Pandemia Covid-19. Bătălie accerbă între state pentru procurarea unor materiale medicale. Până şi serviciile secrete sunt implicate

Pandemia Covid-19. Bătălie accerbă între state pentru procurarea unor materiale medicale. Până şi serviciile secrete sunt implicate

China nu face faţă cererilor de maşti

Statele afectate de coronavirs sunt într-o cursă contra cronometru pentru a importa milioane de măşti destinate personalului medical şi vârstnicilor, dar şi a altor materiale medicale, teste şi medicamente. Un caz aparte al bătăliei pentru echipamente medicale şi de protecţie a fost relatat de publicaţia franceză Liberation care arată cum o comandă a fost deturnată de pe pista aeroportului în China.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
În lupta împotriva coronavirusului numeroase state au apelat şi la serviciile lor secrete pentru a obţine materiale medicale, mai ales aparate pentru respiraţie asistată, afirmă un agent al Mossad, care a primit misiunea să găsească astfel de materiale pentru Israel, relatează miercuri agenţia EFE.
 
''Folosim toate conexiunile noastre speciale pentru a câştiga lupta şi a face probabil ceea ce face toată lumea: să obţinem stocuri destinate altora'', a spus agentul prezentat sub pseudonimul ''Het'', în cadrul programului de investigaţii Uvda al postului de televiziune Canal 12.
 
Serviciul de spionaj al Israelului a reuşit deja să aducă în ţară trei transporturi de echipamente sanitare, inclusiv 27 de ventilatoare pentru secţiile ATI, şi aşteaptă sosirea altor 160 de transporturi săptămâna aceasta.
 
''Am supervizat multe operaţiuni în trecut, dar niciodată nu am gestionat una atât de complexă'', mărturiseşte spionul israelian, dând şi exemple de misiuni eşuate. Astfel, un avion cu materiale sanitare achiziţionate de Israel dintr-o altă ţară nu a mai primit permisiunea de a decola, astfel că în final aceste materiale nu au mai ajuns în Israel. Într-un alt caz camioanele erau deja în faţa unei fabrici pentru a încărca echipamente obţinute de Mossad, când s-a descoperit că altcineva tocmai reuşise să preia acele materiale.
 
Preţurile echipamentelor şi materialelor sanitare au crescut în lume chiar şi de patru ori în timp ce toate ţările caută asiduu astfel de produse devenite tot mai greu de găsit pe măsură ce pandemia se extinde, notează spionul israelian.
 
Obiectivul pe care şi l-a fixat Mossadul este să obţină 7.000 de aparate pentru respiraţie asistată, iar în zilele următoare ar putea să reuşească achiziţionarea a circa 1,5 milioane de măşti, două milioane de mănuşi şi combinezoane de protecţie şi 180 de aparate pentru respiraţie asistată, a mai spus el. Mossadul primeşte în fiecare zi peste 2.000 de piste pentru astfel de achiziţii, dar unele sunt false, iar altele eşuează pentru că alte ţări reuşesc primele să obţină produsele..
 
Un caz aparte al bătăliei pentru echipamente medicale şi de protecţie a fost relatat de publicaţia franceză Liberation care arată cum o comandă a fost deturnată de pe pista aeroportului în China.
 
Preşedintele regiunii Provence Cote d’Azur şi al Asociaţiei Regiunilor Franţei, Renaud Muselier a povestit că, la fel ca şi alţi preşedinţi de colectivităţi locale, a făcut o comandă la un furnizor chinez pentru câteva milioane de măşti care ar fi trebuit să echipeze spitalele şi casele de bătrâni din zona sa, scrie Liberation.
 
    "Comanda cu plată a fost făcută, adică măştile sunt fabricate şi în curs de livrare din China, a asigurat funcţionarul. Dificultatea cu care ne confruntăm este transportul. În această dimineaţă, pe pista aeroportului, în China, americanii au cumpărat o comandă franceză plătind-o cu cash iar avionul care urma să vină în Franţa a plecat direct în Statele Unite. În faţa acestor probleme încerc să asigur mărfurile astfel încât acestea să nu fie confiscate sau cumpărate de alţii”, a spus Muselier.
 
 „Într-adevăr, măştile devin rare, iar americanii le cumpără oriunde le găsesc, indiferent de preţ, ni se confirmă, în condiţii de anonimat, dintr-una din regiunile victime ale fenomenului. Plătesc dublu în cash încă înainte de a vedea mărfurile. Noi nu ne putem permite, noi nu dăm avans şi plătim doar la recepţie. Evident, am semnat angajamente cu producătorii, dar nu ne aflăm într-o situaţie normală ... În plus, în ultimele zile China a blocat o serie de livrări. Este o cursă contra cronometru pentru a găsi un producător de încredere şi apoi o modalitate de a ne livra comanda”, sunt declaraţiile culese de publicaţia franceză din anturajul altor preşedinţi de regiuni.
 
Din regiunea Nouvelle Aquitanie (Bordeaux) Liberation relatează un alt aspect al competiţiei: „Este un haos logistic în China, relatează o sursă. Americanii comandă două sau trei miliarde de măşti: cu cele doar cinci milioane comandate de noi suntem întotdeauna la urma. Livrarea trebuia să sosească în urmă cu zece zile, dar aeroportul din Shenzhen a fost supraaglomerat. Importatorul nostru a pus totul într-un camion cu direcţia Shanghai, dar este şi mai rău: camionul este blocat pe drum în spatele tuturor celor care îşi aşteaptă rândul. L-am deviat spre Zhengzhou, unde credem că situaţia este mai bună. Îl sun pe importatorul nostru de două ori pe zi pentru a păstra marfa în siguranţă, dar ne întrebăm dacă nu ar fi mai bine să folosim trenul sau barca ... ", mai scrie publicaţia, citând surse din rândul oficialilor regionali francezi.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: