Tot mai multe ţări impun măsuri stricte de călătorie, din cauza variantei mutante de coronavirus din Africa de Sud. Anunţul Comisiei Europene

Tot mai multe ţări impun măsuri stricte de călătorie, din cauza variantei mutante de coronavirus din Africa de Sud. Anunţul Comisiei Europene

O nouă variantă de coronavirus, B.1.1.529, depistată în Africa de Sud, ce are mutaţii care ar putea să o facă rezistentă la sistemul imun, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală, stârneşte o mare îngrijorare, iar Israelul a decis deja să interzică orice călătorii din şi în Africa de Sud şi unele ţări vecine. O măsură similară este luată şi de Marea Britanie, iar Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Comisia Europeană propune, în strânsă cooperare cu statele mmembre (ale Uniunii Europene) să se activeze frâna de urgenţă în vederea întreruperii călătoriilor aeriene provenind din regiunea Africii australe, din cauza variantei B.1.1.529”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter von der Leyen.

Ea nu a precizat câte ţări din sudul Africii sunt vizate.

 

 

Comisia urmează să prezinte o propunere reprezentanţilor statelor membre UE în cadrul unei reuniuni prevăzute vneri.

Consiliul European - instituţia care reprezintă statele membre UE - este cea care adoptă o astfel de recomandare.

„Situaţia este pe cale să evolueze foarte rapid. Noi vrem să ne asigurăm că facem maximum pentru a încetini răspândirea acestei variante”, declară AFP un purtător de cuvânt al Comisiei.

Germania va declara Africa de Sud „zonă cu variante de virus”, vineri, a declarat o sursă a Ministerului Sănătăţii, citată de Reuters.

Israel, prima ţară care a impus restricţii

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, au anunţat joi oamenii de ştiinţă sud-africani, care detectaseră anterior varianta Beta, una dintre cele patru variante etichetate drept „îngrijorătoare” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă din Africa de Sud s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie a ţării, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă şi în celelalte opt provincii ale ţării.

Ca urmare, premierul israelian Naftali Bennett a anunţat joi seara că Africa de Sud şi câteva ţări vecine au fost adăugate pe lista ţărilor din zona roşie, interzicând practic israelienilor să călătorească în şi din aceste ţări, relatează Haaretz. Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Eswatini au fost plasate pe lista „roşie”, alături de Africa de Sud. Oricine vine din oricare dintre aceste ţări şi nu este cetăţean sau rezident israelian nu va avea voie să intre în ţară.

Călătorilor israelieni care se întorc din aceste ţări li se va ordona o carantină obligatorie de şapte zile într-o instituţie de stat, indiferent de statutul de vaccinare, şi vor putea să plece numai după două teste PCR negative. Pasagerii care refuză să se testeze vor trebui să rămână în carantină timp de 14 zile.

Este luată, de asemenea, în considerare o eventuală măsură de suspendare a tuturor zborurilor către şi dinspre Africa de Sud şi ţările vecine, dar nu a fost anunţată încă o decizie în acest sens.

Marea Britanie instituie restricţii de călătorie pentru şase ţări

Şi oamenii de ştiinţă britanici se tem că este cea mai îngrijorătoare variantă de coronavirus identificată până acum şi au cerut introducerea imediată de noi măsuri, astfel că Africa de Sud şi alte câteva ţări vor fi incluse de vineri pe o listă roşie cu restricţii de călătorie în Anglia.

Ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a declarat că începând de vineri, de la ora 12:00 GMT, şase ţări vor fi plasate pe „lista roşie”, iar zborurile către Londra vor fi temporar interzise. Este vorba despre Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini şi Zimbabwe.

Astfel, începând de vineri, de la ora 12:00, rezidenţilor din afara Marii Britanii şi Irlandei li se va interzice intrarea în Anglia dacă au fost în cele şase ţări în ultimele 10 zile.

Pe de altă parte, orice rezident britanic sau irlandez care soseşte din aceste ţări duminică, după ora 04:00, va trebui să stea în carantină într-un hotel, iar cei care se întorc înainte de această oră vor fi rugaţi să se izoleze la domiciliu.

Cei care s-au întors în ultimele 10 zile sunt rugaţi să facă un test PCR.

Un expert a descris varianta B.1.1.529 drept „cea mai gravă” pe care a văzut-o până acum şi există îngrijorarea că are potenţialul de a eluda sistemul imunitar, relatează BBC.

Varianta secvenţiată în Africa de Sud are un număr semnificativ de mutaţii, „poate dublu faţă de numărul de mutaţii pe care l-am văzut în varianta Delta”, a spus ministrul britanic al sănătăţii.

Germania şi Italia urmează să refuze, începând de vineri seara, intrarea pe teritoriile lor a călătorilor străini din sudul Africii

Germania urmează să refuze intrarea pe teritoriul său a unor călători străini care provin din Africa de Sud, a anunţat vineri ministrul german în exerciţiu al Sănătăţii Jens Spah, relatează AFP.

Această măsură, care urmează să intre în vigoare vineri seara, vizează Africa d Sud şi „probabil ţările vecine”, a precizat Spahn.

Numai certăţenii germani urmează să fie autorizaţi să intre în Germania şi să fie plasaţi în carantină, timp de 14 zile, chiar dacă sunt vaccinaţi.

„Ultimul lucru de care avem nevoie acum este să se introducă o nouă variantă (SARS-CoV-2), care să cauzeze şi mai multe probleme”, a subliniat Spahn.

Italia a anunţat o măsură similară, vizând sosiri din Africa australă, o decizie pe care vrea să o generalizeze Comisia Europeană (CE).
 

Franţa suspendă ”imediat”, pe o perioadă de cel puţin 48 de ore, sosiri din şapte ţări din sudul Africii

 
Franţa suspendă imediat sosirile din şapte ţări din Africa australă - inclusiv din Africa de Sud -, după ”descoperirea unei noi variante a (noului) coronavirus deosebit de îngrijorătoare”, anunţă vineri Guvernul, în timp ce Europa se închide treptat din această cauză, relatează AFP.
 
Această măsură - care se ”aplică pe o perioadă de cel puţin 48 de ore” vizează totodată călători care provin din Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mzambic, Namibia şi Eswatini.
 
”Persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile într-unul dintre aceste state sunt invitate să semnaleze acest lucru autorităţilor şi să efectueze cât mai rapid un test de depistare RT-PCR”, îndeamnă Matignonul.
 

Ţările asiatice au înasprit restricţiile

Ţările asiatice s-au grăbit să înăsprească restricţiile, vineri, după ce o nouă variantă de coronavirus, posibil rezistentă la vaccinuri, a fost detectată în Africa de Sud. Singapore şi India au anunţat controale mai stricte la frontieră şi testare COVID-19 mai riguroasă.

Varianta, numită B.1.1.529, a fost găsită şi în Botswana şi Hong Kong, potrivit Agenţiei pentru Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie. Alarmată de variantă, Marea Britanie a interzis temporar zborurile din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho şi Eswatini începând de vineri.

De asemenea, guvernul japonez a decis să înăsprească controalele la frontieră pentru vizitatorii din Africa de Sud şi din alte cinci ţări africane.

Germania va declara Africa de Sud „zonă cu variante de virus”, vineri, a declarat o sursă a Ministerului Sănătăţii, citată de Reuters.

Decizia, care va intra în vigoare de vineri seara, impune companiilor aeriene să opereze zboruri doar cu cetăţeni germani din Africa de Sud, potrivit sursei. Germanii care se întorc, chiar şi cei care sunt vaccinaţi, vor trebui să stea 14 zile în carantină.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările