Summit antinuclear la Washington

Ucraina, Canada şi Chile au anunţat că renunţă total la rezervele lor de uraniu ultraîmbogăţit. Ele au răspuns apelului preşedintelui american, Barack Obama, făcut în cadrul summitului pentru dezarmare nucleară ce a reunit 47 de ţări, luni şi marţi, la Washington.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, americanii preferă ca "materialul nuclear să fie trimis în SUA, unde s-ar afla în siguranţă, decât să fie vulnerabil în faţa teroriştilor, în alte părţi ale lumii".

Anunţul Ucrainei, care deţine o cantitate mare de material nuclear (circa 90 de kilograme), a reprezentat cea mai mare victorie a summitului iniţiat de Obama. În urma întrevederii  dintre liderul american şi cel ucrainean, Viktor Ianukovici, Casa Albă a anunţat că va furniza asistenţă tehnică şi financiară  pentru ca Ucraina să se debaraseze de materialul nuclear până în 2012 şi că SUA e o posibilă destinaţie. Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat însă pentru CNN că destinaţia "ar putea fi Rusia".

Probleme nerezolvate

Programul nuclear al Pakistanului este sursă de îngrijorare la Washington. Preşedintele Obama susţine că a avut discuţii "încurajatoare" cu premierul pakistanez Yousaf  Raza Gilani, însă Pakistanul  a refuzat să renunţe la uraniul său ultraîmbogăţit.

Noi imagini din satelit relevă trei noi instalaţii nucleare în construcţie în Pakistan şi un mare risc din punct de vedere al securităţii, zona fiind una dintre cele mai violente ale lumii.  Agenţia de Energie Atomică a ONU (AIEA) a documentat 18 cazuri de furt sau pierdere de uraniu ultraîmbogăţit sau plutoniu în întreaga lume.  

Un alt scop al lui Obama era de a obţine acordul Chinei şi al Rusiei pentru noi sancţiuni impuse Teheranului pentru programul nuclear. Liderul rus, Dmitri Medvedev, şi-a reiterat însă opoziţia, declarând pentru ABC că "nu există un consens pentru sancţiuni împotriva industriei petroliere iraniene". 

Preşedintele chinez,  Hu Jintao, a promis să participe la discuţii privind noi sancţiuni, dar nu a făcut niciun angajament ferm.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările