VIDEO Incendiile din Australia au propriile sisteme meteo. Flăcările generează furtuni şi tornade de foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiile care afectează zone întinse din Australia ard vegetaţia în condiţii atât de extreme, încât flăcările generează suficientă căldură pentru a-şi crea propriile sisteme meteorologice, inclusiv furtuni cu descărcări electrice generate de foc şi chiar tornade de foc.

Mii de pompieri continuă să se lupte cu flăcările care au distrus milioane de hectare în statele New South Wales (NSW), Victoria şi Australia de Sud, o suprafaţă de două ori mai mare decât statul american Maryland. În NSW, serviciul rural de pompieri (RFS) a declarat că, începând de duminică, există 150 de incendii active pe teritoriul statului, 64 dintre ele fiind necontrolate.

„Nu este ceva ce am mai întâlnit până acum”, a declarat premierul din NSW, Gladys Berejiklian.

Fenomene meteo ieşite din comun

Sâmbătă, RFS  avertizat că mai multe incendii de-a lungul coastei au generat furtuni cu descărcări electrice. Un astfel de fenomen a avut loc şi la aproximativ 280 de kilometri de Sydney.

„O furtună generată de foc s-a format deasupra incendiile din Miles, Pilot Lookout şi Nine Mile, la sud-vest de Thredbo şi Ingebirah şi la vest de Corrowong şi Delegate. Este o situaţie foarte periculoasă”, au transmis pompierii, pe Twitter. 

„Monitorizaţi condiţiile din jurul dumneavoastră şi luaţi măsurile necesare”.

Condiţiile meteo care au fost raportate sâmbătă în Australia sunt cunoscute ca nori cumulonimbus flammagenitus sau pyrocumulonimbus. Potrivit Serviciului Meteorologic Naţional (NWS) din SUA, un astfel de nor de formează dacă există suficientă umiditate şi instabilitate atmosferică deasupra „unei surse intense de căldură”.

„Deşi nu sunt întâlniţi des, aceşti nori pot ajunge suficient de mari pentru a produce descărcări electrice şi posibil precipitaţii slabe”, scrie pe site-ul NWS.

Mike Flannigan, un om de ştiinţă de la Universitatea Alberta din Canada, care studiază incendiile, a declarat pentru Associated Press (AP) că aerul cald este mai puţin dens decât aerul rece, aşa încât acesta se ridică, eliberând umezeala şi formând un nor care devine o furtună cu descărcări generată de foc.

„Acestea pot fi mortale, periculoase, haotice şi imprevizibilie”, a precizat Flannigan pentru AP.

Furtunile pot injecta particule până la o înălţime de 16 kilometri în aer şi pot genera „fulgere uscate” (descărcări electrice fără ploaie). Aerul care se ridică poate cauza şi curenţi ascendenţi care trag aer la un nivel la care pot duce la dezvoltarea unui vânt extrem de puternic. Uneori, acest tip de vânt poate duce la crearea a ceea ce este cunoscută ca „tornadă de foc”. Cu cât flăcările au o temperatură mai ridicatăm cu atât aerul se ridică mai repede şi formează o tornadă.

Precipitaţiile slabe, un respiro de la condiţiile infernale

În capitala Canberra au fost înregistrate, sâmbătă după-amiază, 44 de grade Celsius, un record de temepratură al ultimilor 80 de ani, potrivit Biroului de Meteorologie. În Penrith, la vest de Sydney, au fost 48,9 grade Celsius. Zeci de mii de australieni au fost nevoiţi să-şi părăsească sâmbătă locuinţele pentru a fugi din calea incendiilor de vegetaţie, agravate de condiţiile meteorologice catastrofale.

Însă duminică, pe coasta estică, de la Sydney la Melbourne, au fost precipitaţii slabe şi în unele părţi din NSW au fost ploi torenţiale, însă oficialii australieni au avertizat că temperaturile vor creşte din nou în zilele care vin şi incendiile nu vor slăbi în intensitate. Însă acest mic interval în care condiţiile meteo s-au îmbunătăţit a dus la posibilitatea ca în zonele afectate să fie trimise resurse valoroase de care este nevoie. Armata australiană a transmis că a trimis provizii, personal şi vehicule pe Kangaroo Island, în apropiere de coasta oraşului Adelaide. Insula a fost devastată de incendii. De asemenea, forţele armate au trimis misiuni de recunoaştere şi asistenţă în NSW şi Victoria.

Guvernul australian, criticat dur de pompieri 

Sâmbătă, prim-ministrul australian Scott Morrison a anunţat că, pentru prima dată în istoria Australiei, 3.000 de rezervişti din armată, marină şi forţele aeriene vor interveni în lupta împotriva incendiilor. De asemenea, el a alocat 14 milioane de dolari pentru închirierea unor aeronave de peste hotare, care sunt specializate pentru stingerea incendiilor de vegetaţie.

Şeful serviciilor rurale de pompieri din NSW, Shane Fitzsimmons, a criticat felul în care guvernul comunică, declarându-se „dezamăgit” să afle prin intermediul presei deciziile anunţate sâmbătă de Morrison.  Fitzsimmons a criticat la un post de radio „o lipsă elementară de curtoazie profesională”.

 În urmă cu câteva zile, un pompier a refuzat să-i strângă mâna premierului în timpul unei vizite pe teren. 

Morrison a fost criticat vehement şi pentru faptul că a mers în vacanţă cu familia în Hawaii, la începutul crizei incendiilor şi a fost apostrofat, săptămâna trecută, atunci când a vizitat o municipalitate din New South Wales, în care casele au fost distruse şi în care trei pompieri voluntari au murit ca urmare a dezastrului. 

Morrison a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu există timp pentru a da vina pe cineva.

„S-a dat mult vina pe unii sau pe alţii”, a afirmat premierul. „Şi acum este momentul să ne concentrăm pe răspuns. Învinuirile nu ajută pe nimeni la acest moment şi analizarea excesivă nu este un exerciţiu productiv”.

Morrison, care a fost mustrat în trecut pentru remarcile sale care păreau că minimizează legătura dintre schimbările climatice şi pericolele de secetă şi incendii care ameninţă Australia, a ţinut să corecteze informaţiile, duminică. 

„Am văzut un număr de oameni care sugerează că guvernul nu face această legătură”, le-a spus el jurnaliştilor. „Guvernul a recunoscut mereu această legătură şi nu a negat niciodată acest lucru”.

La sfârşitul anului trecut, Asociaţia Pompierilor Voluntari din NSW au atras atenţia asupra faptului că au fost luate măsuri de anumite administraţii ale statului care au dus la îngreunarea accesului salvatorilor în zonele de incendii.  Asociaţia a spus că accesul la drumuri speciale pentru ajungerea la incendii a fost limitat şi Serviciul Rural de Pompieri nu au mai putut ajunge la zonele afectate.  Pompierii din NSW susţin că nu există suficient de multeincendii controlate care să cureţe pământul de vegetaţie şi care să ducă la evitarea unor incendii devastatoare scăpate de sub control. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite