Germania faţă cu Europa

Ani de zile, Germania a jucat în Europa rolul pe care America îl joacă adesea pe plan global – de locomotivă ale cărei dinamism şi exigenţă au ajutat la ieşirea din recesiuni, înainte ca acestea să se transforme în depresiuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acum, în cel mai greu moment posibil, Germania ­recurge la iluzii naţionaliste. Succesele economice din trecut ale Europei sunt văzute ca succese ale Germaniei. Problemele grave ale Europei sunt ale altora, nu ale Germaniei. Politicienii şi comentatorii germani ne servesc insistent aceste idei nerealiste. 

Germania a contribuit mai puţin decât ar fi fost corect la cheltuielile globale de stimulare a economiei, lăsându-le mai mult pe seama Americii şi a Chinei. Iar problemele monedei euro - cauzate de lipsa implementării unei politici fiscale comune, care a permis Greciei şi altor ţări să acumuleze deficite pe care nu şi le pot permite - au apărut din vina tuturor creatorilor săi, inclusiv a Germaniei, cel mai important dintre ei. 

După reunificare, Germania a luat decizii dure necesare pentru a-şi reface competitivitatea. Drept urmare, situaţia ei e acum mult mai bună decât a restului Europei: un deficit fiscal mic şi mari surplusuri de la export. Dar economia ei dependentă de export ar suferi în cazul în care consumatorii europeni nu şi-ar mai permite să-i cumpere produsele. Băncile germane au împrumutat milioane de euro Greciei şi altor ţări europene aflate în acum în dificultate. Dacă lucrurile nu se ameliorează repede, acele datorii vor trebui şterse. 

Germanii nu par a auzi această parte, mai puţin plăcută, a poveştii, iar liderii lor nu s-au grăbit să le-o spună. Luni de zile, Angela Merkel a rezistat tuturor îndemnelor de a acţiona precum un lider european. Când Germania a fost de acord, în final, să contribuie la un fond de salvare, problemele Europei erau mult mai rele şi a fost nevoie de mult mai mulţi bani. 

Acum, în loc să cheltuiască mai mult, Germania pregăteşte un program multianual de austeritate. Având în vedere istoria, teama de mărire a deficitului şi a inflaţiei e de înţeles. Dar austeritatea va prejudicia, probabil, refacerea economiei. E un alt adevăr dur pe care Angela Merkel trebuie să-l spună partidului şi ţării. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările