Iranul, arătat cu degetul în urma unei explozii produse la bordul unei nave israeliene în Golful Oman

Iranul, arătat
cu degetul în urma unei explozii produse la bordul unei nave israeliene în Golful Oman

Nava MV Helios Ray FOTO MarineTraffic.com

O navă israeliană care transporta autovehicule din Arabia Saudită către Singapore s-a întors din drum din cauza unei explozii la bord produse în Golful Oman.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nava MV Helios Ray „a fost victima unei explozii în Golful Oman”, a anunţat vineri Dryad Global, o societate specializată în securitatea maritimă.

Nava efectua un transport de autovehicule între Dammam, un oraş-port din estul Arabiei Saudite, şi Singapore în momentul în care a avut loc explozia, joi, la nord-vest de Oman, potrivit acestei societăţi preluate de AFP.

Vasul „aparţine HELIOS Ltd, o societate israeliană înregistrată în Insula Man”, precizează Dryad Global.

Niciun membru al echipajului nu a fost rănit, iar „nava s-a întors în portul său de origine”, potrivit aceleiaşi surse.

Biroul de Operaţiuni Comeciale Maritime al Regatului Unit (UKMTO) a anunţat şi el explozia, precizând că nava - pe care nu a identificat-o - şi echipajul acesteia se aflau „în siguranţă”.

„Anchete sunt în curs”, potrivit UKMTO.

Potrivit site-ului Marine Traffic, nava naviga sub pavilionul Bahamas, a plecat de la Dammam miercuri şi urma să ajungă în Singapore săptămâna viitoare.

Dryad Global sugerează că Iranul este responsabil de explozie, în contextul în care incidentul a avut loc pe fondul unor tensiuni mari între Israel şi Republica Islamică.

„Detaliile incidentului rămân vagi, însă există posibilitatea realistă ca evenimentul să fie rezultatul unei activităţi asimetrice a armatei iraniene”, apreciază societatea de supraveghere maritimă.

Între cele două ţări există numeroase tensiuni, „mai ales cu privire la semne tot mai puternice de apropiere între Iran şi administraţia Biden”, notează Dryad Global.

„Iranul se teme, în plus, de o îmbunătăţire a relaţiilor între Israel şi ţări de la Golful Persic”, apreciază societatea, referindu-se la recente acorduri de normalizare a relaţiilor între statul evreu şi ţări arabe ca Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările