Previziuni. Cum se anunţă anul 2022 în plan geopolitic şi economic INFOGRAFIE
0După luni de devastare, când pandemia de COVID-19 era la apogeu, economia globală a început să-şi revină cu o vigoare neaşteptată, deşi încă în mare parte perturbată de probleme în lanţul de aprovizionare. Dar victoria e departe, deoarece îngrijorările persistă asupra revenirii economice în 2022, scriu analiştii de la Bloomberg Economics.
Covid-19 şi inflaţia
Prima îngrijorare o reprezintă COVID-19, evident. Încă este prea devreme de estimat pagubele pe care le-ar putea produce varianta Omicron, dar este cert că se răspândeşte foarte repede. În plus, nu suntem la adăpost de apariţia altor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, poate mai virulente, ceea ce ar putea forţa continuarea restricţiilor de sănătate, chiar mai dure pe alocuri.
A doua îngrijorare este inflaţia. Favorizată mai ales de creşterea preţurilor la energie, inflaţia este în creştere de câteva luni şi nu dă niciun semn că ar slăbi. Preţurile au crescut în întreaga UE. Aşadar, revenirea puternică a consumului în vară ar putea să se diminueze rapid.
Analiştii economici de la Bloomberg se arată îngrijoraţi şi de o potenţială schimbare de macaz a statelor, care, după politicile de tipul „orice ar fi”, ar putea lua în calcul să compenseze cu măsuri de austeritatea şi să încetinească astfel reluarea creşterii.
Spre deosebire de Bloomberg, analiştii de la banca americană JP Morgan oferă un scenariu optimist, şi anume că pandemia de va încheia, COVID-19 va deveni o boală endemică, iar economia globală îşi va reveni complet.
La rândul ei, Comisia Europeană se aşteaptă pentru anul viitor la o creştere economică de 4,3%, după 5% anul acesta. Această perspectivă depinde în mare măsură de doi factori: evoluţia pandemiei de COVID-19 şi ritmul în care lanţul de aprovizionare se adaptează la redresarea rapidă a cererii inerentă redeschiderii economiei.
Însă, avertizează cercetătorii de la compania de securitate cibernetică Kaspersky, lanţul de aprovizionare este foarte expus atacurilor informatice, un risc ce s-ar putea amplifica în 2022.
Brexitul
Brexitul este o realitate de aproape doi ani, dar negociatorii UE şi britanici mai au încă chestiuni de rezolvat asupra relaţiilor comerciale. Deşi s-a putut observa o oarecare destindere între cele două părţi, disputele legate de licenţele de pescuit şi regimului vamal de la graniţa cu Irlanda de Nord sunt departe de a fi soluţionate. Dacă ar escalada, UE şi Regatul Unit ar putea lua măsuri unilaterale care ar duce la un război comercial dăunător pentru toate părţile implicate.
Tensiunile cu Rusia
În Est, tensiunile dintre Rusia şi aliaţii occidentali ai Ucrainei continuă să escaladeze şi nu sunt de bun augur pentru scăderea preţurilor la gazele ruseşti, esenţiale pentru Europa în timpul iernii. China comportă de asemenea riscuri, mai ales din cauza prăbuşirii uriaşei companii imobiliare Evergrande.
Turcia
Alte ţări care trebuie urmărite cu atenţie sunt Turcia, unde moneda naţională este în cădere liberă, după o devalorizare de 40% în 2021, şi Brazilia, unde alegerile ridică temeri în legătură cu o tentativă de lovitură de stat a preşedintelui în exerciţiu Jair Bolsonaro. În Franţa, Emmanuel Macron riscă să plece de la Elysee după numai un mandat. A doua cea mai mare economie din UE va trece un adevărat test, între a continua la preşedinţie cu progresistul Macron, un garant al establishmentului politic actual, sau cu un candidat suveranist, precum Marine Le Pen şi Eric Zemmour.
China-SUA
Marea rivalitate geopolitică SUA-China va continua probabil în acelaşi ritm, cu cele două mari puteri rămânând pe poziţii. Administraţia Biden şi-a anunţat clar intenţia de a miza pe parteneriate şi alianţe în jurul Chinei, inclusiv cu proiecte mari de infrastructură, în timp ce Xi Jinping va căuta şi mai mult să se erijeze în contrapondere de model economic, politic şi ideologic, iar Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing (4-20 februarie), la care liderul autoritar chinez se va afişa alături de omologul său rus Vladimir Putin, i-ar putea oferi o tribună oficială potrivită.
Previziuni „scandaloase“ ale Saxo Bank pentru 2022
Saxo Bank lansează astăzi cele 10 Previziuni Scandaloase pentru 2022. Predicţiile se concentrează pe o serie de evenimente improbabile, dar subapreciate, care, dacă ar avea loc, ar putea trimite unde de şoc pe pieţele financiare:
1. Planul de a pune capăt combustibililor fosili se amână
2. Facebook cade în cap din cauza exodului tinerilor
3. Alegerile de la jumătatea mandatului din SUA aduc o criză constituţională
4. Inflaţia din SUA atinge peste 15% în spirala salariu-preţuri
5. Superfondul UE pentru climă, energie şi apărare va fi anunţat şi va fi finanţat prin pensii private
6. „Armata” de femei de pe Reddit dărâmă patriarhatul corporatist
7. India se alătură Consiliului de Cooperare al Golfului în calitate de membru fără drept de vot
8. Spotify a fost perturbat din cauza platformei de drepturi digitale bazate pe NFT
9. Noua tehnologie hipersonică înteţeşte cursa spaţială şi provoacă un nou război rece
10. Descoperirile medicale prelungesc speranţa medie de viaţă cu 25 de ani
Deşi aceste previziuni nu constituie previziunile oficiale ale Saxo pentru 2022, ele reprezintă un avertisment împotriva potenţialei alocări greşite a riscului în rândul investitorilor, care ar putea atribui de obicei doar o şansă de 1% ca aceste evenimente să se materializeze.
Click pe imagine pentru a o vizualiza la rezoluţie mare