Franţa a fost retrogradată de S&P cu o treaptă, de la AAA la AA+

Franţa a pierdut, pentru prima dată, calificativul "AAA", fiind retrogradată cu o treaptă, la "AA+", de către agenţia de rating Standard & Poor's, a confirmat ministrul francez al Finanţelor, François Baroin, citat de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul francez nu va prezenta un nou plan de austeritate după pierderea calificativului "AAA", a precizat ministrul Finanţelor. "Nu va exista un nou plan de austeritate, pentru că aceasta nu este o problemă care să ţină de rigoarea bugetară", a spus oficialul francez.


Preşedintele Nicolas Sarkozy a avut vineri seară la Palatul Elysee o întrevedere de urgenţă premierul Francois Fillon şi cu mai mulţi miniştri cu portofolii care ţin de domeniul economico-financiar, a anunţat agenţia Reuters. După ce zvonurile care anticipau decizia agenţiei Standard&Poor's de retrogradare a ratingului Franţei au început să circule vineri după-amiază, Sarkozy a afirmat, potrivit biroului de presă al Palatului Elysee, că este hotărât să ia decizii importante în următoarele săptămâni pentru a sprijini creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi competitivitatea economiei franceze.


Agenţia americană ar urma să anunţe oficial retrogradarea calificativului Franţei, dar şi al altor ţări din zona euro, vineri seară, după încheierea şedinţei de tranzacţionare de la New York, au speculat agenţiile internaţionale.

Germania şi ţările Benelux îşi păstrează ratingurile

Potrivit Reuters, care citează o sursă guvernamentală de nivel înalt din Europa, va fi menţinut însă ratingul Germaniei. Pe de altă parte, potrivit canalului TF1 al televiziunii publice franceze, pe lângă Franţa vor mai fi retrogradate şi Slovacia (notată în prezent cu A+), precum şi Austria, care va pierde şi ea ratingul maxim actual - AAA. De asemenea, publicaţia Les Echos a anticipat că, pe lângă cele trei ţări, îşi vor mai pierde ratingul actual şi Spania (AA-), Italia (A), precum şi Portugalia (BBB-).

Potrivit televiziunii franceze, pe lângă Germania, vor mai păstra ratingul AAA şi Olanda şi Luxemburgul, iar Belgia va fi menţinută la AA.

În cursul acestei săptămâni, agenţia Fitch anunţase că nu are în perspectivă pentru acest an retrogradarea Franţei. De asemenea, a treia mare agenţie de rating din SUA, Moody's, urmează să prezinte pe 18 ianuarie rezultatele propriei analize de rating.

Speculaţiile lansate vineri după-amiază privind raportul Fitch au determinat scăderi semnificative ale indicilor burselor europene şi din SUA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările