Lucratul de acasă adânceşte inechităţile sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pexel
FOTO Pexel

Într-o schimbare despre care mulţi experţi consideră că agravează inegalităţile deja profunde de la nivelul societăţilor, tot mai mulţi oameni lucrează de acasă, iar mulţi dintre ei vor continua să facă acest lucru chiar şi după ce ameninţarea COVID-19 asupra sănătăţii se va diminua.

În vreme ce pandemia avensează, aproximativ 29% dintre români, respectiv 40% dintre americani lucrează de acasă. Profesorul universitar de la Stanford, Nicholas Bloom, a declarat, în cadrul unui eveniment dedicat viitorului pieţei muncii, că este de cinci ori mai probabil ca cei care au obţinut acest avantaj să aibă o diplomă universitară.

Sondajele arată că majoritatea americanilor îşi doresc să continue să lucreze de acasă, măcar parţial, chiar şi după terminarea pandemiei, iar un sondaj recent realizat de Fed Atlanta arată că  şi firmele sunt de acord.

În acelaşi timp, aproximativ 30% din oameni încă merg fizic la locul de muncă, a menţionat Bloom. Slujbele lor tind să fie mai puţin bine plătite şi adesea îi pun în pericol de a contracta virusul fie la locul de muncă, fie în timpul navetei.

Alţi 30% dintre americani şi-au pierdut serviciul sau au ieşit de bună voie din câmpul muncii. Aceştia riscă să-şi atrofieze cunoştinţele şi să-şi piardă conexiunile, ceea ce în viitor le-ar putea aduce salarii mai mici.

Pandemia a pus în evidenţă inegalităţile de tot felul, inclusiv accesul la asistenţă medicală, locuinţe şi locuri de muncă. „Telemunca riscă într-adevăr o creştere şi mai mare a inegalităţii”, a mai spus Bloom.

Însă, pentru şeful operaţional al companiei multinaţionale Github, Erica Brescia, un alt invitat în panelul de discuţie despre viitorul pieţei locurilor de muncă, posibilitatea de a lucra de acasă face ca firmele să fie „mult mai cuprinzătoare”.

Acordarea de flexibilitate pentru ca salariaţii să-şi aranjeze programele în jurul obligaţiilor ce nu au legătură cu jobul a făcut posibilă angajarea unor persoane care altfel nu s-ar fi putut dedica unui loc de muncă, spune ea. Github a permis muncitorilor să lucreze integral sau parţial de acasă chiar şi înainte de pandemie.

Datele recente arată că femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani sunt de aproape trei ori mai predispuse decât bărbaţii să nu aibă un loc de muncă, din cauză că se ocupă de creşterea şi îngrijirea copiilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite