Patru ţări în care numărul de infectări cu varianta Omicron de coronavirus a atins cifre-record. Danemarca vrea să reintroducă restricţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Patru ţări în care varianta Omicron a noului coronavirus s-a răspândit rapid înregistrează un număr-record de cazuri zilnice, cele mai multe de la începutul pandemiei, relatează Business Insider. Danermca ia în considerare noi măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului, potrivit The Guardian.

De la identificarea primelor infectări, Africa de Sud, Marea Britanie, Norvegia şi Danemarca au înregistrat creşteri-record ale cazurilor zilnice, un scenariu care s-ar putea repeta şi în alte ţări pe măsură ce virusul începe să aibă transmitere comunitară.

Africa de Sud a raportat că Omicron  a reprezentat 78% din cazurile secvenţiate în noiembrie. La rândul lor, Norvegia şi Danemarca se aşteaptă ca varianta să depăşească curând numărul infecţiilor cu Delta, în timp ce Omicron reprezintă deja mai mult de o treime din cazuri în majoritatea regiunilor din Marea Britanie.

„Este o creştere exponenţială pe care n-am mai văzut-o de la începutul pandemiei”, a declarat la un post de televiziune american Eric Topol, directorul Institutului de Cercetare Scripps.

Cele patru ţări au cunoscut cele mai mari rate de incidenţă la şapte zile la un milion de locuitori în raport cu vârfurile zilnice ale valurilor anterioare.

  • Danemarca: 1.320 cazuri la 16 decembrie 2021 versus 606 în 20 decembrie 2020.
  • Marea Britanie: 920 pe 16 decembrie 2021 versus 876 pe 10 ianuarie 2020.
  • Norvegia: 876 la 16 decembrie 2021 versus 267 pe 5 septembrie 2021.
  • Africa de Sud — 386 la 16 decembrie 2021 versus 332 la 6 iulie 2021.

Norvegia, Danemarca şi Marea Britanie au avut toate campanii cuprinzătoare de vaccin, care se pare că au fost insuficiente pentru a preveni răspândirea variantei.

Grafic răspândire Omicron FOTO via Business Insider

„Este inevitabil” ca SUA să înceapă să vadă o creştere a cazurilor, a spus Topol. „Deja creşte foarte repede”, a spus el.

Omicron a reprezentat aproximativ 3% din cazurile de infecţie cu coronavirus din SUA, conform datelor CDC din 11 decembrie.

Omicron se dublează în puţin peste două zile. Nu am văzut niciodată aşa ceva”, a spus Topol.

Spitalizarea şi decesele, în cele patru ţări cu număr de cazuri în creştere, au rămas totuşi relativ scăzute, probabil un semnal că vaccinarea ar putea ajuta la atenuarea unui val pandemic mai grav, a spus Topol.

Rezistenţa la forme severe de boală se datorează probabil imunităţii dobândite prin ratele de vaccinare şi expunerea anterioară în aceste ţări, a spus Topol.

„Nu există nicio îndoială, din fericire, că este mai blând. Problema este că oamenii atribuie asta virusului. Şi nu are legătură cu virusul, este pentru că avem atât de multă imunitate.

Trebuie să presupunem că oamenii care nu au nicio protecţie sunt extrem de vulnerabili la îmbolnăvirea gravă”, a avertizat expertul american.

Grafic numărul de spitalizări în patru ţări în care se răspândeşte Omicron FOTO via The Guardian

Grafic numărul de spitalizări săptămânale în cele patru ţări în care se răspândeşte Omicron FOTO via The Guardian

Germania ia în considerare carantina obligatorie pentru cei ce sosesc din Marea Britanie

Guvernul german ia în considerare clasificarea Regatului Unit drept „zonă cu variante de virus”, ceea ce înseamnă că cei care se întorc din Marea Britanie vor trebui plasaţi în carantină.

Guvernul german analizează dacă Marea Britanie ar trebui să fie clasificată drept „zonă cu variante de virus”, relatează Reuters, după creşterea rapidă a variantei Omicron în ţară.

Clasificarea ca zonă cu variantă a virusului ar însemna că călătorii care sosesc în Germania din Marea Britanie ar trebui să se plaseze în carantină timp de două săptămâni, chiar dacă sunt vaccinaţi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a declarat că guvernul va lua o decizie în cursul zilei de vineri

Franţa a anunţat ieri că interzice toate călătoriile neesenţiale din Marea Britanie începând de vineri.

Danemarca, noi măsuri de combatere a răspândirii virusului

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a declarat vineri că teatrele, cinematografele, sălile de concerte, parcuri de distracţie, muzeele şi galeriile de artă trebuie să se închidă pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Frederiksen a spus că magazinele mai mici de 2.000 de metri pătraţi şi restaurantele din Danemarca trebuie, de asemenea, să îşi limiteze numărul de clienţi. Guvernul îi sfătuieşte pe locuitori să limiteze contactele sociale în timpul sărbătorilor de Crăciun.

„Nu vorbim despre închiderea întregii ţări, aşa cum am făcut anul trecut”, a spus Frederiksen.

Ordinul necesită aprobarea parlamentară. Legislatorii din Comitetul pentru Epidemie se întâlnesc vineri după-amiază.

La fel ca multe alte ţări europene, Danemarca înregistrează o creştere a îmbolnăvirilor de Covid-19, autorităţile sanitare spunând că numărul de infecţii şi spitalizări a crescut mai repede decât se aşteptau.

Ţara a raportat 9.999 de cazuri noi joi, iar numărul a sărit de 11.000 vineri, a spus premierul.

Anul trecut, Danemarca a fost una dintre primele ţări europene care au închis şcolile din cauza pandemiei.

Un nou record de infecţii zilnice în Marea Britanie

Marea Britanie a înregistrat vineri un număr-record de cazuri zilnice pentru a treia zi consectiv, şi anume 93.045 de noi infecţii, după ce miercuri şi joi a raportat  78.610, respectiv 88.376 de noi contaminări.

Agenţia britanică pentru siguranţă sanitară a anunţat 65 de internări ale unor persoane infectate cu varianta Omicron vineri. O singură persoană a murit până acum din cauza infecţiei cu noua variantă de coronavirus.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite