Oponenţii lui Putin, eliminaţi din manualele de istorie

Oponenţii lui Putin, eliminaţi din manualele de istorie

Manuale de istorie rusă FOTO Moscow Times

Celebrii oponenţi ai preşedintelui Putin, regretatul oligarh Boris Berezovsky şi fostul şef al gigantului energetic Yukos, Mikhail Hodorkovski, au fost scoşi din noile manuale de istorie contemporană, care vor fi introduse în sistemul de învăţământ, anunţă publicaţia Moscow Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

În februarie, liderul de la Kremlim a propus înlocuirea manualelor alternative cu un singur tip, agreat de autorităţile ruse. Criticii acestei măsuri au acuzat faptul că o singură ediţie a manualului de istorie- agreată de Kremlin- va fi similară cărţilor de istorie promovate de sovietici.

Paginile care acopereau perioada post-sovietică cuprindeau numele unor personaje influente din societatea rusă de după 1991, însă în ediţia de 80 de pagini agreată de Putin oponenţii săi au fost excluşi.

Berezovsky, puternica eminenţă cenuşie din economia rusească a anilor 90, a fost cel care l-a ajutat pe Putin să îi succeadă la putere lui Elţîn în 1999, însă în scurt timp relaţiile cu noul preşedinte s-au degradat şi fostul oligarh a emigrat în Marea Britanie. 

Din exil, Berezovsky a condus ofensiva faţă de liderul tot mai puternic, de la Moscova, iar decesul său inexplicabil din martie 2013 a ridicat o serie de suspiciuni.

Un alt magnat influent, Hodorkovski, cel care controla cea mai mare companie de petrol a Rusiei de la începutul anilor 2000. 

Critic vehement al politicilor preşedintelui Putin, Hodorkovski a fost închis pentru evaziune fiscală şi deturnare de fonduri în 2003, însă procesele sale au stârnit indignarea comunităţii internaţionale. Cazul lui Hodorkovski este considerat a fi un exemplu al reglărilor de conturi praticate de administraţia moscovită.

Protestele masive faţă de presupusele fraude electorale, care au scos zeci de mii de oameni pe străzi în 2011 şi 2012, nu vor fi nici ele consemnate în paginile dedicate evenimentelor contemporane.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările