în timpul unei discuţii telefonice cu Zelenski pe 7 iunie, a declarat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Într-un mesaj pe Twitter, Zelenski a spus că „aştepta cu nerăbdare” vizita şi că doreşte să discute modalităţi de „extindere a cooperării strategice” între Statele Unite şi Ucraina.

De doi ani de zile, de când a venit la putere, Zelenski încearcă să obţină o vizită la Casa Albă care în Ucraina are o mare greutate simbolică. Fapt remarcat şi de fostul ambasador american în Ucraina John Herbst , care comenta că în acest moment, în pierdere de popularitate acasă, vizita la Washington i-ar putea aduce lui Zelenski un important câştig de imagine.

Invitaţia preşedintelui Biden vine pe fundalul unor recente frustrări între Washington şi Kiev. Washington-ul a fost consternat de schimbările de conducere de la Naftogaz, compania de stat ucraineană din domeniul energiei, aflată în centrul celor mai mari scandaluri de corupţie ale naţiunii, precum şi de progresul lent al reformei.

Kiev-ul, pe de altă parte, şi-a exprimat public dezamăgirea că Biden nu s-a consultat cu Ucraina înainte de prima sa întrevedere în persoană cu preşedintele rus Vladimir Putin, programată pentru 16 iunie la Geneva. Totodată, Kiev-ul a fost dezamăgit şi de recenta decizie a administraţiei Biden de a renunţa la sancţiunile împotriva firmelor care termină de construit gazoductul Nord Stream 2, pentru a nu periclita relaţiile cu Germania. Gazoductul leagă Rusia direct de Europa occidentală prin Marea Baltică, evitând astfel tranzitul gazului prin Ucraina şi privând Kiev-ul de importante venituri din taxele pe acest tranzit, notează europa libera.

Ucraina şi-ar fi dorit de asemenea să fie invitată la summitul NATO care va avea loc pe 14 iunie la Bruxelles.

Ucraina depinde în mare măsură de sprijinul Statelor Unite pentru a contracara agresiunea Rusiei şi vrea să se alăture alianţei militare occidentale, lucru la care Kremlinul se opune cu tărie.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite