NATO primeşte a doua dronă Global Hawk

NATO primeşte a
doua dronă Global Hawk

Drona Global Hawk FOTO Guliver/ Getty Images

NATO primeşte, joi, a doua dronă Global Hawk, fabricată de americani şi vrea ca toate cele cinci aparate de zbor fără pilot, părţi ale sistemului său de supraveghere, să fie operaţionale în 2020, au declarat oficiali ai alianţei.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ani de zile de întârzieri, sistemul de drone, despre care NATO afirmă că va fi cel mai avansat din lume, va oferi oferi alianţei un sistem de supraveghere în timp real, cu rază lungă de acţiune. Acest sistem va fi utilizat pentru o serie de misiuni, precum protecţia trupelor terestre şi a populaţiilor civile, controlul frontierelor, siguranţa maritimă şi asistenţa umanitară.

„A fost un drum foarte, foarte lung”, a declarat generalul Volker Samanns, cel care se ocupă de sistemul de drone de supraveghere al NATO, care a fost prima dată adus în discuţie acum peste trei decenii şi ar fi trebuit să devină operaţional din 2017.

Prima dronă a ajuns luna trecută, la baza aeriană Sigonella, din Italia. În afară de cea de-a doua dronă care va fi livrată joi, alte trei vor ajunge la alianţă până în vara anului viitor, a precizat Samanns.

Global Hawk, care costă 220 de milioane de dolari o unitate, este operată de la sol de trei oameni şi are o autonomie de peste 32 de ore. Zboară cu aproape 350 de kilometri pe oră la o altitudine de 16.000 de metri. Este dotată cu mai multe radare şi senzori optici care permit monitorizarea ţintelor aflate în aer, la sol sau pe mare. 

Cincisprezece state NATO au finanţat achiziţia aparatului de zbor, inclusiv România.

Livrarea dronelor pentru NATO reprezintă un pas important pentru aliaţii europeni, după ce Germania şi-a anulat planurile de achiziţie a propriilor sale drone Global Hawks, din cauza costurilor şi certificării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările