Războiul psihologic declanşat de agenţiile occidentale de spionaj împotriva „expertului” Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Agenţiile de spionaj occidentale poartă un război psihologic direct cu preşedintele rus Vladimir Putin, expert în războaie informaţionale, întorcând spre el propria tactică de ani de zile, relatează CNN.

SUA şi aliaţii săi înfăţişează tabloul unei armate ruse demoralizate şi disfuncţionale, care suferă pierderi devastatoare pe câmpul de luptă. Totodată, conturează o imagine de tensiuni politice în creştere la Kremlin - susţinând că liderul rus este izolat, prost sfătuit şi nu dispune de informaţii reale despre cât de rău merge războiul său de fapt.

Guvernele Occidentale îl opresc pe Putin să definească narativa războiului - au făcut asta şi înainte de invazie, când au evaluat corect ce făceau trupele ruse lângă graniţe, deşi mulţi experţi geopolitici insistau că nu e posibil ca Putin să invadeze Ucraina.

Liderul rus a fost pus într-o postură dificilă pentru cineva care a purtat mereu războaie informaţionale, amestecându-se în alegerile altor state. Iar faptul că evaluări desecretizate  remarcabil de precise au ajuns publice poate fi în special supărător pentru un fost ofiţer KGB. Pentru că asta lasă deschisă posibilitatea ca agenţiile occidentale de spionaj să aibă o pătrundere adâncă în efortul de război al Kremlinului şi politica internă rusă, ceea ce nu-l doar că îl înfurie pe Putin dar lărgeşte şi mult potenţiale  fisuri ale regimului său.

Un aspect al intrigii legate de confruntarea dintre SUA şi Putin, în contextul unghiurilor în care prezintă lucrurile serviciile, este că vin din surse şi metode acoperite, astfel că ar fi dificil de verificat independent acurateţea informaţiilor. Asta e şi ideea, pentru că nu doar cei din afara comunităţii de informaţii, ci şi ruşii sunt ţinuţi în suspans.

Această portretizare a războiului din Ucraina ca fiind un dezastru pentru Rusia vine în contextul scepticismului oficialilor occidentali  cu privire la susţinerile Moscovei cum că dezescaladează conflictul în regiunea Kievului. Probabil că forţele lui Putin doar caută acum să se repoziţioneze pentru reluarea unui asalt în forţă asupra estului Ucrainei, dar şi în alte zone.

Povestea internă a războiului

Ultimele zile au fost în special remarcabile în conturarea unui portret al războiului, ale cărui trăsături ies la iveală alături de detalii revelatoare cu privire la starea leadership-ului lui Putin.

Într-o luare de poziţie rară a unui şef de spionaj, Jeremy Fleming care conduce GCHQ (Government Communications Headquarters, o agenţie similară securităţii naţionale din SUA) a afirmat  că Putin a „judecat foarte greşit” războiul, rezistenţa poporului ucrainean şi capacitatea propriei sale armate, dezvăluind că „am văzut soldaţi ruşi care, în lipsa armelor şi cu moralul afectat, au refuzat să îndeplinească ordine, sabotându-şi propriul echipament şi chiar doborându-şi accidental propriile avioane”.

Aceeaşi imagine vine din SUA, după ce un oficial a dezvăluit pentru CNN că Putin este informat greşit de consilieri despre cât de rău merge războiul, dar şi despre impactul real al sancţiunilor asupra economiei. În acelaşi fel, directorul de relaţii publice al Casei Albe a afirmat public că aceşti consilieri sunt prea speriaţi să-i spună adevărul despre ce se petrece, astfel încât s-a creat o „tensiune stăruitoare” între Putin şi comandanţii militari.

Deşi a spus că aceste informaţii nu sunt o certitudine, multe dintre ele fiind încă în stadiul de speculaţii, Joe Biden a afirmat în faţa presei că Putin pare să se izoleze şi „există unele indicii că şi-a demis sau pus în arest la domiciliu unii consilieri”.

Dar care este scopul acestor evaluări declasificate ale serviciilor de informaţii?

În primul rând, este evident faptul că SUA nu vor să le lase ruşilor posibilitatea să creeze o versiune dominantă a narativei cu privire la război şi să apuce să dezinformeze chiar înainte ca invazia să înceapă.

Apoi, un tablou al unui război eşuat serveşte simultan mai multor obiective: menţinerea poziţiei dure occidentale faţă de Putin, ameliorarea moralului ucrainenilor ce opun rezistenţă asaltului rus, în timp ce oferă un mijloc politic liderilor vestici prin care să arate că abordările lor funcţionează inclusiv în ce priveşte opinia publică despre război.

În acelaşi timp, oferirea unei priviri de culise în dezorganizarea armatei ruse poate ajuta la acumularea presiunii politice interne asupra Kremlinului. Deşi autorităţile au tăiat accesul la informaţii reale inclusiv prin reprimarea mediei independente mai sunt destui tineri în Rusia, mai ales cei cu abilităţi tehnice, capabili să acceseze internetul şi platformele străine de ştiri.

Mai mult, trâmbiţele anunţând umilirea Rusiei pe câmpul de luptă ar putea sădi şi mai multă discordie în cadrul elitelor militare, politice şi de informaţii.

Informaţiile făcute publice în ultimele zile şi discutarea publică deschisă a situaţiei războiului au lăsat impresia că oficialii vestici ar încerca să i se adrese direct lui Putin şi consilierii săi, scrie CNN.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite