Pentagonul a trimis întăriri în ţări vecine Afganistanului pentru a apăra retragerea trupelor occidentale

Pentagonul
a trimis întăriri în ţări vecine Afganistanului pentru a apăra retragerea
trupelor occidentale

Bombardierul american B-52: Pentagonul a mobilizat şase aparate de zbor de acest tip pentru a susţine retragerea din Afganistan FOTO EPA-EFE

Pentagonul a trimis întăriri în ţările vecine Afganistanului, pentru a apăra retragerea forţelor străine staţionate în această ţară, care se desfăşoară „aşa cum s-a prevăzut”, a anunţat secretarul american al Apărării Lloyd Austin, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întrebat despre confruntări armate intense în provincia Helmand, după ce armata americană a început sâmbătă să-şi retragă ultimii militari din ţară, Lloyd Austin a dat asigurări joi că acestea erau aşteptate.

„Lucrurile la care asistăm sunt lucruri la care ne aşteptam - o presiune sporită”, a declarat el în această conferinţă de presă la Pentagon.

În vederea asigurării apărării retragerii, Pentagonul a „poziţionat” în total şase bombardiere grele de tip B-52 şi 12 avioane de luptă de tip F-18 „să asigure o susţinere, în caz că este necesar”, a anunţat, la rândul său, şeful Statului Major american, generalul Mark Milley..

Aceste forţe se alătură grupului aeronaval USS Eisenhower, a cărui misiune la Golful Persic a fost prelungită.

Confruntări armate intense au izbucnit în weekend în Helmand (sud), după lansarea oficială, sâmbătă, a retragerii celor 2.500 de militari americani staţionaţi pe teritoriul afgan şi a celor 16.000 de angajaţi civili ai unor subcontractanţi ai Pentagonului.

Avioane americane au ajutat la respingerea acestei ofensive majore a talibanilor, care a obligat mii de afgani să-şi abandoneze locuinţele şi să fugă din calea violenţelor, în regiunea Lashkar Gah, capitala Helmandului.

Insurgenţii au cucerit un district în nordul Afganistanului şi au preluat controlul asupra celui de-al doilea cel mai mare baraj din ţară, după luni de confruntări armate feroce, în provincia Kandahar (sud).

Cei doi oficiali de la Pentagon au vrut însă să dea asigurări.

Lloyd Austin a subliniat că forţele afgane „au contracarat atacul la Lashkar Gah şi s-au bătut bine”.

Generalul Milley a apreciat că „este încă prea devreme pentru a trage concluzii”.

„Rămânem partenerii Guvernului afgan şi forţelor afgane şi sperăm ca, prin susţinerea noastră, forţele afgane să fie eficiente”, a subliniat secretarul american al Apărării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările