La graniţa de est a UE a început controversatul exerciţiu militar ruso-belarus Zapad 2017. Vor fi implicate şi rachete nucleare VIDEO

La graniţa de est a UE a început controversatul exerciţiu militar ruso-belarus Zapad 2017. Vor fi implicate şi rachete nucleare VIDEO

Soldaţi ruşi

Exerciţiul militar comun rusă-belarus Zapad (Vest) 2017 a început oficial astăzi în Belarus, Marea Baltică, Rusia Occidentală şi în enclava Kalilingrad. Manevrele militare vor implica şi sisteme de rachete nucleare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Armata rusă organizează în fiecare an în această perioadă manevre de amploare într-o regiune din Rusia. Anul acesta, aplicaţiile se desfăşoară în Belarus, în enclava Kaliningrad şi în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. Cu alte cuvinte, în apropiere de Polonia şi statele baltice, care de la anexarea Crimeei în 2014 şi izbucnirea conflictului din estul Ucrainei au denunţat cu promptitudine Rusia ca pe o potenţială ameninţare pentru suveranitatea lor. 
 
Scenariul manevrelor ruse prevede contracararea unor "grupuri extremiste" care s-au infiltrat în Belarus şi în enclava rusă Kaliningrad dinspre trei ţări imaginare, dar uşor de identificat cum ar fi Lituania, Letonia şi Polonia.
 
"Toate exerciţiile ruse funcţionează pe acelaşi scenariu: desfăşurarea rapidă a trupelor ", ceea ce trebuie să demonstreze hotărârea armatei de a respinge inamicul, dar fără să se ia în considerare un atac iniţiat de Rusia, explică expertul militar independent rus Aleksandr Golţ. 
 
NATO va trimite trei experţi pentru a participa la "ziua distinşilor vizitatori" care va fi punctul culminant al exerciţiului militar programat să se încheie pe 20 septembrie.  Alianţa a anunţat însă că va urmări desfăşurarea exerciţiului militar cu ajutorul sateliţilor, dronelor de cercetare, navelor de recunoaştere.
 
Referindu-se la acest exerciţiu, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg  a declarat săptămâna trecută că "Alianţa va rămâne calmă dar va fi vigilentă". O serie de oficiali occidentali, inclusiv comandantul forţelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, sunt îngrijoraţi că aceste exerciţii militare pot fi utilizate ca un "cal troian" pentru a lansa incursiuni în Polonia şi în regiunile populate de vorbitori de limba rusă din Ţările Baltice. 
 
 Moscova se străduieşte să calmeze opinia publică internaţională în legătură cu aceste exerciţii, cu numele de cod Zapad-2017 ("Vest-2017"), la care a anunţat participarea a aproximativ 12.700 de militari timp de o săptămână de-a lungul graniţei cu Lituania şi Polonia.
 
Şeful statului major rus Valeri Gherasimov a asigurat la începutul lunii septembrie, într-o rară întâlnire la Baku, cu şeful Comitetului militar al NATO, cehul Petr Pavel, că aceste manevre erau planificate "de mult timp" şi nu "vizează o ţară anume". 
 
Unele ţări, cu Lituania şi Estonia în frunte, se îndoiesc de veridicitatea cifrelor prezentate de Moscova pentru exerciţiile sale militare şi menţionează "mai mult de o 100.000 de soldaţi" mobilizaţi între 14 şi 20 septembrie. 
 
"Rusia este capabilă să manipuleze cifrele cu mare uşurinţă, motiv pentru care nu doreşte observatori străini. Dar un efectiv de 12.700 de soldaţi anunţat pentru manevre strategice este ridicol", a comentat pentru AFP expertul militar independent rus Aleksandr Golţ, potrivit căruia adevărata cifră este cu toate acestea mult sub 100 000 de militari. 
 
Alianţa dispune în prezent de peste 4.000 de soldaţi desfăşuraţi în ţările baltice şi în Polonia.
 
Exerciţiile ruse Zapad-2017 se desfăşoară aproape în paralel cu exerciţii în Ucraina la care participă armata americană — ai cărei soldaţi au defilat în august la Kiev pentru prima oară — şi manevre în Suedia, unde sunt mobilizaţi aproape 19.000 de militari, care simulează un atac fictiv din partea unui "adversar mai mare şi sofisticat" .
citeste totul despre: