Kremlinul ar putea aranja procese în stilul Nürnberg bazate pe tribunalele celui de-Al Doilea Război Mondial

Kremlinul ar putea aranja procese în stilul Nürnberg bazate pe tribunalele celui de-Al Doilea Război Mondial

Kremlin Foto Shutterstock

Rusia va încerca să justifice invazia Ucrainei organizând procese spectacol pentru prizonierii de război, se tem analiştii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Veselia a început la doar câteva zile după ce rachetele au început să cadă asupra Ucrainei. „Pregăteşte-te pentru Nürnberg 2.0”, a scris un fost diplomat rus într-un mesaj pe WhatsApp. Invazia lui Vladimir Putin pentru a „denazifica” ţara a indicat întotdeauna o epurare şi procese spectacol. Acum, Moscova poate profita de această şansă. 

Pe măsură ce Rusia reţine sute de prizonieri de la oţelăria Azovstal din Mariupol, împuterniciţii săi din estul Ucrainei au propus organizarea unui „tribunal militar” inspirat de cel de la Nürnberg după cel de-Al Doilea Război Mondial, despre care observatorii spun că ar reflecta un proces spectacol în masă menit să justifice invazia Rusiei în Ucraina.

Un model ar putea fi procesul de la Harkov din 1943

„Plănuim să organizăm un tribunal internaţional pe teritoriul republicii”, a spus Denis Puşilin, liderul unui teritoriu controlat de ruşi din regiunea Doneţk. Un model ar putea fi procesul de la Harkov din 1943, a spus el, când armata sovietică a judecat, condamnat şi executat prin spânzurare trei germani şi un ucrainean. Fotografiile spânzurărilor au apărut în revista Life.

Nu este clar dacă Kremlinul va continua cu un spectacol atât de înfiorător, dar ideea a găsit susţinători în ministerul rus de externe şi printre parlamentarii de top care au declarat cu furie că nu ar trebui să existe schimburi de prizonieri ale soldaţilor capturaţi la Mariupol. Liderul Crimeei anexate a spus că un tribunal din estul Ucrainei ocupate de ruşi, unde autorităţile locale susţin pedeapsa cu moartea, va servi drept „lecţie pentru toţi cei care au uitat lecţiile de la Nürnberg”.

O denaturare orwelliană a limbajului postbelic al drepturilor omului

Semnalarea unui mare proces politic a stârnit temeri că Rusia este pe cale să treacă o altă graniţă înspăimântătoare în retrăirea celui de-al Doilea Război Mondial, simulând un proces juridic triumfător care ar păta moştenirea tribunalului de la Nürnberg. Un expert a numit-o o denaturare orwelliană a limbajului postbelic al drepturilor omului.

Ar fi „un proces politic al cărui scop este să prezinte o naraţiune specială despre război care să susţină argumentul despre denazificare pe care l-a prezentat Putin, care să susţină afirmaţia sa că Ucraina este condusă de nazişti şi care să susţină afirmaţiile sale că există legături directe între colaboratorii ucraineni din timpul celui de-al Doilea rRăzboi Mondial şi soldaţii ucraineni de astăzi”, a spus Francine Hirsch, profesor de istorie la Universitatea din Wisconsin-Madison şi autoarea cărţii Justiţia sovietică de la Nuremberg: O nouă istorie a Tribunalului Militar Internaţional după Al Doilea Război Mondial.

„Cred că va fi folosit pentru a încerca să prezinte ceea ce noi în Occident înţelegem ca o ficţiune, ca şi cum ar fi o realitate.”

Contra-procesul Rusiei

Cu un accent din ce în ce mai mare pus pe crimele de război ruseşti din Ucraina, inclusiv pe o anchetă internaţională privind masacrul civililor din oraşe precum Bucea, unii observatori cred că Moscova poate lansa un tribunal militar drept contra-proces pe măsură ce vor fi dezvăluite mai multe atrocităţi.

„Încearcă să creeze un contrabalans din cauza tuturor discuţiilor din partea Curţii penale internaţionale şi a acuzărilor ucrainene” pentru crime de război a spus Philippe Sands, profesor de drept la University College London.

„Bănuiesc că... creează o altă formă de pârghie pentru ceea ce va urma.”

Sands a făcut parte dintr-un efort aflat acum în discuţie de a forma un tribunal penal special care să judece Rusia pentru crima de agresiune, acuzaţie care a fost inventată iniţial la procesele de la Nürnberg din 1945-1946 de un avocat sovietic drept „crime împotriva păcii”.

El a spus că există o ironie în ceea ce priveşte adoptarea de către Rusia a unui proces în stilul Nürnberg, care ar ignora orice acuzaţie pentru declanşarea unui război ilegal împotriva Ucrainei.

„Pentru mine, crima de agresiune este inima care bate în toată această problemă”, a spus Sands. „Dacă Putin nu ar fi intrat în război, niciuna dintre celelalte crime nu ar fi avut loc”.

Ca parte a istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial, procesele de la Nürnberg rămân o problemă profund personală pentru Kremlin. Decizia de a propune un tribunal militar este o scufundare mai adâncă în ceea ce un fost consilier a numit „manie” istorică, în care termeni precum „denazificare” sunt văzuţi ca având potenţialul de a mobiliza publicul rus.

Kremlinul „crede că asta vrea publicul să vadă... să se simtă parte a istoriei”, a spus fostul consilier, care a lucrat cu Putin.

Istoria pare a fi izvorul atât pentru propaganda Kremlinului, cât şi pentru politica de stat. Nikolai Patruşev, şeful consiliului de securitate al Rusiei şi un aliat de top al lui Putin, a declarat într-un interviu săptămâna aceasta că politicile sale pentru „denazificarea” Ucrainei au fost exact aceleaşi ca în Germania nazistă în 1945. „Este fanatism”, a spus consilierul.

Procesele de la Nürnberg care au condamnat criminalii de război nazişti au reflectat diviziunile politice ale vremurilor. Reprezentanţii occidentali erau îngrijoraţi de faptul că sovieticii i-au tratat ca pe o repetare a propriilor procese spectacol din anii 1930. Judecătorii sovietici au fost îngroziţi când Winston Churchill a ţinut faimosul său discurs „cortina de fier” despre ameninţarea comunismului în timp ce procesul era în desfăşurare.

Rusia a folosit procesul ca un scut împotriva acuzaţiilor de crime sub Stalin. După ce Parlamentul European a condamnat în 2019 propaganda de stat rusă pentru „albirea crimelor comuniste şi glorificarea regimului totalitar sovietic”, Putin a respins declaraţia spunând că aceasta „contesta concluziile proceselor de la Nürnberg” şi ar putea „submina fundamentele întregii Europe postbelice”.

Acum există noi îngrijorări că Rusia ar putea folosi un tribunal modelat după un trecut glorios pentru a albi noua sa invazie în Ucraina.

„Dacă se întâmplă astfel de lucruri, trebuie să fim pregătiţi pentru asta, iar jurnaliştii trebuie să se gândească cu adevărat la cum să prezinte acest lucru”, a spus Hirsch. „Cum relataţi despre ceva despre care ştiţi că este actorie, dar este mortal?”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările