UPDATE Explozii şi focuri de armă lângă aeroportul din Kabul folosit pentru evacuări: Cel puţin 60 de morţi şi peste 140 de răniti VIDEO

UPDATE Explozii şi focuri de armă lângă aeroportul din Kabul folosit pentru evacuări: Cel puţin 60 de morţi şi peste 140 de răniti VIDEO

Explozie în apropierea aeroportului din Kabul FOTO EPA-EFE

Cel puţin două explozii au avut loc joi după-amiază lângă Aeroportul di Kabul. Bilanţul morţilor a ajuns la peste 60, iar numărul răniţilor la peste 140. Pentagonul a confirmat că ”un număr” de soldaţi americani au murit în atac. Mass media americană raportează că patru puşcaşi marini au murit, în timp ce alţi soldaţi sunt răniţi.eroportul „Hamid Karzai” din Kabul, unde mii de afgani se înghesuie să plece din ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Putem să confirmăm o explozie în afara aeroportului din Kabul”, a reacţionat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, după apariţia primelor informaţii.

O a doua explozie a urmat în scurt timp însoţită de focuri de armă, potrivit corespondentului BBC.

Cel puţin cinci persoane au fost ucise, bilanţul fiind revizuit în scădere de la 13 morţi. Însă informaţiile sunt destul de vagi pe fondul unei situaţii haotice. Talibanii au susţinut la rândul lor că au înregistrat răniţi.

Ambasadorul Franţei în Afganistan, David Martinon, a adresat un mesaj către „toţi prietenii noştri afgani”. „Dacă sunteţi în apropiere de aeroport, plecaţi de acolo de urgenţă şi adăpostiţi-vă. O a doua explozie este posibilă”, a scris ambasadorul francez pe Twitter, după producerea primei explozii.

Prima explozie s-a produs la poarta Abbey, unde trupele britanice staţionează de mai multe zile. Aceasta este una dintre cele trei porţi care au fost închise după avertismente de ameninţare teroristă, transmite news.ro.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că explozia a fost cauzată de un atentator sinucigaş.

Casa Albă a confirmat că preşedintele Joe Biden a fost informat cu privire la eveniment.

O sursă din Ministerul britanic al Apărării a spus că nu există, pentru moment, informaţii că vreun militar britanic a fost rănit.

„Nu avem vreo informaţie legat de victime în armata britanică, dar este prea devreme să ştim sigur”.

Rănit în urma unei explozii la Kabul FOTO EPA-EFE

Anterior, mai multe state au emis alerte în legătură cu un atac terorist „iminent” pe aeroportul din Kabul.

Subsecretarul de stat pentru Forţele Armate Britanice, James Heappey, a declarat pentru BBC că există rapoarte „foarte credibile” despre o ameninţare „severă” în capitala Afganistanului.

Cu câteva ore înainte de explozie, apăruse informaţia că un avion militar al Italiei a fost atacat cu focuri de armă după decolarea de pe aeroportul „Hamid Karzai” cu 100 de civili afgani la bord. Aeronava nu a fost avariată. Ulterior, versiunea atacului a fost respinsă. Potrivit unei surse guvernamentale italiene, forţele afgane au tras în aer pentru a împrăştia mulţimea.

Pentagonul a anunţat anterior că eforturile de evacuare a oamenilor vor continua până pe 31 august, termenul limită agreat cu talibanii.

„Operaţiunile de evacuare în Kabul nu vor fi încheiate în 36 de ore”, a transmis Kirby, respingând afirmaţiile că SUA ar încheia mai devreme evacuarea. „Vom continua să evacuăm cât de mulţi oameni putem până la finalul misiunii”.

Canada şi câteva ţări europene au spus că şi-au încheiat evacuările sau că le vor încheia mai devreme de finalul lunii.

Aproape 100.000 de oameni au fost evacuaţi din Afganistan de Statele Unite şi partenerii de coaliţie începând cu 14 august.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările